Ennätysmäärä lapsia ja vanhempia haki tukea ampumavälikohtauksen takia
Vantaalla 2.4. tapahtuneen kouluampumisen myötä lasten keskustelukanavat ruuhkautuivat. Lapset kertoivat peloistaan Apuu-chatissa ja vanhemmat hakivat tukea VanhemmuudenApuusta lasten kanssa käytäviin keskusteluihin.
Apuu-chatissa käytiin tiistaina yli 500 keskustelua, kun tavallisesti yhden päivän aikana niitä kertyy noin sata. Suurin osa keskusteluista käytiin alakouluikäisten kanssa ampumavälikohtaukseen liittyen. Linjoille pyrki lähes 800 lasta, mutta päivystäjävahvistuksesta huolimatta vastausprosentti jäi 66:een. Myös Sekasin-chatissa käytiin tapahtuneeseen liittyviä keskusteluja paljon, päivän aikana yhteensä melkein 200.
– Moni lapsi on pelännyt tänään kouluun lähtöä, kertoo digiauttamisen päällikkö Johanna Virtanen SOS-Lapsikylästä.
Lapset kertoivat Apuu-chatissa pelkäävänsä, että vastaavaa tapahtuisi omassa koulussa. Usea lapsi kertoi peloistaan, toteutuvatko nyt uhkaukset, joita omaan kouluun on aiemmin tullut. Lapsia mietityttivät myös uhrien tilanne, tekijän tilanne ja rikosoikeudellinen vastuu sekä se, mistä aseen on voinut saada, oliko tekijä jäänyt ilman apua ja oliko häntä kiusattu. Osa kertoi tunteneensa loukkaantuneen, ja osa pohti, olisiko voinut itse vaikuttaa tapahtuneeseen. Lapsia vaivasi se, jos omassa koulussa ei ollut puhuttu tapahtuneesta mitään.
Apuu-chatista jouduttiin ottamaan päivän aikana kaksi kertaa yhteyttä hätäkeskukseen. Yhteydenotot tehtiin keskusteluissa esiin tulleiden kouluun kohdistuvien uhkausten vuoksi.
– Väkivaltatapauksista uutisointi voi lisätä jäljittelyä, ja siksi median tulisi olla erityisen huolellinen kertoessaan yksityiskohtia tapahtumista. Emme voi tietää, onko kyseessä todellinen uhka, mutta suhtaudumme kaikkiin uhkauksiin vakavasti, Virtanen sanoo.
Vanhemmat hakivat tukea lasten kanssa käytäviin keskusteluihin
Myös VanhemmuudenApuun chatissa käytiin ennätysmäärä keskusteluja. Vanhemmat hakivat apua siihen, kuinka keskustella tapahtuneesta lasten kanssa.
– Aikuisten on tärkeää ymmärtää, että lapsia ei suojella olemalla puhumatta tapahtuneesta, vaan kysymällä ja tarjoamalla mahdollisuus keskusteluun. Somessa liikkuu huhuja tilanteeseen liittyen, ja uutinen saavuttaa lapset eri aikaan, Virtanen sanoo.
Lapset kertoivat Apuu-chatissa myös aikuisten tunteikkaista reaktioista, jotka tuntuivat ahdistavilta tai pelottavilta.
– Tällainen tapahtuma voi horjuttaa vanhemmankin turvallisuudentunnetta. Kun aikuiset hakevat tukea, jaksavat he kannatella myös lasten huolia.
SOS-Lapsikylä vahvisti päivystäjien määrää heti tapahtumapäivänä, jotta mahdollisimman moneen yhteydenottoon pystyttiin vastaamaan. Chateissa on varauduttu siihen, että keskustelutukea tarvitaan tavallista enemmän myös lähipäivinä.
Apuu-chat auttaa 7–15-vuotiaita lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi. Sekasin-chat auttaa ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi. Lasten vanhemmille tarkoitettu chat on auki joka päivä klo 17–22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi. Nimetön ja luottamuksellinen keskusteluapu auttaa ymmärtämään tapahtunutta ja käsittelemään vaikeita tunteita ja ajatuksia turvallisessa ympäristössä.
Lisätietoa:
Johanna Virtanen
Ehkäisevän digityön päällikkö
050 533 9255
johanna.virtanen@soslapsikyla.fi