Damaskoksen SOS-lapsikylän asukkaat palasivat koteihinsa yli kuukauden tauon jälkeen

Damaskoksen SOS-lapsikylän asukkaat saivat kuulla lokakuun lopulla pitkästä aikaa hyviä uutisia. Syyskuussa evakuoidun lapsikylän asukkaat pääsivät muuttamaan takaisin koteihinsa. Kylästä jouduttiin lähtemään alueella tapahtuneiden ankarien pommitusten takia.

Kaikki siellä asuvat 156 lasta ja nuorta sekä 26 SOS-äitiä ja muuta lapsikylän työntekijää siirtyivät väliaikaissuojaan odottamaan, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Lapsikylään osui useita pommeja evakuoinnin jälkeen, mutta suuremmilta materiaalisilta vahingoilta vältyttiin. Kukaan kylässä asuva ei loukkaantunut.

Tieto kotiinpaluusta nostatti riemun

Kylän asukkaat oleskelivat väliaikaissuojassa kuukauden verran, kunnes heille ilmoitettiin mahdollisuudesta palata takaisin koteihinsa.

”Kun SOS-äiti kertoi lapsille, että he voivat palata takaisin kotiin, lapset puhkesivat riemuun”, kertoo Syyrian SOS-lapsikylän johtaja Rani Rahmo.

”Lapset alkoivat taas hyppiä, laulaa ja leikkiä. Ilo tarttui pienempiinkin lapsiin, jotka eivät vielä ymmärtäneet tapahtunutta. Hekin alkoivat taputtaa käsiään ja nauraa.”

Lapset pääsivät takaisin kouluun

Aivan ensimmäiseksi kotiin päässeille lapsille järjestettiin lapsikylän puutarhassa aamupala, jotta he tuntisivat olonsa turvallisemmaksi.

”Meillä on mukana myös psykologi, joka auttaa lapsia vaikeuden asioiden käsittelyssä”, kertoo Rahmo.

”Monia lapsia on auttanut kokemustensa käsittelyssä konkreettinen tekeminen. Lapset ovat tehneet käsitöitä hyväntekeväisyysmyyjäisiin”.

Lapset jatkavat entiseen tapaan koulunkäyntiä. Lapset ovat iloisia paluustaan lapsikylään, mutta ovat huolissaan alueen turvallisuudesta.

”Olen surullinen SOS-äitini puolesta”, sanoo 13-vuotias tyttö.

”Tiedän, että hän on huolissaan. Hän yrittää auttaa meitä, mutta hänelle kotoa poislähtö oli raskasta. Hän yrittää valaa meihin toivoa, vaikka kuulemmekin koko ajan vain huonoja uutisia.”

”Haluan vain rauhaa”

”Sanoin aina ennen, ettei minua pelota mikään. Muutin kuitenkin mieleni sen jälkeen, kun jouduimme jättämään kotimme. En halua enää jännitystä elämääni. Haluan vain rauhaa”, kommentoi 10-vuotias poika.

Kaikille kylästä evakuoiminen ei ollut ensimmäinen laatuaan. Aleppon SOS-lapsikylä jouduttiin evakuoimaan jo syyskuussa 2012, jolloin osa sen asukkaista siirtyi asumaan Damaskokseen.

”Alepposta tulleet lapset olivat erittäin hämmästyneitä, että he pystyivät palaamaan takaisin koteihinsa, koska he luulivat, että Damaskokselle käy samoin Aleppollekin. Kotiin palaaminen antoi heille pienen toivonkipinän.”

Lue lisää:

Syyrian lapset tarvitsevat apuasi. Auta jo tänään.