Usein kysytyt kysymykset

Olemme keränneet alle meiltä useimmin kysyttyjä asioita lahjoittamisesta ja SOS-lapsikylätoiminnasta. Ellet löydä etsimääsi, voit ottaa yhteyttä lahjoittajapalveluumme. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian!

Lahjoittaminen SOS-lapsikylätyöhön

 • Miksi minun kannattaisi tukea SOS-lapsikylätoimintaa?

  SOS-Lapsikylä tekee yhteiskunnallisesti merkittävää lastensuojelutyötä. Autamme lapsia ja nuoria, jotka ovat kokeneet elämässään kovia ja ovat eläneet hyvin haastavissa olosuhteissa. SOS-Lapsikylä pyrkii antamaan kaikille lapsille mahdollisuuden elää mahdollisimman tavallista lapsuutta perheessä ja turvallisessa ympäristössä. 

  Tuemme perheitä, jotta mahdollisimman moni lapsi voisi asua omassa kodissaan vanhempiensa kanssa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, SOS-Lapsikylä tarjoaa mahdollisuuden sijaisperheessä asumiseen. Tavoitteena on tarjota lapsuus, johon jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus.
   

 • Miksi Suomen SOS-lapsikylätoimintaan tarvitaan lahjoittajia?

  Lapsikylätoiminnan tuotoista valtaosa koostuu kuntien maksamista lastensuojelupalvelujen hoitomaksuista. Kaikkea lapsikylätoimintaa nämä maksut eivät kuitenkaan kata. Lahjoitusten avulla tuetaan esimerkiksi lasten ja nuorten koulunkäyntiä, kuntoutusta, avohuollon palveluita, harrastus- ja leiritoimintaa sekä nuorten itsenäistymistä.

  Lisäksi lahjoitusvaroilla rahoitetaan uusien sijaiskotien hankintaa sekä sijaisvanhempien valmentamista, jotta huostaan otetut lapset saavat turvalliset puitteet elämäänsä. SOS-Lapsikylä tekee myös merkittävää lastensuojelun vaikuttamis- ja kehittämistyötä.

 • Miten lapsi hyötyy tuestani?

  SOS-Lapsikylän tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti lasten ja perheiden hyvinvointia. Hankalissa elämäntilanteissa olevat perheet voivat saada apua erilaisten tukitoimien avulla, jotta perheet selviäisivät haasteistaan ja voisivat pysyä yhdessä

  Mikäli lapsi tai nuori ei syystä tai toisesta voi asua omassa kodissaan, SOS-Lapsikylä tarjoaa turvallisen sijaisperheen ja biologisille sisaruksille mahdollisuuden kasvaa yhdessä. 

  SOS-Lapsikylä panostaa erityisesti nuorten itsenäistymisen tukemiseen, jotta sijaishuollosta itsenäistyvät nuoret saisivat vahvan pohjan aikuisuuteen.

Kummius ja kuukausilahjoittaminen

 • Miten kuukausilahjoittaminen toimii?

  Kuukausilahjoittajana tuet valitsemallasi summalla toimintaamme kotimaassa. Lahjoituksilla tuetaan esimerkiksi lasten ja nuorten koulunkäyntiä, harrastus- ja leiritoimintaa sekä nuorten opiskeluja ja asumista itsenäistymisvaiheessa. Lapsikylätoiminnan ohella kehitämme ja laajennamme palveluitamme jatkuvasti, jotta pystyisimme auttamaan entistä useampia vaikeuksissa kamppailevia perheitä.

  Liittyessäsi kuukausilahjoittajaksi lähetämme sinulle postitse tervetulokirjeen sekä ohjeet lahjoituksen käynnistämiseksi. Voit maksaa lahjoituksesi joko suoramaksulla, jolloin voit täyttää tervetulokirjeen mukana saapuvan toimeksiantolomakkeen ja palauttaa sen vastauskuoressa meille. Mikäli haluat käyttää e-laskua, tilaa lasku verkkopankistasi ja muuta maksu automaattiseksi ensimmäisen laskun saapuessa.

 • Miten kummius toimii?

  Ryhtymällä kummiksi vaikutat suoraan siihen, että mahdollisimman monella lapsella olisi mahdollisuus kasvaa turvallisessa ja rakastavassa ympäristössä. Voit valita kahden eri kummiustyypin välillä; voit joko ryhtyä kummiksi yksittäiselle lapselle tai kokonaiselle lapsikylälle. Minkä tahansa valinnan teetkään, tuellasi on merkitystä.

  Sinun avullasi voimme antaa yhä useammalle lapselle mahdollisuuden tavalliseen lapsuuteen, sillä yhdenkään lapsen ei pitäisi kasvaa yksin. SOS-Kummina saat seurata yhden lapsen kasvu- ja kehitystarinaa tai kokonaisen lapsikylän arkea ja toimintaa ja nähdä kuinka apusi menee perille.

  Lähetämme sinulle noin viikon kuluessa ilmoittautumisestasi kummipaketin, josta löytyy kaikki tarvittava tieto kummiudestasi ja maksuohjeet.

 • Voinko saada kummilapsen suomalaisesta lapsikylästä?

  Kummilapsen saaminen Suomesta ei valitettavasti ole mahdollista lasten yksityisyyden suojelemiseksi. Voit sen sijaan tukea Suomessa tehtävää lastensuojelutyötä ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi.

 • Miksi eri lahjoitustavoissa on minimisummat?

  Lapsikylätoiminnan ohella kehitämme ja laajennamme palveluitamme jatkuvasti, jotta pystyisimme auttamaan entistä useampia vaikeuksissa kamppailevia perheitä, ja siksi minisummaksi on määritelty 12 euroa.

  Kummiuden minimisumma on 25 euroa mikäli kummi haluaa tukea kokonaista lapsikylää ja 30 euroa mikäli kummi haluaa henkilökohtaisen kummilapsen. Kummimaksujen avulla kylän lapset saavat mahdollisuuden turvalliseen kotiin, perheeseen, koulutukseen ja terveyspalveluihin. Lahjoitusvaroja käytetään lisäksi lapsikylän muiden toimintojen (koulu, päiväkoti, nuorisokoti, terveys-, koulutus- ja sosiaalikeskus) ylläpitämiseen. Tuki auttaa myös haavoittuvissa oloissa eläviä perheitä lapsikylien lähettyvillä. Lähiyhteisön perheet voivat käyttää lapsikylän palveluita ja saada apua lasten hyvinvoinnin tukemiseen.

  Lahjoitusten hallinnoinnista syntyy myös kuluja, mukaan lukien postituskulut.

 • Mitä tietoja kuukausilahjoittajat ja kummit saavat?

  Kotimaan työtä tukeva kuukausilahjoittaja saa postitse Kuulumisia-lehden, josta voi lukea lapsikylien elämästä Suomessa ja maailmalla. Lehden lisäksi kuukausilahjoittaja saa SOS-Lapsikylän sähköisen uutiskirjeen, jossa kerrotaan lapsikylätoiminnan ajankohtaisista asioista.

  SOS-Kummi saa alussa tervetulopaketin, joka sisältää tietoa kummiudesta. Jatkossa kummi saa kahdesti vuodessa postia suoraan paikalliselta SOS-lapsikyläjärjestöltä, johon hänen tukema lapsikylä tai lapsi kuuluu. Kummi saa Kuulumisia-lehden lisäksi myös Kummit kylässä-lehden, jossa kerrotaan toiminnastamme ympäri maailmaa. Lehtien lisäksi kummi saa SOS-Lapsikylän sähköisen uutiskirjeen, jossa kerrotaan lapsikylätoiminnan ajankohtaisista asioista.

 • Kuinka pitkään kuukausilahjoittajana/kummina täytyy olla?

  Lahjoittaminen on aina vapaaehtoista eikä sitoutumista tietyksi määräajaksi edellytetä. Lasten ja perheiden auttaminen on kuitenkin pitkäjänteistä työtä, minkä vuoksi toivomme, että työmme tukijat auttaisivat meitä mahdollisuuksiensa mukaan pitkäkestoisesti.

  Kummiudessa toiveena on, että se kestäisi pidemmän aikaa, jolloin kummius toisi pysyvyyttä lapsen elämään ja kummilla olisi mahdollisuus seurata lapsen matkaa kohti aikuisuutta. Kun kummi seuraa lapsen elämää lapsikylässä, hän saa tietoa lapsesta siihen saakka, kunnes lapsi itsenäistyy ja muuttaa pois lapsikylästä. Tämä tapahtuu yleensä 18–20 vuoden iässä, mutta ikä voi vaihdella tapauskohtaisesti. Kummius voi myös päättyä tätä ennen, jos lapsi muuttaa takaisin sukulaistensa tai biologisten vanhempiensa luo, toiseen hoitopaikkaan tai hänet adoptoidaan.

  Kummiohjelma lakkaa kuitenkin viimeistään silloin, kun nuori täyttää 23 vuotta ja on riittävän vanha aloittaakseen itsenäisen elämän. Kummituen loppuminen rohkaisee nuorta ottamaan vastuuta elämästään. Nuoren tarpeista riippuen lapsikylä voi jatkaa hänen tukemistaan niin kauan, kuin hän sitä tarvitsee. Kun kummilapsesi poistuu kummiohjelmasta, ilmoitamme kummille tästä kirjallisesti ja ehdotamme hänelle samalla uutta kummilasta. Kummi saa tietenkin itse päättää, haluaako hän jatkaa kummiuttaan uuden lapsen kanssa.

Lahjoitustietojen muuttaminen

 • Miten voin muuttaa yhteystietojani tai lahjoitussummaani?

  Voit ilmoittaa uudesta osoitteesta tai lahjoitussummasta sähköpostitse SOS-Lapsikylän lahjoittajapalveluun lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi tai puhelimitse 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15).

 • Pitääkö lahjoittajan ilmoittaa, jos vaihtaa pankkia?

  Pankkia vaihtaessa on hyvä huomioida, että aikaisemmat e-lasku- tai suoramaksusopimukset eivät automaattisesti siirry uuteen pankkiin. Voit käynnistää e-laskutilauksen itse uudessa pankissasi tai ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi tai puhelimitse 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15).

  Mikäli käytössäsi on pankin suoramaksu, ota meihin yhteyttä lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi, niin lähetämme sinulle uuden toimeksiantolomakkeen postitse. Täytä siihen uudet pankkitietosi ja palauta lomake vastauskuoressa meille. Kirjaamme uudet tiedot rekisteriimme ja toimitamme lomakkeen edelleen pankkiisi.

 • Kuinka voin lopettaa lahjoittamisen?

  Voit lakkauttaa lahjoittamisesi ilmoittamalla siitä SOS-Lapsikylään sähköpostitse lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi tai puhelimitse 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15).

Muut tavat lahjoittaa

 • Voiko SOS-Lapsikylälle tehdä tavara- tai vaatelahjoituksia?

  Hyväkuntoiset ja puhtaat tavara- ja vaatelahjoitukset voidaan lahjoittaa lapsikyliin, mikäli kylissä on tarvetta. SOS-Lapsikylän keskustoimistossa ei ole varastointitilaa eli mahdolliset tavara- ja vaatelahjoitukset tulisi itse toimittaa perille lapsikylään. Otathan ennen tavaroiden toimittamista yhteyttä SOS-Lapsikylään tarpeen selvittämiseksi.  
   
  Kansainvälisiin kohteisiimme emme valitettavasti voi välittää tavara- tai vaatelahjoituksia.

 • Voinko järjestää merkkipäivä- tai muistokeräyksen SOS-Lapsikylän hyväksi?

  Kyllä vain. Mikäli olet juhlimassa merkkipäivääsi, häitäsi tai muuta tapahtumaa, voit lahjojen sijaan tukea SOS-Lapsikylän työtä heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.

  Ota meihin yhteyttä, niin avaamme sinulle oman keräysviitteen ja annamme lahjoitustilin tilinumeron. Keräysajan loputtua saat halutessasi tiedot keräyksestäsi ja lahjoittajista.

  SOS-Lapsikylän lahjoittajapalvelu: lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi, p. 09 4257 9830 (arkisin klo 10-15).

 • Voinko tehdä testamentin SOS-Lapsikylän hyväksi?

  Kyllä voit. Testamentilla voit vaikuttaa jälkipolvien hyvinvointiin ja siihen, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. Testamenteilla on tuettu sekä lapsikylien toimintaa, että lapsikylien jälki- ja jatkohuoltoa, jolla pyritään varmistamaan, että nuoret saavat koulutuksen, pääsevät itsenäisen elämän alkuun ja selviytyvät sen muutostilanteista. Testamenttivaroja ohjataan myös ennaltaehkäisevään työhön perheiden tukemiseksi.

  Yleishyödyllisenä tahona olemme vapaat perintöverosta. Testamenttiasiassa pääsee alkuun ottamalla yhteyttä SOS-Lapsikylään. Voit halutessasi keskustella luottamuksellisesti asiasta asianajan kanssa. Ennen päätöksentekoa on usein mahdollista päästä vierailulle lapsikylään. Näin testamentin tekijä näkee, miten hänenkin varojaan käytetään.

  Kysy lisää testamenttilahjoittamisesta:

  Aura Yliselä, varainhankinnan asiantuntija
  aura.ylisela@sos-lapsikyla.fi
  p. 044 761 4139

 • Miten yritykseni voi tukea SOS-lapsikylätoimintaa?

  SOS-Lapsikylä tekee yhteistyötä yritysten kanssa monin eri tavoin. Pidempiaikaisen yritysyhteistyön vaihtoehtoja ovat kumppanuus tai kummius. Yhteistyö kanssamme voi olla myös yksittäisiä lahjoituksia toimintamme tukemiseksi (kertalahjoitukset, joulumuistamiset, merkkipäivälahjoitukset).

  Yrityksenne tuki voidaan rakentaa myös yrityksen oman kampanjan ympärille, jolloin yritys voi tukea kampanjan aikana SOS-Lapsikylän toimintaa lahjoittamalla myymänsä tuotteen tai palvelun myyntihinnasta valitsemansa summan SOS-Lapsikylälle.

  Voit myös kertoa meille, minkälaisesta yhteistyöstä yrityksenne on kiinnostunut, jolloin rakennamme yhdessä sopivan yhteistyömallin.

  Lisätietoja: Yritysyhteistyö

 • Voinko osallistua vapaaehtoisena SOS-lapsikylätoimintaan?

  Suomessa voit SOS-Lapsikylän vapaaehtoisena auttaa osaamisellasi keskustoimistolla Helsingissä, tapahtumissa tai alueellisesti lapsikylissä. Vapaaehtoisena voit toimia yksityishenkilönä, ryhmässä tai yrityksenä. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tästä.

  Onko mielessäsi muu tapa auttaa – kerro siitä meille!

  Suomen SOS-Lapsikylä ei välitä vapaaehtoistyöntekijöitä kansainvälisiin kohteisiimme, sillä kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön periaatelinjaus on, että lapsikylissä pyritään vahvistamaan lapsen omaa kulttuuritaustaa ja pysyvyyden tunnetta lasten elämässä sekä tarjoamaan paikalliselle väestölle työmahdollisuuksia lapsikylissä. 

Lahjoitusvarojen käyttö

 • Mihin ja miten lahjoitusvarat käytetään?

  Kotimaassa lahjoittajien tuki ja lahjoitukset menevät suomalaisen lapsikylätoiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Lahjoitusvarat ohjataan siihen käyttötarpeeseen, missä tarve on kullakin hetkellä suurin. Lahjoitus voidaan halutessasi myös ohjata tiettyyn toimintaan tai tietyn lapsikylän hyväksi.

  Kummimaksuista 80 % käytetään suoraan lasten ja perheiden hyväksi. Tilitämme valtaosan Suomen SOS-lapsikyläsäätiöstä kansainväliseen keskustoimistoomme Wieniin, josta varat tilitetään paikallisille lapsikylille. Kansalliset lapsikylätoimistot ja lapsikylät laativat vuosittain talousarvion. Ulkopuoliset tilintarkastajat valvovat kirjanpito- ja tilinpäätöstietoja niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Ohjaamme 10 % kummimaksuista kehitysyhteistyöprojekteihimme.

  Hätäapukeräyksiin tehdyt lahjoitukset mahdollistavat kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön hätäapuohjelmassa suunniteltujen toimintojen toteuttamisen. Kriisitilanteissa SOS-lapsikyläjärjestö järjestää esimerkiksi ruoka-apua, terveydenhuoltoa tai koulutusta alueen lapsille ja perheille. Hätäapukeräyksiin tehdyt lahjoitukset ohjataan kohdemaahan hätäapuohjelman maksusuunnitelman mukaisesti. Lahjoituksista pidätetään 10 %:n hallintokulu.

  Tarkempaa tietoa: Lahjoitusvarojen käyttö​​​​​​​

 • Miten SOS-Lapsikylä valvoo lahjoitusvarojen käyttöä?

  SOS-Lapsikylä laatii vuosittain talousarvion sekä tilinpäätöksen. Tilinpäätöstietoja valvovat ulkopuoliset tilintarkastajat niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä lahjoittajapalveluumme, vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä: 
lahjoittajainfo(at)sos-lapsikyla.fi
p. 09 4257 9830
Lahjoittajapalvelumme on auki ma-pe 10-15.