Miten jutella mieltä järkyttävistä uutisista lapsen kanssa?

3.4.2024
SOSblogi

Kun suuret uutiset kantautuvat lapsen tietoon, häntä ei kannata yrittää suojella välttelemällä aiheesta puhumista. Uutiset voivat hämmentää tai pelottaa, joten lapselle on hyvä tarjota mahdollisuus keskusteluun.

Vinkkejä miten jutella mieltä järkyttävistä uutisista lapsen kanssa:

 • Kerro lapselle, että olet läsnä ja kuuntelet häntä.
 • Pyri olemaan rauhallinen lapsen seurassa. Lapset voivat pelästyä vanhempien tunteikkaita reaktioita. Seuraa uutisia ilman lapsen tai nuoren läsnäoloa ja keskustele huolistasi toisten aikuisten kanssa.
 • Anna lapsen kertoa ajatuksistaan ja tunteistaan rauhassa, äläkä kiirehdi ratkaisuihin.
 • Osoita empatiaa sanomalla esimerkiksi: ”on ymmärrettävää, että sinusta tuntuu tuolta.”
 • Kunnioita lapsen reaktioita, silloinkin jos ne ovat mielestäsi erikoisia.
 • Jos lapsi ilmaisee pelkoa, kysy mikä häntä pelottaa. Pelko voi ilmetä monin tavoin, eikä kaikkien ole helppo sanoittaa tuntemuksiaan. Pelko voi näyttäytyä esimerkiksi vetäytymisenä, univaikeuksina, vitsailuna tai levottomuutena. Jos lapsen olemus muuttuu tavallisesta, voi olla hyvä kysyä pelottaako lasta.
 • Kysy tarvittaessa täydentäviä kysymyksiä. Voit esimerkiksi kysyä, mitä ajatuksia lapselle on herännyt, miltä lapsesta tuntuu nyt, mikä lasta mietityttää eniten ja mistä lapsi on saanut tietoa tapahtumasta.
 • Jos lapsi haluaa vaihtaa keskustelunaihetta, anna hänen tehdä niin. Jos kuitenkin huomaat, että jokin vaivaa häntä, voit aloittaa keskustelun uudelleen toisella kertaa.
 • Anna tilaa lapsen ajatuksille. On ymmärrettävää, että aihe mietityttää lasta ja herättää paljon kysymyksiä.
 • Vastaa lapsen kysymyksiin rehellisesti ja ikätasoisesti. Auki jäävät kysymykset voivat lapsen mielikuvituksessa tai esimerkiksi somen huhuissa saada todellisuutta pelottavampia vastauksia.
 • Joskus on vaikea löytää vastauksia lapsen kysymyksiin. Voit hyvin sanoa, että ”tiedämme vasta vähän tästä”.
 • Juttele uutis- tai somesisällön herättämistä ajatuksista ja tunteista lapsesi kanssa, jos hän on altistunut niille.
 • Lasta voi rauhoittaa kertomalla, että vastaavat tapahtumat ovat harvinaisia.
 • Käy lapsen kanssa läpi, kenen kanssa hän voi jutella mietteistään tai tunteistaan jatkossa.

Uutiset voivat horjuttaa vanhemmankin turvallisuudentunnetta. Kun aikuiset hakevat tukea, jaksavat he kannatella myös lasten huolia. VanhemmuudenApuun chattin voi tulla juttelemaan siitä, miten lasten kanssa voi käsitellä vaikeita aiheita, kertoa mietteistään ja tunteistaan vanhempana erilaisissa tilanteissa. Alle 18-vuotaiden lasten vanhemmille tarkoitettu chat on auki joka päivä klo 17–22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi. Nimetön ja luottamuksellinen keskusteluapu auttaa ymmärtämään tapahtunutta ja käsittelemään vaikeita tunteita ja ajatuksia turvallisessa ympäristössä.

Vaikka vanhemmat olisivat läsnä, lapsen voi olla joskus helpompaa jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti turvalliselle aikuiselle. Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi. Sekasin-chat auttaa 12–29-vuotiaita ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi.