ApuuChat-vapaaehtoinen Venla Vaattovaara: ”Chattaaminen antaa enemmän kuin kuormittaa”  

4.1.2024
Tarinoita Suomesta

Iso osa SOS-Lapsikylän tekemästä työstä toteutetaan lähes täysin lahjoittajien ja vapaaehtoisten avulla. Paljon jäisi tekemättä ilman taloudellista tukea ja oman ajan antamista. Ajatuksena onkin, ettei kaikkien tarvitse tehdä kaikkea, eikä kukaan pärjää yksin. Kannatellaan siis yhdessä! 

Venla Vaattovaara on aiemmin toteuttanut Turussa Tyttöjen Talossa taidetyöpajoja apurahojen avulla. Hänen mielestään nuorten kanssa oleminen on ollut inspiroivaa. Nuorten ja lasten kanssa työskentely on aina kiinnostanut Vaattovaaraa, ja hän on vetänyt esimerkiksi lasten kesäteatteria. Vapaaehtoistyö on kulkenut opiskelun ja töiden rinnalla. 

– Apuu-Chat sopii minulle hyvin, koska siinä ei tarvitse sitoutua tiettyihin viikonpäiviin tai kellonaikoihin. Voin vain kirjautua sisään ja kertoa, että voin nyt osallistua keskusteluihin. Toisinaan käyn katsomassa, onko palvelussa ruuhkaa ja jään auttamaan, jotta lapset saavat kuuntelevan aikuisen huomion. 

Vaattovaara toteaa, että keskustelut ovat sujuneet yllättävän luontevasti ja hän on sujahtanut toimintaan mukaan jopa helposti. SOS-Lapsikylän arvoihin on voinut samaistua ongelmitta.  

– Tämä on tuonut kiinnostavia kohtaamisia arkeen ja on ollut hienoa saada kokemuksia keskusteluista. Kirjoittelemme monenlaisista asioista. Osa on ihan arkisia huolia, mutta mukana on paljon esimerkiksi Ukrainan sodan aiheuttamaa ahdistusta. Lapsia huolestuttavat myös läheisten sairastuminen tai muut ongelmat. Huolet ovat usein isoja, mutta siinä hetkessä riittää, että on läsnä. Toisinaan keskustelu lähtee alkuun pienemmistä asioista ja lapsi kerää rohkeutta kertoa varsinaisesta huolestaan. Keskusteluja voidaan myös jatkaa toisella kertaa tai mietimme, mistä voisi saada tukea, Vaattovaara kertoo.  

Kirjoittaminen on Vaattovaaralle hyvä tapa kommunikoida lasten kanssa. 

– Toisinaan keskusteluissa käydyt asiat jäävät mieleen, mutta useimmiten keskustelun jälkeen on onnistunut ja helpottunut olo, kun on saanut auttaa ja olla hyödyksi. Tämä on vahvistanut omaa arvomaailmaani ja olen saanut lasten kautta oivalluksia omaan elämääni ja arkeeni. Keskustelut ovat antaneet enemmän kuin kuormittaneet. Chatin yhteisöllisyys on minulle myös tärkeää, Vaattovaara toteaa. 

Kuka? 

Venla Vaattovaara, kuvittaja ja tekstiilisuunnittelun opiskelija, Helsinki 

Miten olet mukana SOS-Lapsikylän toiminnassa? 

Olen ollut keväästä 2023 lähtien vapaaehtoistyöntekijänä Apuu-Chatissa. 

Mikä innosti sinut mukaan? 

Opettajaksi opiskeleva siskoni kertoi toiminnasta ja sai minut lähtemään chattaajaksi.  

Suositteletko muille? 

Chatti ei ehkä sovi kaikille, mutta auttamistapoja on monia. Apuu-Chatissa oppii tehdessään eli ei kannata ajatella, ettei osaa. SOS-Lapsikylän koulutus oli hyvä ja tukiverkko on koko ajan olemassa. Yleensä riittää jo se, että on läsnä ja kuuntelee. Tämä on ollut hieno kokemus. 

Teetkö muuta hyväntekeväisyyttä? 

Olen SPR:n kuukausilahjoittaja ja osallistun satunnaisesti yksittäisiin keräyksiin ja tempauksiin. Olen kiinnostunut ystävätoiminnasta. 

Teksti: Johanna Pelto-Timperi