1000 päivää sodan keskellä

21.1.2025
Tarinoita maailmalta

Lähes 1000 sotapäivää kestäneen sodan yhä jatkuessa ukrainalaislapset ovat jälleen joutuneet kohtaamaan haastavan talven. Kovien sääolosuhteiden, tuhoutuneen infrastruktuurin ja Venäjän jatkuvien iskujen yhdistelmä asettaa lapset äärimmäisen vaikeaan asemaan.

Kolmannen sotavuoden koittaessa ukrainalaislapsia odottaa jälleen synkkä talvi ja menetetyt mahdollisuudet. Sota on vaurioittanut tai tuhonnut jo yli kaksi miljoonaa kotia, ja miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet muuttamaan pakolaisina muualle.

Venäjän strateginen hyökkäys Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan on johtanut vakaviin seurauksiin talven lähestyessä. Joillakin alueilla sähkökatkot voivat kestää jopa 12 tuntia päivässä. Tämä vaikeuttaa kotien lämmittämistä, kun lämpötila laskee usein alle miinus kymmenen celsiusasteen. Yli 700 000 lasta asuu vahingoittuneissa kodeissa, joiden ikkunat ovat rikki tai seinissä ja katoissa on reikiä. Rajalliset lämmitysmahdollisuudet pahentavat humanitaarista kriisiä ja lisäävät sairastumisen, hypotermian ja kuoleman riskiä etenkin jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevien lasten keskuudessa.

Sota riistää lasten kehitysmahdollisuuksia. Lähes 4 000 koulua on tuhoutunut tai vaurioitunut pommituksissa, ja 40 prosentilla lapsista ei ole mahdollisuutta säännölliseen koulunkäyntiin.

SOS-Lapsikylä on toiminut Ukrainassa vuodesta 2003 lähtien. Sodan puhjettua laajensimme toimintaamme merkittävästi ja tehostimme työtä sodasta kärsineiden lasten ja perheiden auttamiseksi.

Laajat avustustoimet

SOS-Lapsikylä on perustanut sodan alkamisen jälkeen Ukrainaan kahdeksan pysyvää toimistoa ja useita liikkuvia terveyskeskuksia.

Avustustyömme Ukrainassa:

  • Lasten ja perheiden evakuointi konfliktialueilta.
  • Ruoan, veden, lääkkeiden ja muiden tarvittavien tarvikkeiden jakelu.
  • Psykologinen ensiapu ja traumaneuvonta.
  • Tilapäishoito-ohjelmat perheistään erotetuille lapsille.
  • Sijaisperheet lapsille, jotka ovat täysin yksin.
  • Perheiden yhdistäminen, kun se on mahdollista ja turvallista.
  • Vaihtoehtoiset koulutusohjelmat ja koulutarvikkeet koulunkäynnin jatkumisen varmistamiseksi.

SOS-Lapsikylä on joutunut sopeutumaan nopeasti äärimmäisen vaativiin olosuhteisiin, joissa 60 prosenttia työntekijöistä on itse pakolaisia.

“Olen hyvin vaikuttunut kaikista paikallisista ja henkilökohtaisista aloitteista ja siitä, mitä työntekijämme ovat saaneet aikaan.”

Serhii Lukashov, Ukrainan SOS-lapsikylän kansallinen johtaja.

Pitkäaikainen tuki ja yhteistyö

SOS-Lapsikylä tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten viranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa, jotta mahdollisimman moni ihminen tavoitettaisiin. He ovat myös perustaneet maansisäisille pakolaisille sosiaalikeskuksia, jotka tarjoavat lapsille turvallisia tiloja, toimintaa, psykologista apua sekä seurantaa ja tukea vanhemmille.

Tukea on saanut yli 400 000 aikuista, lasta ja nuorta, joista 122 000 on alle 17-vuotiaita.

Evakuointi taistelualueilta

SOS-Lapsikylä on osallistunut ilman huoltajaa olevien lasten ja perheiden evakuointiin alueilta, joilla taistelut ovat olleet kiivaimpia.

Evakuoinnit ovat usein olleet hyvin vaativia ja monimutkaisia. Saavuttaakseen miehitetyillä alueilla asuvat lapset avustustyöntekijöiden on matkustettava useiden maiden, kuten Puolan, Baltian maiden ja Venäjän läpi, ennen kuin he voivat ylittää rajan Ukrainaan. Rajanylityspaikoilla auttajat ovat vaarassa joutua päiviksi pidätetyiksi ja kuulustelujen, väkivallan ja uhkailun kohteeksi. SOS-Lapsikylä tekee tiivistä yhteistyötä muiden järjestöjen ja viranomaisten kanssa evakuointien toteuttamiseksi.

Tuen tarve on valtava

Monista haasteista huolimatta SOS-Lapsikylä jatkaa työtään Ukrainan lasten hyväksi. Avun tarve on edelleen valtava. Tarvitsemme tukea tulevinakin vuosina auttaaksemme lapsia ja perheitä rakentamaan elämänsä uudelleen sodan päätyttyä.