Kesällä lasten chatissa korostuu vanhempien päihteiden käyttö ja väkivalta

25.6.2024
Tiedotteet

Vanhempien päihteidenkäyttö näkyy kesällä Suomen suurimmassa lasten chatissa. Juhannuksena SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa käytiin yli 300 keskustelua, joista 13 johti ilmoitukseen poliisille tai hätäkeskukseen. Suurin osa niistä käsitteli lasten huolta vanhempien päihteidenkäytöstä tai väkivaltaisesta käytöksestä.

Kesällä monissa perheissä käytetään tavallistakin enemmän alkoholia ja muita päihteitä. Lomalla korkki pysyy helposti auki pidempiä jaksoja ja alkoholia kuluu suurempia määriä kerralla. Juhannuksen pitkät vapaat näkyivät Apuu-chatissa, jossa lapset aloittivat poikkeuksellisen paljon läheisen päihteidenkäyttöön ja väkivaltaisuuteen liittyviä keskusteluja. 13 keskusteluista johti yhteydenottoon viranomaisille. Suoraan hätäkeskukseen Apuu-chatissa soitettiin juhannuksena neljä kertaa. Viranomaisyhteistyö on Apuu-chatin arkea tilanteissa, joissa lapsen turvallisuus on vaarantunut.

”Juhannuksena oli selkeä piikki keskusteluissa, joissa lapset ilmaisivat huoltaan läheisen alkoholinkäytöstä ja väkivaltaisuudesta. Kaksi neljästä hätäkeskussoitosta koski suoraan läheisen aikuisen tilannetta, jossa lapsi oli tietämätön aikuisen olinpaikasta tai aikuiset olivat niin päihtyneitä, ettei lapsi kokenut oloaan turvalliseksi kotonaan”, kertoo Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen.

Apuu-chatissa käytiin juhannuksen aikana yli 300 keskustelua. Yleisimmät keskustelunaiheet juhannuksena liittyivät mielen hyvinvointiin, kotiin ja perheeseen sekä ihmissuhteisiin.

”Aikuisten tulisi huomioida, miten oma päihteidenkäyttö vaikuttaa lapsiin. Maltillinenkin humala tekee aikuisesta helposti poissaolevan, mutta kovasti päihtynyt vanhempi voi ahdistaa tai pelottaa lasta. Humalassa vanhempi saattaa olla väkivaltainen tai aggressiivinen toisia ihmisiä tai lasta kohtaan”, Reetta Kosonen sanoo.

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on Suomen suurin lasten chat. Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi. Apuussa käydään vuosittain yli 35 000 keskustelua, joka tarkoittaa noin sataa keskustelua päivässä. Apuu-chatissa vastaavat SOS-Lapsikylän ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset.

Lisätietoja:
Reetta Kosonen, Apuu-chatin tiimivastaava, SOS-Lapsikylä
p. 044 761 4188, reetta.kosonen@sos-lapsikyla.fi