Etelä-Sudanin ruokakriisi pahenee

Etelä-Sudaniin julistettiin nälänhätä helmikuussa 2017 ja kriisi on syvenemässä entisestään. SOS-lapsikyläjärjestö tarjoaa apua maan pääkaupungissa Jubassa. Nälänhädän kiristyessä hätäapuohjelmaa laajennetaan tulevien kuukausien aikana.

Juban lapsiystävällisessä tilassa on majoittuneena tällä hetkellä 120 lasta, minkä lisäksi SOS-lapsikyläjärjestö auttaa 140:ä lasta käymään koulua maksamalla heidän koulumaksunsa ja -tarvikkeensa. Hätäapuohjelma hoitaa myös päivittäistä vedenjakelua 60 perheelle ja antaa terveydenhoitopalveluita aliravituille lapsille.

”Koko yhteisö on todella kovilla ja ruuan hinta on noussut aivan järjettömiin mittoihin”, kertoo Etelä-Sudanin SOS-lapsikyläjärjestön koordinaattori Alberto Fait.

”Tilanne vain pahenee. Aliravittuja lapsia on koko ajan enemmän.” 

Kuivuus maassa on kärjistynyt ja ruuan jakelun vaikeutunut entisestään varsinkin maaseudulla. Ruokaa on vielä saatavilla pääkaupungissa Jubassa. SOS-lapsikyläjärjestö on toistaiseksi onnistunut pitämään ruokavarastonsa ja jakamaan lapsille ravintoa.

”Ongelmana on se, että rahallakaan ei voi enää ostaa ruokaa”, sanoo Fait.  

Lisäapua luvassa

Etelä-Sudanin hätäapuohjelmaa laajennetaan auttamaan tarpeessa olevia perheitä rakentamalla kaivoja, joista riittää vettä jopa 10 000 ihmiselle. Tällä hetkellä SOS-lapsikyläjärjestön perheiden vahvistamisen ohjelmiin osallistuu 60 perhettä ja määrän arvioidaan tuplaantuvan lähikuukausien aikana.

SOS-lapsikyläjärjestön hätäapuohjelma keskittyy Juban seudulle.

”Meillä ei ole mahdollisuutta työskennellä Juban ulkopuolella tällä hetkellä, mutta voimme auttaa yhä useampaa perhettä täällä. Viime vuonna ennen konfliktin alkua meidän piti juuri aloittaa uusi perheiden vahvistamisen ohjelma. Tavoitteenamme on muuttaa hätäapuohjelma pysyvämmäksi ohjelmaksi Jubassa asuville perheille”, Fait sanoo.

Lapsiystävällisen tilan lisäksi SOS-lapsikyläjärjestö tarjoaa:

  • Ruokatarvikkeita yli 60 perheelle Jubassa 
  • Psykososiaalista apua sitä tarvitseville perheille
  • Koulutusta vanhemmille, jotta he tunnistavat aliravitsemuksen oireet
  • Koulutusta raskaana oleville ja imettäville äideille ravitsemuksesta
  • Saippuaa ja hygieniatarvikkeita äideille
  • Vettä yli 60 taloudelle ja tiedotusta yhteisöä kolerasta 
  • Tukea 140 lapselle koulunkäyntiä maksamalla koulumaksut ja -tarvikkeet
  • Seurantaa lasten ravitsemustilanteesta ja terveydenhoitotarpeista
  • Terveydenhoitokulut sairaille lapsille

Etelä-Sudan on yksi pahiten kuivuudesta kärsineitä maista Itä-Afrikassa. Kuivuus ja konflikti ovat vaikuttaneet katastrofaalisesti ruuan tuotantoon ja sen saatavuuteen. Kriisi on pakottanut jo yli 3 miljoonaa ihmistä jättämään kotinsa.

Sinä voit auttaa Etelä-Sudanin lapsia. Lahjoita nyt!