Kaikille joulu ei ole rauhallinen – apua ja tukea on saatavilla

22.12.2023
Uutiset

Kaikki eivät juhli joulua tai pidä joulusta. Loma-aika ei ole kaikille myöskään onnellista aikaa, ja jouluun voi liittyä paljon erilaisia huolia. Kaikilla on kuitenkin oikeus viettää jouluajan lomaa kuten haluaa, ja luoda omat loma- ja jouluperinteet. Lapsen oikeuden lepoon ja vapaa-aikaan takaa myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen artikla 31. Kenenkään ei siis kuulu pelätä kotona tai kokea turvattomuutta, vaan jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen loma-aikaan ja jouluun. Vastuu levon ja vapaa-ajan rauhallisuuden takaamisesta lapsille on aikuisilla.  

Arkirutiinien sekä esimerkiksi kouluyhteisön ja kodin ulkopuolella asuvien turvallisten aikuisten puuttuminen arjesta voi aiheuttaa lapsille huolta ja turvattomuuden tunnetta. Loma-aikoina lapsilta ja nuorilta voi puuttua mahdollisuus aikuisten takaamaan turvalliseen tilaan kertoa huolistaan koskien kotona tai muussa lähipiirissä tapahtuvia asioita. 

Loppuvuoden loma-aikana on erityisen tärkeää, että aikuiset ovat takaamassa lapsille ja nuorille turvallisia väyliä kertoa huolistaan tai ihan vain keskustella heille itselleen tärkeistä asioista. Myös tietoisuuden levittäminen erilaisista tukitoiminnoista on olennaista, jotta aikuiset voivat taata mahdollisimman monelle lapselle tukea ja rauhaa myös loma-aikana. 

Useat järjestötoimijat tarjoavat maksutonta tukea matalalla kynnyksellä lapsille ja nuorille. On tärkeää muistaa, että joulunakaan ei tarvitse olla yksin, vaan esimerkiksi SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa osoitteessa apuu.fi aikuiset päivystävät joka päivä klo 9–22 myös jouluna ja uutenavuotena. Me SOS-Lapsikylässä toivomme, että tietoisuutta näistä tukikanavista jaetaan lapsille ja nuorille mahdollisimman laajasti.  

Joulun- ja uudenvuodenajan tukea lapsille ja nuorille saa myös täältä: 
 
SOS-Lapsikylä  
Apuu-chat:   
www.apuu.fi   
joka päivä 9-22   
7-15-vuotiaille! 
Anonyymiä keskusteluapua 
 
Sekasin kollektiivi  
Sekasin-chat:   
www.sekasin247.fi   
arkisin 9-24   
viikonloppuisin 15-24   
12-29-vuotiaille! 
Anonyymiä keskusteluapua 
   
Sekasin kollektiivi 
Sekasin på Svenska:   
www.sekasin.fi/sv/   
må-fre kl. 15-19 
   
MLL  
Lasten ja nuorten puhelin :  116 111
puh. 116 117  
ma-pe klo 14-20   
la-su klo 17-20   
Alle 25-vuotiaille  
 
på svenska: 
numret 0800 96 116  
må-ons kl. 14-17  
to kl 17-20  
   
MLL  
Nuortennetti.fi   
joka päivä klo 14-17  
 
Turvakodit 
https://nollalinja.fi/turvakoti/turvakotien-yhteystiedot/  
Paikkoja joihin mennä, jos kotona on turvatonta, esim. väkivaltaa 
 
Nollalinja 
puh. 0800 02400 
Väkivaltaa tai sen uhkaa kokeville. Auki 24/7 
 
MLL  
Nuorten tukilinja: 
puh. 116 111  
joka arkipäivä ja arkipyhinä klo 20–24 
   
Pelastakaa lapset ry 
Netari: 
Joulumanteli   
netari.fi/joulumanteli 24.12. klo 20-22   
   
Yleinen hätänumero:   
112 
Tänne voi soittaa, jos on akuutti hätä. Älä epäröi soittamista! 

Ensi-ja turvakotien liitto 
Nettiturvakoti: 
Nettiturvakoti Apua perheväkivaltaan – turvallisuutta lähisuhteisiin 
 
SPR 
Nuorten turvatalot: 
Nuorten turvatalot – tukea, turvaa ja toimintaa – Punainen Risti 

 
Lisätietoja: 
SOS-Lapsikylän Apuu-tiimi apuu-chat@sos-lapsikyla.fi