Kummit ovat tervetulleita vierailemaan kummilapsen luona. 

Kummit ovat tervetulleita vierailemaan kummilapsen luona. 

Kummius tuo iloa sinulle ja turvaa hylätylle lapselle

Kummina autat heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria

Ryhtymällä kummiksi vaikutat suoraan siihen, että mahdollisimman monella lapsella olisi mahdollisuus kasvaa turvallisessa ja rakastavassa ympäristössä. Voit valita kahden eri kummiustyypin välillä; voit joko ryhtyä kummiksi yksittäiselle lapselle tai kokonaiselle lapsikylälle. Minkä tahansa valinnan teetkään, tuellasi on merkitystä. Sinun avullasi voimme antaa yhä useammalle lapselle mahdollisuuden tavalliseen lapsuuteen, sillä yhdenkään lapsen ei pitäisi kasvaa yksin.

Lapsikylissämme asuu lapsia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet yksin. Syynä tähän voi olla esimerkiksi perheen köyhyys, sairaudet, vanhempien menehtyminen tai kotioloissa esiintyvät vakavat ongelmat. Kummina autat kuukausittaisella lahjoituksellasi näitä heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria, jotka ovat kokeneet elämässään kovia. SOS-Lapsikylä pyrkii antamaan näille lapsille mahdollisuuden elää mahdollisimman tavallista lapsuutta perheessä ja turvallisessa ympäristössä. SOS-kummina sinulla on mahdollisuus seurata yhden lapsen kasvu- ja kehitystarinaa tai kokonaisen lapsikylän arkea ja toimintaa ja nähdä kuinka apusi menee perille.

Kummina olet tervetullut vierailemaan lapsikylässä

Vierailun järjestäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, kuitenkin vähintään neljä viikkoa ennen itse matkaa. Ole yhteydessä vierailun käytännön järjestelyihin liittyen paikalliseen kummikoordinaattoriin, jonka yhteystiedot löydät kummikylästäsi tulleesta tervetulokirjeestä. Autamme mielellämme oikeiden yhteystietojen löytämisessä, joten voit myös olla yhteydessä lahjoittajapalveluumme joko puhelimitse 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15) tai sähköpostitse lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi.

Lasten suojelemiseksi vierailu tapahtuu aina lapsikylän tiloissa paikallisen työntekijän läsnä ollessa. Matkajärjestelyistä sinun tulee vastata itse eikä yöpyminen lapsikylässä ole mahdollista.

Kerro meille kokemuksistasi vierailusta. Olemme aina kiinnostuneita kuulemaan, kuinka vierailusi sujui ja mielellämme jaamme kokemuksesi muiden kummien kanssa.

Lasten yksityisyyden suojeleminen

Lapsikylissä asuvat lapset ovat kokeneet elämässään kovia. Lastensuojelujärjestönä tehtävämme on varmistaa, että jokainen hoidossamme oleva lapsi saa elää rauhassa, turvassa ja suojassa.

Huomiothan, että kaikkia lapsista saamasi tiedot ja kuvat ovat luottamuksellisia. Ethän jaa niitä esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Internetissä leviävät suojaamattomat tiedot ja kuvat voivat vaikeuttaa lapsen elämää myöhemmissä vaiheissa, joten ethän mainitse kummilapsen nimeä tai asuinpaikkaa niin, että hän on niistä ulkopuolisten tunnistettavissa. Ethän myöskään levitä tietoa lasten taustoista, henkilökohtaisista asioista kuten terveydentilasta, perheenjäsenistä, poliittisista tai uskonnollisista näkemyksistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Voit kuitenkin yleisesti kertoa läheisillesi ja ystävillesi tai vaikkapa sosiaalisessa mediassa, että tuet kummilasta (ilman että mainitset kummilapsen nimeä), sillä kummiudesta ja lapsikylien tekemästä työstä puhumalla voi innostaa muitakin ryhtymään kummiksi, ja näin olla mukana auttamassa useampia lapsia.

Kiitos, kun autat meitä suojelemaan lapsia kunnioittamalla heidän yksityisyyttään.

Kummisuhteen kesto

Valitset itse, kuinka kauan haluat toimia kummina. Voit koska tahansa lopettaa kummiutesi ottamalla meihin yhteyttä. Kummiksi liittyminen ei velvoita sinua sitoutumaan tietyksi määräajaksi. Kun seuraat lapsen elämää lapsikylässä, saat tietoa lapsesta siihen saakka, kunnes lapsi itsenäistyy ja muuttaa pois lapsikylästä. Tämä tapahtuu yleensä 18–20 vuoden iässä, mutta ikä voi vaihdella tapauskohtaisesti. Kummius voi myös päättyä tätä ennen, jos lapsi muuttaa takaisin sukulaistensa tai biologisten vanhempiensa luo, toiseen hoitopaikkaan tai hänet adoptoidaan.

Kummiohjelma lakkaa kuitenkin viimeistään silloin, kun nuori täyttää 23 vuotta ja on riittävän vanha aloittaakseen itsenäisen elämän. Kummituen loppuminen rohkaisee nuorta ottamaan vastuuta elämästään. Nuoren tarpeista riippuen lapsikylä voi jatkaa hänen tukemistaan niin kauan, kuin hän sitä tarvitsee. Kun kummilapsesi poistuu kummiohjelmasta, ilmoitamme sinulle tästä kirjallisesti ja ehdotamme sinulle samalla uutta kummilasta. Saat tietenkin itse päättää, haluatko jatkaa kummiuttasi uuden lapsen kanssa.

Mikäli kummi joutuu luopumaan kummiudesta, turvaamme kummilapsen hoidon edelleen lapsikylässä. Tästä syystä jokaisella kummilapsella on myös useampi kummi, kuitenkin enintään 15.

Lisäohjeistusta

 • Kummilahjoitusten käyttö

  Suurin osa kummimaksuista ohjataan lapsikylän hyväksi. Avullasi kylän lapset saavat mahdollisuuden turvalliseen kotiin, perheeseen, koulutukseen ja terveyspalveluihin. Tukeasi käytetään lisäksi lapsikylän muiden toimintojen (koulu, päiväkoti, nuorisokoti, terveys-, koulutus- ja sosiaalikeskus) ylläpitämiseen. Tukesi auttaa myös haavoittuvissa oloissa eläviä perheitä lapsikylien lähettyvillä. Lähiyhteisön perheet voivat käyttää lapsikylän palveluita ja saada apua lasten hyvinvoinnin tukemiseen.

  Osa kummimaksuista ohjataan SOS-Lapsikylän ylläpitämään kehitysyhteistyöhön Afrikassa. Kehitysyhteistyöhankkeiden avulla voimme torjua köyhyyttä ja auttaa vanhempia pitämään parempaa huolta lapsistaan. Autat lapsia pysymään biologisten perheidensä luona ja estämään perheiden hajoamisen. Näin apusi vaikuttavuus moninkertaistuu.

  Lue lisää lahjoitusvarojen käytöstä täältä.

 • Kummimaksun maksaminen

  Kummina sitoudut maksamaan tukea tietyn summan kuukaudessa. Maksun voit suorittaa joko e-laskuna tai suoramaksuna tai debit/credit korttimaksuna.

  Kummimaksutilin tiedot ja oman viitenumerosi näet kummipaketin mukana lähetettävästä lomakkeesta. Huomaathan, että kummimaksut ja vapaaehtoiset lahjarahat maksetaan eri tileille!

  Maksamiseen liittyvissä kysymyksissä tai ongelmissa voit olla yhteydessä lahjoittajapalveluumme joko puhelimitse 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15) tai sähköpostitse lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi.

 • E-laskun tilaaminen omassa verkkopankissa


  1.    Kirjaudu tunnuksillasi verkkopankkiisi.
  2.    Mene kohtaan E-lasku, josta voit tilata e-laskun ja valita laskuttajan.
  3.    Kirjoita laskuttajan hakusanaksi "SOS-lapsikyläsäätiö" ja etsi 
         SOS-lapsikyläsäätiö avautuvasta listasta.
  4.    Tilaa lasku.
  5.    Avautuvaan ikkunaan ilmestyvät maksajan ja laskuttajan tiedot sekä 
         yksilöintitiedot, joihin tulee lisätä oma henkilökohtainen viitenumerosi.
  6.    Verkkopankki näyttää yhteenvedon laskuttajalle eli SOS-Lapsikylälle
         lähtevistä tiedoista.
  7.    Hyväksy e-laskutilaus.
  8.    Aseta halutessasi e-lasku automaattisesti toistuvaksi, jolloin sinun ei tarvitse joka 
         kuussa käydä hyväksymässä sitä.

 • Yhteydenpito kummilapseesi

  Mikäli toimit kummina yksittäiselle lapselle, saat tietoa kummilapsen kasvusta ja kehityksestä kaksi kertaa vuodessa lapsikylästä saapuvista kirjeistä. Kesäkuun lopulla lähetetään lapsen kehityskertomus ja vuodenvaihteessa tulee toinen kirje, jossa on kuulumisia kummilapsen lapsikylästä ja uusi valokuva lapsesta.

  Voit halutessasi kirjoittaa kirjeitä ja lähettää postikortteja kummilapsellesi tai lapsikylälle, jossa hän asuu. Muistathan kuitenkin, että kirjoitat lapselle, joka elää toisenlaisessa kulttuurissa ja elinoloissa. Postiosoitteen löydät kummipaketin mukana olevasta lapsikylän esittelystä. Huomiothan, että SOS-Lapsikylä ei millään tavalla velvoita lapsia pitämään yhteyttä kummiinsa, eli jokainen lapsi saa aina itse päättää tästä. Lastensuojelujärjestönä pyrimme antamaan kaikille hoidossamme oleville lapsille mahdollisimman tavalliseen lapsuuteen.

 • Lahjat kummilapsellesi

  Kummina voit halutessasi muistaa kummilasta esimerkiksi syntymäpäivänä rahalahjalla. Lahjarahat käytetään kummilapsen siirtymiseen itsenäiseen elämään. Kummilahjarahat ovat korvamerkittyjä vapaaehtoisia lahjoituksia, joita ei käytetä lapsen päivittäisiin elinkustannuksiin. Kummilapsi saa varat käyttöönsä vasta hänen muuttaessa pois lapsikylästä. Kummilahjarahalla tuetaan yleensä esimerkiksi jatko-opintoja, oman kodin hankintaa tai oman pienyrityksen perustamista.

  Voit ottaa yhteyttä lahjoittajapalveluumme puhelimitse 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15) tai sähköpostitse lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi mikäli olet hukannut maksutiedot.

Lämminhenkinen kummivierailu

Anna-Liisa Komulainen innostui SOS-kummiudesta nähtyään Facebookissa ilmoituksen, jossa kaivattiin kummeja libanonilaisille ja jordanialaisille lapsille. Yhdeksänvuotiaan Hishamin kotikaupunki Aqaba oli Anna-Liisalle ennestään tuttu, sillä hänellä on ystäviä kaupungissa. – Marraskuussa 2015 minulle tarjoutui tilaisuus matkustaa Aqabaan, ja ajattelin, että olisi kiva käydä samalla tapaamassa Hishamia. Sain Suomen SOS-Lapsikylän yhteyshenkilöltä paikallisen Aqaban lapsikylän koordinaattorin ISRAA HARDANIN yhteystiedot ja sovin tapaamisesta hänen kanssaan, Anna-Liisa kertoo.

Kun Anna-Liisa saapui Aqabaan, Israa ja toinen SOS-Lapsikylän työntekijä olivat häntä vastassa. Ensin hänelle annettiin englanninkieliset ohjeet, miten kylässä tuli käyttäytyä. Esimerkiksi valokuvia ei saanut jakaa sosiaalisessa mediassa. Sitten lähdettiin vierailulle Hishamin luo. – Israa tuli mukaani, ja hän toimi samalla myös tulkkina. Hisham ja hänen perheensä puhuvat äidinkielenään arabiaa, mutta kuusilapsisen perheen vanhimmat lapset osasivat hiukan englantiakin, Anna-Liisa kertoo. Anna-Liisa toi lapsille Muumi-suklaata ja karkkia, sekä jalkapallosta kovasti pitävälle Hishamille Cristiano Ronaldo -peliasun. – Lapset hihkuivat innosta saadessaan lahjat jaettavaksi. Otimme myös paljon valokuvia yhdessä. Vierailu oli todella lämminhenkinen ja minut otettiin avosylin vastaan, hän hehkuttaa. Kummivierailun lisäksi Anna-Liisasta oli tosi mukavaa päästä tapaamaan myös Israata. – Meistä tuli Israan kanssa hyvät ystävät jo sähköpostiviestittelyn aikana. Hän kutsui minut ensi kesänä pidettäviin häihinsäkin! Jordaniassa ihmiset ovat ylipäätään tosi sydämellisiä ja avoimia, Anna-Liisa kehuu.

Kielimuuri ei ollut este

Anna-Liisa on ammatiltaan matkaopas, ja työt vievätkin häntä ympäri maailmaa. Tänä keväänä matkaoppaalle olikin tiedossa puolen vuoden työrupeama Italiassa, joten hän päätti lähteä Aqabaan uudestaan jo
helmikuussa. – Hisham, hänen SOS-perheensä ja Israa kyselivät kovasti viime vierailulla, koska tulen takaisin. Minulla oli helmikuussa pidempi vapaa, joten päätin lähteä. Tällä kertaa Israa ei päässyt mukaani Aqabaan, joten kävin erikseen tervehtimässä häntä Ammanissa. Aqabassa Anna-Liisa oli sopinut menevänsä syömään yhdessä Hishamin ja tämän SOS-perheen kanssa. SOS-Lapsikylän toimistolla hänelle kuitenkin selvisi, että tällä kertaa kukaan ei pääsisi tulkiksi tapaamiseen. Toimiston esimies kehotti kuitenkin Anna-Liisaa menemään rohkeasti syömään, ja kielimuurista huolimatta vierailu sujui loppujen lopuksi paremmin kuin hyvin. – Toisella tapaamiskerralla olimme jo enemmän tuttuja keskenämme, ja sekin auttoi, että osaan itse muutaman sanan arabiaa. Menimme ravintolaan, jossa keskelle pöytää asetettiin iso annos riisiä ja kanaa. Hisham oli tosi innoissaan ja opasti minua, miten annos kuului syödä, Anna-Liisa kertoo hymyillen.

Anna-Liisan mukaan tärkeintä hänen vierailuissaan on ollut se, että hän on oikeastipäässyt tutustumaan Hishamiin ja näkemään, millaista elämä lapsikylässä on. – Vaikka sainkin kirjeitä, joissa kerrottiin Hishamin kuulumisista, oli ihan eri asia päästä oikeasti tapaamaan häntä. Nyt tiedän, että hän on hiljainen ja tarkkaileva poika, joka haaveilee isona pilotin ammatista

Teksti: Matleena Merta / Kuva: Anna-Liisa Komulainen

ryhdy SOS-Kummiksi

Ryhdy SOS-Kummiksi

Tutustu millaisia lapsikylät ovat

Millainen lapsikylä on ja keitä siellä asuu?

tutustu kehitysyhteistyöhankkeisiin

Kehitysyhteistyöhankkeet