Vapaaehtoistoiminnasta merkityksellisyyden kokemusta elämään
Mistä syntyy halu lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan? Usein taustalla on merkityksellisyyden kokemuksen kaipuu tai tarve. Kun puhutaan vapaaehtoisena toimimisesta, korostuu usein sen tärkeys ja merkityksellisyys vapaaehtoiselle itselleen. Merkityksellisyys syntyy mielekkyyden kokemuksesta ja mahdollisuudesta hyödyntää omia vahvuuksia sekä toimia omien arvojen ja kiinnostuksen mukaan.
Merkityksellisyyden kokemus riippuu paljon henkilökohtaisista kokemuksista ja odotuksista. Useimmiten vapaaehtoisena toimiminen tarjoaa mahdollisuuden kokea jotain vaikuttavampaa kuin omassa arjessa.
Merkityksellisyys vaikuttaa hyvinvointiin ja tarjoaa yhteisöllisyyttä, omien arvojen sekä elämän tarkoituksen vahvistumista ja mahdollisuutta vaikuttaa jopa yhteiskunnallisiin asioihin. Merkityksellisyyden kokemus on siis vahva tekijä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta.
”Kiitos sulle, teette tärkeää työtä”
Vapaaehtoistoiminnan avulla yksilön merkityksellisyyden kokemus voi kasvaa merkittävästi. Tarjoamalla aikaasi, apuasi tai osaamistasi, annat arvokasta tukea myös hänelle, joka hyötyy sinun panoksestasi vapaaehtoistoimintaan. Voidaan hyvin ajatella, että siinä kohtaa merkityksellisyyden kokemus vähintäänkin tuplaantuu.
Vapaaehtoisen tarjoama aika esimerkiksi päivystämällä lasten ja nuorten Apuu-chatissa antaa lapselle tai nuorelle mahdollisuuden tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Tämä hetki voi olla lapselle tärkeä kokemus, jossa hän puolestaan tuntee itsensä merkitykselliseksi. Itse asiassa se hetki voi olla lapselle jopa ainut hetki koko viikon aikana, kun hän kokee tulevansa kohdatuksi.
”kiitos, tää varmasti auttaa ja antaa mulle itseluottamusta <3 Oon kiitollinen siitä”
Seuraavan kerran kun sinä, arvokas ja tärkeä vapaaehtoinen annat aikaasi, pysähdy hetkeksi miettimään sen suurta merkitystä. Tällöin voit huomata, kuinka merkityksellistä se on – ei vain omassa elämässäsi, vaan myös niille, jotka saavat tuntea merkityksellisyyden tunteen sitä kautta, että sinä olet sen mahdollistanut.
Mikä vapaaehtoistoiminnan muoto sopisi sinulle parhaiten? Ota selvää testillä: Vapaaehtoistoiminnan testi – SOS-Lapsikylä (sos-lapsikyla.fi)