Uusi työkalu auttaa ilmiantamaan kiusaamisen koulussa 

4.4.2024
Tiedotteet

Kiusaamisesta keskustellaan nyt kiivaasti lasten Apuu-chatissa. Kiusaaminen on tavallisestikin yksi yleisimmistä keskusteluaiheista, mutta nyt aihe on noussut erityisen puhuttavaksi. SOS-Lapsikylä avaa työkalun, joka auttaa paikantamaan kiusaamisen ja tekemään sen näkyväksi lasten kanssa työskenteleville aikuisille, jotta kiusaamiseen voitaisi puuttua nopeammin.  

SOS-Lapsikylä avaa lasten keskustelukanava Apuu-chatissa uuden ilmoitusväylän, jonka avulla lapsi voi ilmiantaa koulun ja luokka-asteen tai luokan, jolla kiusataan. SOS-Lapsikylä on yhteydessä ilmiannettuihin kouluihin. Työkalu auttaa paikantamaan kiusaamisen ja tekemään sen näkyväksi lasten kanssa työskenteleville aikuisille, jotta kiusaamiseen voitaisi puuttua nopeammin. Työkalu avataan välittömästi 4.4. aikana ja se tulee Apuu-chatin lisäksi käyttöön myös Sekasin-chatissa. 

– Lapsilla on korkea kynnys kertoa kiusaamisesta omalla nimellä, koska pelkäävät kiusaajien kostoa tai ovat uupuneita sen edessä, etteivät aikuiset ole ennenkään ottaneet asiaa vakavasti. Keskusteluissa puhutaan lasten kanssa paljon kiusaamisesta, mutta harvoin saamme niistä riittävästi tietoa viedäksemme asiaa eteenpäin. Uudella työkalulla haluamme tehdä asiasta kertomisen mahdollisimman helpoksi, jotta kiusaamiseen olisi mahdollista puuttua mahdollisimman pian, kertoo Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen SOS-Lapsikylästä. 

Kiusaamisen lopettaminen vaatii käytännön toimia 

Apuu-chatissa käydyt keskustelut piirtävät raadollisen kuvan lasten kiusaamiskokemuksista. Jätetään ulkopuolelle ja hylätään kaveriporukasta, levitetään valheita, nimitellään ulkonäköön tai muihin ominaisuuksiin liittyen, satutetaan ja käytetään väkivaltaa. Moni lapsi kertoo kiusaamisen olevan toistuvaa ja jatkuvaa. 

Kiusaaminen on nyt yksi Apuu-chatin yleisimmistä keskusteluaiheista. Lapset kertovat kiusatuksi tulemisen kokemuksistaan ja pelostaan tulla kiusatuksi. He myös jakavat kokemuksiaan siitä, kun on nähnyt toista lasta kiusattavan. Kiusaamisen uhria usein pelottaa mennä kouluun, ja poissaolot ovat yleisiä, kun kiusaamisen toistuminen pelottaa. 

Vantaan kouluampumisen myötä on noussut esiin uusi ilmiö, kun itse joskus toisia kiusanneet kertovat pelkäävänsä uhriensa kostoa pitkienkin aikojen takaa. 

– Kiusaaminen täytyy ottaa vakavasti. Äärimmillään kiusaamisessa on kyse väkivallasta, joka aiheuttaa ahdistusta ja turvattomuutta loppuelämäksi. Nyt on tutkimusnäyttöön perustuvien tekojen aika. Selvittelyn ja työryhmien sijaan tarvitaan käytännön toimia, joilla kiusaamiseen todella pystytään puuttumaan, sanoo ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall SOS-Lapsikylästä. 

Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi. Sekasin-chat auttaa ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi. Lasten vanhemmille tarkoitettu chat on auki joka päivä klo 17–22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi. Nimetön ja luottamuksellinen keskusteluapu auttaa ymmärtämään tapahtunutta ja käsittelemään vaikeita tunteita ja ajatuksia turvallisessa ympäristössä. 

Lisätietoja

Reetta Kosonen 

Tiimivastaava, Apuu-chat 
p. 044 761 4188 
reetta.kosonen@sos-lapsikyla.fi 

Johanna Virtanen   
Ehkäisevän digityön päällikkö  
p. 050 533 9255   
johanna.virtanen@soslapsikyla.fi  

Elina Stenvall 
Ehkäisevän työn johtaja 
p. 050 584 0279 
elina.stenvall@sos-lapsikyla.fi