Lapsioikeuslakimies pohdiskelee: Huoltoriidat ja lastensuojelu
Pitkittyneet ja mutkistuneet niin sanotut patologiset huoltoriidat ovat lisääntyneet lastensuojelun asiakkuuden syynä tasaiseen tahtiin koko työurani ajan. Lastensuojeluun ajautuvat huoltoriidat ovat lastensuojelun tavoitteellisen työskentelyn näkökulmasta haasteellisia.
Tilanne on ongelmallinen ensinnäkin siksi, ettei lastensuojelun toimilla voida ratkaista vanhempien välistä tilannetta, jonka keskiöön lapsi on joutunut, eikä vanhempia voida myöskään pakottaa sopuun. Toisekseen lastensuojelulla ei ole myöskään keinoa, jolla lasta voidaan suojella vanhempien erimielisyyksien haittavaikutuksilta kummankaan vanhemman kotona.
Huoltoriita muutoin pärjäävien vanhempien sokeana pisteenä
Huoltoriidoissa on useimmiten osapuolina vanhemmat, jotka pärjäävät yleensä hyvin yhteiskunnan eri osa-alueilla. Heillä on työ, koti, säästöjä, harrastus ja muutoinkin riittävät elämänhallinnan taidot. Lähtökohtaisesti ilman pitkittynyttä huoltoriitaa kumpikin vanhempi kykenisi vastaamaan lapsensa hoidosta ja huolenpidosta ja turvaamaan lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin.
Pitkittyneissä huoltoriidoissa sokea piste ja este lapsen edun mukaiselle yhteisvanhemmuudelle on kuitenkin erimielisyys siitä, miten lapsen huolto, asuminen ja toisen vanhemman tapaamiset tulee järjestää. Usein kumpikin vanhempi on joustamaton ja ehdoton puolustaessaan omaa näkemystään lapsen edusta.
Näkemystä, johon usein vaikuttaa enemmän parisuhteen aikana loukatut tunteet ja vanhemman omat kokemukset parisuhteessa kuin käsitys toisesta vanhempana. Taustalla vaikuttavat asiat eivät välttämättä liity ollenkaan lapseen, eikä niiden siksi tulisikaan antaa vaikuttaa kummankaan osapuolen mahdollisuuteen olla vanhempi yhteiselle lapselle.
Pitkittynyt huoltoriita vahingoittaa lapsen kehitystä
Kumpikaan vanhemmista ei tyypillisesti näe oman toimintansa vahingollisuuttaa lapsen kehityksen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Tutkimukset ovat kuitenkin toistuvasti osoittaneet, että vanhempien välinen pitkittynyt lapseen keskittyvä erimielisyys on riskitekijä lapsen jokaiselle kehityksen osa-alueelle.
Lapsen psyykkinen hyvinvointi heikentyy pitkään jatkuneessa kuormittavassa tilanteessa ja lojaliteettiristiriita vanhempien välillä repii häntä kahtaalle. Lapsi on mahdottoman tehtävän edessä, kun hän pyrkii miellyttämään kumpaakin erimielistä vanhempaansa, ja ratkaisemaan tilanteita itse. Lapsen oma mielipide ja toive katoavat lopulta huoltoriidan tyrskyihin, jonne myös lapsi vanhempien silmistä ja mielestä hukkuu.
Mitä pidempään vanhempien väliset repivät erimielisyydet jatkuvat, sen todennäköisemmin lastensuojelun on turvauduttava viimesijaiseen vaihtoehtoon. Lapsi otetaan huostaan, ja hänet sijoitetaan kokonaan perhepiirin ulkopuolelle. Kumpikaan vanhemmista ei päässyt tavoitteisiinsa huoltoriidassa, mutta lapsen kehitys ja psyykkinen terveys sai todennäköisesti parantumattoman osuman. Ehkä jopa suhde vanhempaan, tai vanhempiin vaurioitui.
Huostaanotto ei ole oikea ratkaisu huoltoriitaan
Huostaanotto ei tietenkään ole oikea ratkaisu vanhempien välisen huoltoriitaan, mutta se on valitettavan usein välttämätöntä lapsen edun mukaisen huolenpidon turvaamiseksi neutraalissa kasvuympäristössä. Muutoinkin kuormittunut lastensuojelu ei kuitenkaan ole oikea paikka hakea ratkaisua lapsen huoltoa ja asumista koskevaan asiaan.
Palvelujärjestelmän on kyettävä vastaamaan varhaisemmassa vaiheessa ja tehokkaammin lapsen suojelun tarpeisiin vanhempien välisissä erimielisyystilanteissa, joiden keskiöön lapsi on joutunut tai joutumassa.
Vanhemmille tulee turvata matalan kynnyksen ennaltaehkäisevänä palveluna apua, tukea ja lisäymmärrystä lapsen edusta ja kehityksen riskitekijöistä erotilanteissa jo eroprosessin alussa. Vanhemmille tulee järjestää myös mahdollisuus käsitellä parisuhteen ongelmia ja sen päättymiseen liittyviä tunteita, jotta ne eivät hankaloita lapsen huollosta ja asumisesta sopimista ja heijastu kielteisellä tavalla lapseen eroprosessissa.
Lapsen edun mukaisen ratkaisun avain on lapsen vanhemmissa ja lapsen tilanteen ratkaisemisessa pikaisesti kummankin vanhemman myötävaikutuksella. Lapsen kehitys ja hyvinvointi ei vaarannu siksi, että vanhemmat eroavat vaan siitä, miten ero hoidetaan.
Apua ja tukea vanhemmuuden haasteisiin on saatavilla SOS-Lapsikylän VanhemmuudenApuusta. Chat on auki joka päivä kello 17-22.