Lähellä

Sukupolvet
toistensa
tukena

Lähellä

Lähellä-hankkeen toiminnan ytimessä ovat Mummun ja vaarin tuvat

Lähellä – sukupolvet toistensa tukena -hanke on Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen (STEA) rahoittama 3,5-vuotinen hanke (2018-2021), jonka tavoitteena on vaikuttaa positiivisen mielenterveyden edistämiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn ikääntyneiden ja lapsiperheiden parissa.

Hankkeen toiminnan ytimessä on Mummun ja vaarin tupa -toiminta Espoossa ja Vantaalla sekä etäyhteyksin toteutettava Mummun ja vaarin virtuaalitupa.

Lähellä-hanke

Toiminnan ytimessä on Mummun ja vaarin tupa -toiminta Vantaan Koivukylässä, Myyrmäessä ja Hakunilassa sekä Espoossa Espoon keskuksessa ja Karakalliossa. Lokakuusta 2021 toimintaa on myös pop-up -tuvalla Kuopion Matkuksen kauppakeskuksessa sekä Kaarinassa. Lämminhenkisissä Mummun ja vaarin tuvissamme vapaaehtoiset varaisovanhemmat ja lapsiperheet kohtaavat mukavassa illanvietossa. Toimintaa järjestetään myös virtuaalisesti.

Hanke vastaa osaltaan kysyntään varhaisen tuen palveluista. Tavoitteena on alueiden välisen eriarvoisuuden vähentäminen, positiivisen mielenterveyden edistäminen eri ikäryhmissä sekä vuorovaikutuksen ja verkostoitumisen mahdollistaminen vertaisten ja eri ikäisten kesken.

Toiminta on muotoutunut kotoisiksi Mummun ja vaarin tuviksi sekä etäyhteyksin toteutettaviksi Mummun ja vaarin virtuaalituviksi. Hankkeessa näkyy myös kulttuurien välinen toiminta.

Mummun ja vaarin tupa

Mummun ja vaarin tupa mahdollistaa eri ikäisten ihmisten kohtaamisen yhteisen asian äärellä. Tuvalla valmistetaan yhdessä ruokaa ja se syödään saman pöydän ääressä. Muuten kanssakäyminen on vapaamuotoista ja joustavaa.

Vapaaehtoisten varaisovanhempien rooli on merkittävä, sillä kaikilla perheillä ei ole isovanhempia arjen tukiverkostona tai nämä asuvat kaukana. Usein erityisesti maahanmuuttajaperheet ovat vailla kontakteja ikääntyneeseen väestöön.

Vanhemmille tupa tarjoaa hengähdyshetken arjesta. Tupa mahdollistaa sukupolvien kohtaamisen lisäksi vertaisuuden kokemuksia ikääntyneiden, vanhempien ja lasten kesken. Tupa on oiva paikka vuorovaikutukselle, kohtaamiselle ja toisista oppimiselle.

Vapaaehtoiset ikäihmiset perehdytetään toimintaan. Tuki ja koulutus Mummun ja vaarin tupa -toimintaan sekä vapaaehtoistyöhön jatkuu tämän jälkeen toiminnan lomassa.

Hankkeen toimintaa ja sen etenemistä voi seurata myös some-kanavilta:

Facebook: Lähellä-hanke
Instagram: Mummun ja Vaarin tupa

Varamummu ja lapsi arkartelemassa tuvalla

Mummun ja vaarin tupien aikataulut

 • Ma klo 16-19,       Espoon keskus, Suvelan asukaspuisto (Kirstintie 20, Espoo)
 • Ti klo 16-19,         Koivukylän avoin kohtaamispaikka (Karsikkokuja 17, Vantaa)
 • Ke klo 16.30–19, Karakallion asukaspuisto (Kotkatie 10, Espoo)
 • Ke klo 16-18,        Hakunila, Nissaksen asukaspuisto (Nissaksentie 9, Vantaa)
 • Ke klo 17-19         Kuopion Matkus Shopping Center, Mielitila, 2 krs (Matkuksentie 60, Kuopio)
 • To klo 15-18,        Myyrmäki, Vihertien asukaspuisto (Vihertie 56 e, Vantaa)
 • To klo 16-19,        Kaarina, Sateenkaari Koton opetuskoti Mustikka (Pehtorinkatu 2 F 26, 2 krs, Kaarina)

Kiinnostaako sinua vapaaehtoistyö tuvilla?

varamummu askartelee lapsen kanssa

Hankkeen tausta

 • Lähellä-projekti alkoi vuonna 2017 vuoden kestoisena THL:n terveyden edistämisen määrärahalla rahoitettuna projektina.
 • Projektin tavoitteena oli vaikuttaa positiivisen mielenterveyden edistämiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn ikääntyneiden ja lapsiperheiden parissa.
 • Vuonna 2018 Mummun ja Vaarin tuvan toiminta sai 3,5-vuotisen jatkorahoituksen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA).
 • Toiminta on osa Arvokas – eriarvoisuuden vähentämisen avustusohjelmaa.

Lisätietoja

Piritta Minkkinen
Lähellä-hankkeen projektipäällikkö
044 754 7822
Elisa Vesterinen
Lähellä-hankkeen projektityöntekijä
044 734 8255
Jonna Kutvonen
Lähellä-hankkeen projektityöntekijä
044 729 9709

Ajankohtaista