Kummilapsi lapsikylässä Haitilla

Tällainen on lapsikylä

Ketä SOS-lapsikylässä asuu?

SOS-lapsikylässä asuu lapsia, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet yksin. Heidät saatetaan hylätä esimerkiksi perheen köyhyyden, sairauksien, vanhempien menehtymisen tai kotioloissa esiintyvien vakavien ongelmien takia. Jotta lapsia ei hylättäisi, olemme perustaneet lapsikylissä tehtävän työn lisäksi perheiden tukemisen ohjelmia, joiden kautta pyrimme vaikuttamaan lasten hylkäämisen juurisyihin. Autamme perheitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta lapset saisivat kasvaa omien vanhempiensa kanssa.

Kummilapsi kasvaa aina perheessä

Me uskomme, että lapselle paras paikka kasvaa ja kehittyä on perhe. SOS-lapsikylässä lapset saavat kasvaa turvallisessa ja rakastavassa kodissa, jossa päivittäisistä tarpeista huolehditaan. Kasvaakseen ja kehittyäkseen lapsi tarvitsee ravintoa, hoivaa, terveydenhoitoa, mahdollisuuden laadukkaaseen koulutukseen, pelejä ja leikkejä. Kummina mahdollistat SOS-lapsikylässä asuvalle lapselle mahdollisuudet hyvään ja tasapainoiseen elämään.

Sisarukset ovat suuri voimavara elämässä kenelle tahansa meistä. Vanhempansa huolenpidon menettäneille lapsille sisarusten merkitys on erityisen suuri. SOS-lapsikylä tarjoaa isoillekin sisarussarjoille mahdollisuuden kasvaa yhdessä ja saada tukea toisistaan. Lisäksi lapset saavat kokonaisen SOS-perheen, jossa jaetaan tavallisen perheen tapaan arki sen iloineen ja suruineen. Maissa, joissa on totuttu isoihin perheisiin, SOS-perheessä voi asua jopa yli 10 lasta.

Yleensä SOS-perhettä hoitaa SOS-äiti, mutta monissa Euroopan maissa sijaishuoltovastuuta kantaa myös SOS-vanhemmat pariskuntina ja SOS-isät.

”Rakastan lapsiani ja he minua. Kun olen töistä vapaalla, kaipaan heitä kovasti! Käynkin joskus vapaapäivinäni lapsikylässä jopa tapaamassa heitä, sillä en malta olla pitkään poissa heidän luotaan. Rakastan olla heidän kanssaan.”  11 lapsen SOS-äiti Tereza Gomez

”On kivaa, kun on paljon sisaruksia, kun aina on joku jonka kanssa jutella tai viettää aikaa. ”Tembile 17.

Jos minulla ei olisi perhettä, olisi koulussa paljon vaikeampaa, toiset lapset voisivat kiusata minua eikä minulla olisi ketään, joka auttaisi. Gorata Edward, 11, Botswana

Teemme ihan tavallisia asioita. Luemme, katsomme piirrettyjä, leikimme ja joskus tappelemme. Meillä on hyviä ja huonoja aikoja, kuten kaikissa perheissä. Olemme ihan tavallisia - tai no, ehkä syömme vähän enemmän. Hiba, 14, Bosnia-Hertsegovina

Lapsikylien

kummilasten

kommentteja

Miltä SOS-lapsikylät näyttävät?

SOS-perheet asuvat lapsikylissä omissa kodeissaan. Uusimmat lapsikylät saattavat sijaita tavallisen asutuksen seassa kerrostaloasunnoissa. Lapsikylän sijainti ja rakenne riippuvat paikallisista olosuhteista ja mahdollisuuksista.

Monissa maissa SOS-lapsikylissä on useita yleishyödyllisiä toimintoja kuten terveyskeskuksia, päiväkoteja, neuvoloita, kouluja ja sosiaalikeskuksia. Nämä palvelut on tarkoitettu myös lähiyhteisön käyttöön ja ne ovat avoinna muille haavoittuvissa oloissa eläville lapsille ja perheille.   

Lue lisätieto kummiudesta

Tietoa SOS-Kummiudesta

ryhdy SOS-Kummiksi

Ryhdy SOS-kummiksi

Tutustu hankkeisiimme Tansaniassa ja Gambiassa

Kehitysyhteistyöhankkeet