Myönteinen tunnistaminen vahvistaa lapsen luottamusta  

31.5.2024
SOSblogi

Lapsen ja nuoren identiteetin kehittymiseen voi liittyä kipeääkin pohdintaa. Olenko ainoa, joka kokee ja tuntee näin? Olenko hyväksytty juuri tällaisena? Vastaanottaessamme lapsen pohdintoja meidän aikuistenkin voi olla vaikeaa löytää sopivia sanoja tilanteeseen, joka tuntuu itselle uudelta tai vieraalta.  

SOS-Lapsikylän vapaaehtoistoiminnassa hyödynnämme kohtaamisissamme myönteisen tunnistamisen näkökulmaa. Myönteinen tunnistaminen keskittää huomiomme lapseen tutustumiseen. Kun lapsi saa kertoa itsestään ja hänelle tärkeistä asioistaan, voi aikuinen tarjota tunnustusta ja tukea lapsen mielenkiinnonkohteisiin. Kiinnostuksen osoittaminen lasta ja hänen ajatuksiaan kohtaan vahvistaa lapsen itsetuntoa ja positiivista käsitystä itsestään.

Vapaaehtoiset kohtaavat lapsia Apuu-chatissa, jonne lapsi on tervetullut kaikkien mieltä askarruttavien asioiden kanssa. On luonnollista, että lapsi saattaa haluta pohtia itselleen tärkeitä ja ajankohtaisia asioita ensin anonyymisti. Joskus lapsi kerää rohkeutta keskustellakseen omien läheistensä kanssa. On suuri luottamuksenosoitus, kun lapsi kertoo sinun olevan ensimmäinen, jolle uskaltaa kertoa asiastaan. Silloin on tärkeää olla luottamuksen arvoinen ja antaa tilaa lapsen omille ajatuksille. 

”Se aikuinen oli tosi kiltti ja tuntu et se ymmärs mistä puhuin” 

Vapaaehtoistoiminnassa saa kehittää omia taitojaan ja oppia jatkuvasti uutta. Toukokuussa syvensimme vapaaehtoistemme kanssa tietouttamme myönteisestä tunnistamisesta ja tarjosimme vapaaehtoisille jatkokoulutusta aiheesta. Kun ymmärrys monimuotoisuudesta ja toiselle ihmisille tärkeistä asioista kasvaa, yhteys ihmisten välillä vahvistuu. Esimerkiksi sanat ovat erityisen tärkeitä, kun rakennamme luottamusta toiseen. Lapsen omaa kirjoitus- tai puhetyyliä peilaamalla voidaan varmistua siitä, että käytetyt termit ovat sopivia myös lapselle. 

”Ihana kun ymmärsi ja käytti sydämmiä viesteissä” 

SOS-Lapsikylässä on erilaisia vapaaehtoistehtäviä runsaasti, niin digitaalisesti kuin paikallisessa työssäkin. Yhteistä kaikissa on tavoite siitä, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen kasvaakseen mahdollisuuksiensa mittoihin. 

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta täältä

Kirjoittaja

Rosa Kalliomaa profiilikuva
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
044 491 0723