Kummit ovat tervetulleita vierailemaan kummilapsen luona. 

Kummit ovat tervetulleita vierailemaan kummilapsen luona. 

Kummius tuo iloa sinulle ja turvaa hylätylle lapselle

Tietoa SOS-kummiudesta

Kummius - mitä se merkitsee?

Kummius tuo iloa sekä sinun että kummilapsesi elämään. Kummina voit vaikuttaa suoraan siihen, että vanhempiensa huolenpidon menettänyt lapsi tai nuori saa elää turvallisessa ympäristössä ja saa mahdollisuuden koulunkäyntiin. Lahjoitusvarat käytetään kummilapsen kasvun tukemiseen SOS-lapsikylässä ja sillä katetaan esimerkiksi lapsen ruoka-, koulutus- ja terveydenhoitokulut. 

Sinulla on mahdollisuus seurata tukemasi lapsen kasvua aikuisuuteen ja myös kummilapsesi saa kokea, että hänen elämänsä on tärkeä, jopa toisella puolella maailmaa olevalle ihmiselle.

Voit olla yhteydessä kummilapseesi ja vierailla hänen luonaan

Kummiuden alussa saat henkilötietoja ja kuvan lapsesta sekä kuvauksen maasta ja SOS-lapsikylästä, jossa hän asuu. Saat kummilapsesi kuulumisia hänen asumastaan SOS-lapsikylästä kahdesti vuodessa. Säännöllisen kummipostin lisäksi kummi voi halutessaan kirjoittaa kirjeitä tai lähettää kortteja kummilapselle. Lasta on myös mahdollista muistaa lahjatilille maksettavalla ylimääräisellä summalla esimerkiksi hänen merkkipäivänään. Kummit ovat myös tervetulleita vierailemaan kummilapsensa luona!

Halutessasi saat meiltä myös Ruotsin SOS-lapsikylän julkaisemaa SOS nytt-lehteä. Tämän saat automaattisesti, mikäli valitset ilmoittautuessasi kieleksi ruotsin tai ottamalla yhteyttä lahjoittajapalveluumme. 

Kuinka pitkäksi aikaa minun tulisi sitoutua kummina toimimiseen?

Kummina maksat tukea kummilapsellesi vähintään 28 euroa kuukaudessa. Maksun voit suorittaa joko e-laskuna tai suoramaksuna. Voit myös tilata e-laskun suoraan omassa verkkopankissasi.

Kummius on vapaaehtoista eikä sitoutumista tietyksi määräajaksi edellytetä. SOS-Lapsikylä kuitenkin toivoo, että kummius kestäisi pidemmän aikaa jolloin kummius toisi pysyvyyttä lapsen elämään ja kummilla olisi mahdollisuus seurata lapsen kehittymistä kohti itsenäistä elämää. Mikäli kummi kuitenkin joutuu luopumaan kummiudestaan, turvaamme kummilapsen pysymisen edelleen SOS-lapsikylässä. Tästä syystä jokaisella kummilapsella on myös useampi kummi. Kummius päättyy lapsen itsenäistyessä tai viimeistään 23 vuoden iässä tai lapsen muuttaessa pois SOS-lapsikylästä esimerkiksi perheen yhdistämisen tai adoption vuoksi. Tällöin voimme ehdottaa kummille uutta avun tarpeessa olevaa kummilasta.

Lastensuojelujärjestönä valvomme lasten oikeuksia yksityisyyden suojaan, joten siksi pyydämme sinua lapsen kummina auttamaan osaltasi lapsen yksityisyyden suojelemisessa. Esimerkiksi internetissä lapsesta jaettu tieto tai kuvat voivat vaikeuttaa lapsen elämää tai tulevaisuutta. Muistathan siis, että kertoessasi kummiudesta et saa julkisesti jakaa kummilapsesi henkilötietoja tai kuvia esimerkiksi Facebookissa, kotisivuillasi tai muissa medioissa.

Lahjoituksesi käytetään tehokkaasti

SOS-Lapsikylän kummina autat kaikkein kipeimmin apua tarvitsevia lapsia. Kummimaksuista 80 % käytetään suoraan lasten ja perheiden hyväksi. Tilitämme 70 % Suomen SOS-lapsikyläsäätiöstä kansainväliseen keskustoimistoomme Wieniin, josta varat tilitetään paikallisille lapsikylille. Kansalliset lapsikylätoimistot ja lapsikylät laativat vuosittain talousarvion. Ulkopuoliset tilintarkastajat valvovat kirjanpito- ja tilinpäätöstietoja niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Ohjaamme 10% kummimaksuista kehitysyhteistyöprojekteihimme

Kaikissa kummiuteen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä lahjoittajapalveluumme. Autamme mielellämme ja otamme vastaan palautetta toiminnastamme.

Kummikäsikirja löytyy tästä: Kummikäsikirja (pdf)

Lisäohjeistusta

 • Kummilahjoitusten käyttö

  Kummien tuella SOS-lapsikylät pystyvät antamaan lapsille kaiken tarvittavan: kodin, ruoan, vaatteet, mahdollisuuden koulunkäyntiin ja terveydenhoidon. Myös SOS-lapsikylä-äitien sekä lasta tukevien lääkärien ja psykologien työtä rahoitetaan kummien tuella.

  Kummin apu toimitetaan perille tehokkaasti ja se tuottaa tuloksia.

  Kummimaksuista 80 % käytetään suoraan lasten ja perheiden hyväksi. Tilitämme 70 % Suomen SOS-lapsikyläsäätiöstä kansainväliseen keskustoimistoomme Wieniin, josta varat tilitetään paikallisille lapsikylille. Kansalliset lapsikylätoimistot ja lapsikylät laativat vuosittain talousarvion. Ulkopuoliset tilintarkastajat valvovat kirjanpito- ja tilinpäätöstietoja niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Ohjaamme 10 % kummimaksuista kehitysyhteistyöprojekteihimme. 20 prosentilla katamme hallinnointiin, tiedottamiseen ja uusien kummien hankintaan liittyviä kuluja.

  Kansalliset SOS-lapsikylätoimistot ja lapsikylät laativat vuosittain talousarvion. Kirjanpito- ja tilinpäätöstietoja valvovat ulkopuoliset tilintarkastajat niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

   

 • Kummimaksun maksaminen

  Kummina sitoudut maksamaan tukea kummilapsellesi vähintään 28 euroa kuukaudessa. Maksun voit suorittaa joko debit tai credit korttimaksuna, e-laskuna tai suoramaksuna. Voit myös tilata e-laskun suoraan omassa verkkopankissasi.

  Kummimaksutilin tiedot ja oman viitenumerosi näet kummipaketin mukana lähetettävästä lomakkeesta. Huomaathan, että kummimaksut ja vapaaehtoiset lahjarahat maksetaan eri tileille!

  Maksamiseen liittyvissä kysymyksissä tai ongelmissa voit olla yhteydessä lahjoittajapalveluumme.

  Voit tulostaa e-laskun/suoramaksun toimeksiantolomakkeen tästä: toimeksiantolomake

  Lomake palautetaan osoitteeseen: 
  SOS-lapsikyläsäätiö, Kumpulantie 3, 00520 Helsinki

 • E-laskun/suoramaksun tilaaminen omassa verkkopankissa


  1.    Kirjaudu tunnuksillasi verkkopankkiisi.
  2.    Mene kohtaan E-lasku, josta voit tilata e-laskun ja valita laskuttajan.
  3.    Kirjoita laskuttajan hakusanaksi "SOS-LAPSIKYLÄSÄÄTIÖ" ja etsi 
         SOS-lapsikyläsäätiö avautuvasta listasta.
  4.    Tilaa lasku.
  5.    Avautuvaan ikkunaan ilmestyvät maksajan ja laskuttajan tiedot sekä 
         yksilöintitiedot, joihin tulee lisätä oma henkilökohtainen viitenumerosi, jolla 
         olet maksanut kummimaksun tähänkin asti.
  6.    Verkkopankki näyttää yhteenvedon laskuttajalle eli SOS-lapsikyläsäätiölle 
         lähtevistä tiedoista.
  7.    Hyväksy e-laskutilaus.
  8.    Aseta e-lasku automaattisesti toistuvaksi, jolloin sinun ei tarvitse joka 
         kuussa käydä hyväksymässä sitä.

 • Yhteydenpito kummilapseesi

  Kummi saa tietoa kummilapsen kasvusta ja kehityksestä kaksi kertaa vuodessa lapsen SOS-lapsikylästä saapuvista kirjeistä. Kesäkuun lopulla lähetetään lapsen kehityskertomus ja vuodenvaihteessa tulee toinen kirje, jossa on kuulumisia kummilapsen lapsikylästä ja uusi valokuva lapsesta.

  Voit kirjoittaa kummilapsellesi

  Kummi voi halutessaan kirjoittaa kummilapselle. Kirjeenvaihto-osoite SOS-lapsikylään löytyy kummikansion mukana tulleen englanninkielisen kyläkuvauksen kääntöpuolelta. Myös kirjeenvaihtokieli on merkitty osoitteen viereen. Kansalliset SOS-lapsikyläjärjestöjen keskustoimistot kääntävät kirjeet tarvittaessa lapsen äidinkielelle ja toimittavat ne lapsikylään. Kummilapsen nimi tulee merkitä selvästi kirjeen sisälle.

  Kummilapselle voi kirjoittaa esimerkiksi vuodenajoista, koulunkäynnistä sekä erilaisista juhlista ja perinteistä, sillä lapsesta ja lapsen perheestä saattaa olla kiinnostavaa tietää kummin kotimaan oloista.

  Kovia kokeneita lapsia autetaan elämään mahdollisimman tavallista lapsuutta eivätkä kaikki lapset välttämättä koe kirjeiden kirjoittamista luontevaksi. Lapsia ei siis vaadita lähettämään postia. Kummi saa kuitenkin aina tiedon, jos lapselle on tapahtunut jotakin.

  Toisinaan posti kehitysmaihin kulkee valitettavan hitaasti ja saattaa joutua hukkaan. Jos kummilapsen kylästä ei kuulu pitkään aikaan mitään, ole yhteydessä lahjoittajapalveluumme, niin selvitämme asiaa.

 • Lahjat kummilapsellesi

  Kummilasta voi olla mukavaa muistaa hänen syntymäpäivänään tai muina juhlapyhinä. Kummilapselle on mahdollista maksaa rahaa lahjatilille. Kaikki lahjatilille maksetut suoritukset ovat yksinomaan kummilapsen käytettävissä lapsikylän valvonnassa. Näitä varoja ei käytetä lapsen päivittäisten elinkustannusten kattamiseen.Kun nuori itsenäistyy lapsikylästä, hän saa lahjatilille vuosien kuluessa säästyneet varat. Koska useimmat nuoret eivät voi saada taloudellista tukea omilta biologisilta perheiltään, usein on tarpeen, että SOS-lapsikylä tukee nuorta rahallisesti itsenäisen elämän alussa. Nuoret käyttävät säästöjä itsenäistymisvaiheeseen liittyvien kulujen rahoittamiseen, mm. opiskeluun, oman kodin hankintaan tai oman pienyrityksen avaamiseen.Halutessaan kummi voi muistaa kummilastaan pienellä lahjalla kirjeen yhteydessä. Kummilapselle voi lähettää esimerkiksi värikyniä, koulutarvikkeita, tarroja, kiiltokuvia, valokuvia, hiussolkia tms. edellyttäen, että ne mahtuvat tavalliseen kirjekuoreen (maksimi koko 250 mm x 400 mm x 30 mm). Lapsi jakaa saamansa lahjat mielellään myös sisarustensa kesken. Tullimaksut ovat erittäin suuret ja siksi on tärkeää, että lähetyksen maksimikokoa ei ylitetä. Rahaa, koruja tai elektroniikkaa ei kannata lähettää, sillä ne katoavat helposti matkalla.

 • Kummilapsen tapaaminen

  Kummit ovat tervetulleita vierailemaan SOS-lapsikylään. Vierailut ilahduttavat monia lapsia ja tuovat mukavia tuulahduksia arkeen. Vierailun järjestäminen tapahtuu kummilapsen kotimaan SOS-lapsikyläjärjestön kanssa sopimalla. Autamme mielellämme oikeiden yhteystietojen löytämisessä. Matkajärjestelyistä kummin tulee kuitenkin vastata itse eikä yöpyminen lapsikylässä ole mahdollista. Lapsikylät tekevät parhaansa, jotta vierailut onnistuisivat ja siksi vierailusta täytyy ilmoittaa lapsikylään hyvissä ajoin (n. 1kk) etukäteen. Olethan yhteydessä myös lahjoittajapalveluumme, mikäli suunnittelet tapaamista tai vierailua.

  SOS-lapsikyläperheillä, kuten muillakin perheillä, on omat kiireensä ja he haluavat valmistautua vieraan tuloon. Vierailusta sopiminen kannattaa siis aloittaa hyvissä ajoin. Joskus vierailua varten on myös tarpeen hankkia tulkki tai tehdä muita valmisteluja. Kummin vierailu on aina jännittävä tapahtuma. Kummilapsi saa vierailun aikana erityishuomiota, joka voi aiheuttaa kateutta kodin muissa lapsissa. On hienoa, jos kummi voi vierailullaan jakaa huomiota myös muille kodin lapsille. Kummilapsen vierailu kummin luona ei ole mahdollista.

  Tutustuthan huolella vierailijoiden ohjeistukseen (eng). Lataa ohjeet tästä: Visitor Guide

 • Kummisuhteen kesto

  Kummius on vapaaehtoista eikä sitoutumista tietyksi määräajaksi edellytetä. Lapsikyläjärjestö kuitenkintoivoo, että kummius kestäisi pidemmän aikaa, jolloin kummius toisi pysyvyyttä lapsen elämään ja kummilla olisi mahdollisuus seurata lapsen kehittymistä. Kummius päättyy, kun nuori itsenäistyy tai viimeistään, kun hän täyttää 23 vuotta. Kummius voi päättyä myös tätä ennen, jos lapsi muuttaa takaisin sukulaistensa tai biologisten vanhempiensa luo, toiseen hoitopaikkaan tai hänet adoptoidaan. Koska SOS-lapsikyliin otetaan jatkuvasti uusia, avun tarpeessa olevia lapsia, kummilta tiedustellaan, olisiko hänen sydämessään tilaa uudelle kummilapselle. Kun lapsi poistuu kummiohjelmasta, kummi saa tästä aina tiedon.Mikäli kummi kuitenkin joutuu luopumaan kummiudesta, turvaamme kummilapsen hoidon edelleen SOS-lapsikylässä. Tästä syystä jokaisella kummilapsella on myös useampi kummi.

 • Kummilapsen yksityisyyden suoja

  Kummius tuo iloa sekä kummin että kummilapsen elämään. Kertomalla kummiudesta ystäville ja kollegoille myös muut saattavat innostua lasten auttamisesta. Lastensuojelujärjestönä valvomme lasten oikeuksia yksityisyyden suojaan, joten siksi pyydämme kummeja auttamaan osaltaan kummilapsen yksityisyyden suojelemisessa.

  Esimerkiksi internetissä kummilapsesta jaettu tieto tai kuvat voivat vaikeuttaa lapsen elämää tai tulevaisuutta. Kummiudesta kerrottaessa ei saa jakaa julkisesti kummilapsen henkilötietoja tai kuvia esimerkiksi Facebookissa, kotisivuilla tai muissa medioissa. Sitä vastoin kummiudesta ja SOS-lapsikylien tekemästä työstä puhumalla voi innostaa muitakin ryhtymään kummiksi, ja näin olla mukana auttamassa useampia lapsia.

Lämminhenkinen kummivierailu

Anna-Liisa Komulainen innostui SOS-kummiudesta nähtyään Facebookissa ilmoituksen, jossa kaivattiin kummeja libanonilaisille ja jordanialaisille lapsille. Yhdeksänvuotiaan Hishamin kotikaupunki Aqaba oli Anna-Liisalle ennestään tuttu, sillä hänellä on ystäviä kaupungissa. – Marraskuussa 2015 minulle tarjoutui tilaisuus matkustaa Aqabaan, ja ajattelin, että olisi kiva käydä samalla tapaamassa Hishamia. Sain Suomen SOS-Lapsikylän yhteyshenkilöltä paikallisen Aqaban lapsikylän koordinaattorin ISRAA HARDANIN yhteystiedot ja sovin tapaamisesta hänen kanssaan, Anna-Liisa kertoo.

Kun Anna-Liisa saapui Aqabaan, Israa ja toinen SOS-Lapsikylän työntekijä olivat häntä vastassa. Ensin hänelle annettiin englanninkieliset ohjeet, miten kylässä tuli käyttäytyä. Esimerkiksi valokuvia ei saanut jakaa sosiaalisessa mediassa. Sitten lähdettiin vierailulle Hishamin luo. – Israa tuli mukaani, ja hän toimi samalla myös tulkkina. Hisham ja hänen perheensä puhuvat äidinkielenään arabiaa, mutta kuusilapsisen perheen vanhimmat lapset osasivat hiukan englantiakin, Anna-Liisa kertoo. Anna-Liisa toi lapsille Muumi-suklaata ja karkkia, sekä jalkapallosta kovasti pitävälle Hishamille Cristiano Ronaldo -peliasun. – Lapset hihkuivat innosta saadessaan lahjat jaettavaksi. Otimme myös paljon valokuvia yhdessä. Vierailu oli todella lämminhenkinen ja minut otettiin avosylin vastaan, hän hehkuttaa. Kummivierailun lisäksi Anna-Liisasta oli tosi mukavaa päästä tapaamaan myös Israata. – Meistä tuli Israan kanssa hyvät ystävät jo sähköpostiviestittelyn aikana. Hän kutsui minut ensi kesänä pidettäviin häihinsäkin! Jordaniassa ihmiset ovat ylipäätään tosi sydämellisiä ja avoimia, Anna-Liisa kehuu.

Kielimuuri ei ollut este

Anna-Liisa on ammatiltaan matkaopas, ja työt vievätkin häntä ympäri maailmaa. Tänä keväänä matkaoppaalle olikin tiedossa puolen vuoden työrupeama Italiassa, joten hän päätti lähteä Aqabaan uudestaan jo
helmikuussa. – Hisham, hänen SOS-perheensä ja Israa kyselivät kovasti viime vierailulla, koska tulen takaisin. Minulla oli helmikuussa pidempi vapaa, joten päätin lähteä. Tällä kertaa Israa ei päässyt mukaani Aqabaan, joten kävin erikseen tervehtimässä häntä Ammanissa. Aqabassa Anna-Liisa oli sopinut menevänsä syömään yhdessä Hishamin ja tämän SOS-perheen kanssa. SOS-Lapsikylän toimistolla hänelle kuitenkin selvisi, että tällä kertaa kukaan ei pääsisi tulkiksi tapaamiseen. Toimiston esimies kehotti kuitenkin Anna-Liisaa menemään rohkeasti syömään, ja kielimuurista huolimatta vierailu sujui loppujen lopuksi paremmin kuin hyvin. – Toisella tapaamiskerralla olimme jo enemmän tuttuja keskenämme, ja sekin auttoi, että osaan itse muutaman sanan arabiaa. Menimme ravintolaan, jossa keskelle pöytää asetettiin iso annos riisiä ja kanaa. Hisham oli tosi innoissaan ja opasti minua, miten annos kuului syödä, Anna-Liisa kertoo hymyillen.

Anna-Liisan mukaan tärkeintä hänen vierailuissaan on ollut se, että hän on oikeastipäässyt tutustumaan Hishamiin ja näkemään, millaista elämä lapsikylässä on. – Vaikka sainkin kirjeitä, joissa kerrottiin Hishamin kuulumisista, oli ihan eri asia päästä oikeasti tapaamaan häntä. Nyt tiedän, että hän on hiljainen ja tarkkaileva poika, joka haaveilee isona pilotin ammatista

Teksti: Matleena Merta / Kuva: Anna-Liisa Komulainen

ryhdy SOS-Kummiksi

Ryhdy SOS-kummiksi

Tutustu millaisia lapsikylät ovat

Millainen lapsikylä on ja keitä siellä asuu?

tutustu kehitysyhteistyöhankkeisiin

Kehitysyhteistyöhankkeet