SOS-Lapsikylän LäksyApuu on auttanut jo tuhansia lapsia – palvelu edistää tasa-arvoisia oppimismahdollisuuksia 

18.11.2024
Tiedotteet

SOS-Lapsikylän LäksyApuu-palvelun yhteydenotot ovat kasvaneet 77 prosenttia viime vuodesta. Kaksikielisessä palvelussa apua saa paitsi koulutehtäviin myös opiskelumotivaation löytämiseen sekä arjen hallinnan haasteisiin. Lasten kohtaaminen tapahtuu kuunnellen ja kannustaen, mikä vahvistaa uskoa oppimiseen. 

SOS-Lapsikylän tarjoaman LäksyApuu-palvelun käyttö on kasvanut voimakkaasti sen avaamisesta lähtien ja tänä vuonna linjoilla on autettu jo yli 2600 lasta. Myös avun tarpeet ovat monipuolistuneet. Palveluun yhteyttä ottavat lapset hakevat tukea ensisijaisesti koulutehtäviin, mutta monet lapset pyytävät apua myös motivaation löytämiseen, arjen hallintaan ja tulevaisuuden suunnitteluun. 

Koulussa kohdatuista oppimisen haasteista huolimatta lapset ovat innokkaita oppimaan. Palvelussa on tullut esille, että haastaviksi koetuista tehtävistä huolimatta suurin osa lapsista on oma-aloitteisia ja vastaanottavaisia tuelle. Erityisesti matematiikan tehtäviin liittyviä yhteydenottoja on noin puolet yhteydenotoista. Lapset arvostavat erityisesti aikuisen läsnäoloa, mikä vahvistaa heidän uskoa itseensä oppijana. 

“Pyrimme kasvattamaan lapsen itsetuntoa oppijana. Se voi luoda pohjan sille, että lapsi uskoo omiin mahdollisuuksiinsa ja omaan potentiaaliinsa ja uskaltaa vaikkapa hakea toivomiinsa jatko-opintoihin. Kaikki vanhemmat eivät voi auttaa läksyissä esimerkiksi kiireen tai osaamisen puutteen takia. Tasaamme tätä eroa vanhempien tuessa ja tarjoamme paikan, jossa turvallinen aikuinen auttaa”, verkkoauttamisen asiantuntija Satu Martikainen sanoo.  

Vuonna 2023 LäksyApuu auttoi anonyymissa chatissa yli kahta tuhatta 4.–9.-luokkalaista lasta. Palvelu on saatavilla verkossa kaikille paikkakunnasta riippumatta, ja tukea voi saada suomeksi LäksyApuu-chatissa ja ruotsiksi LäxHjälpen-chatissa. 

Yhteiskunnan tuella ja kolmannen sektorin palveluilla on tärkeä rooli lasten tasa-arvoisen oppimisen ja hyvinvoinnin vahvistamisessa 

Lasten oppimismotivaation ja tehtävissä tukeminen tarpeiden mukaan on avain tasa-arvoisten oppimismahdollisuuksien varmistamiseksi. Oppimistuloksiin vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi sosioekonominen tausta ja alueelliset erot. Nämä tekijät näkyvät erityisesti heikommin pärjäävien oppilaiden määrän kasvuna. Yhteiskunnallisilla panostuksilla ja myönteisellä suhtautumisella koulutukseen on ratkaiseva merkitys jokaisen lapsen oppimispolulle. Koulujen resurssien varmistamisen lisäksi kolmannen sektorin toimijoiden palvelut ovat tärkeä osa oppimisen tuen rakenteita. 

SOS-Lapsikylän LäksyApuu-palvelu tukee lasten tasa-arvoisia oppimismahdollisuuksia tarjoamalla tukea kaikille lapsille asuinpaikasta ja perhetaustasta riippumatta. Lasten palautteissa on havaittu, että LäksyApuu-palvelusta saatu tuki on lievittänyt monien lasten oppimiseen liittyvää stressiä. LäksyApuu antaa lapsille mahdollisuuden kokea onnistumisia ja kohdata aikuinen, jolla on aikaa pysähtyä tukemaan lasta koulutehtävissä. Tällaiset kohtaamiset muodostavat tärkeän perustan kunnioituksen kokemiselle ja sitä kautta yhteiskunnallisen tasa-arvon ja pitkäaikaisen hyvinvoinnin kasvulle. 

“Osalle lapsista ja nuorista avun hakeminen kasvotusten on hankalaa, joten anonyymi palvelu sopii heillekin. Meillä ei ole ennakkokäsityksiä tai odotuksia vaikkapa heidän kouluhistoriastaan tai ulkonäöstään. Voimme aloittaa oppimisen puhtaalta pöydältä ja kannustaa sekä antaa palautetta yrittämisestä”, kehittämissuunnittelijat Emmi Reenkola ja Pia Wikholm kertovat. 

Palvelu vastaa osaltaan ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten koulutuksen eriarvoistumiseen, sosioekonomisten taustojen vaikutukseen oppimistuloksissa ja motivaatiohaasteiden kasvuun lasten ja nuorten keskuudessa. Näiden asioiden tasapainottaminen vaikuttaa positiivisesti koko yhteiskuntaan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. 

Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa, jonka teema on tänä vuonna oikeus oppimiseen.

Lisätiedot  

Emmi Reenkola
Kehittämissuunnittelija
044 0250 330 
emmi.reenkola@sos-lapsikyla.fi

Anna Hiltunen
Vaikuttamis- ja ohjelmatyön asiantuntija
044 7614 182
anna.hiltunen@sos-lapsikyla.fi