Gambian nuoret tahtovat työllistyä

20.12.2023
Tarinoita maailmalta

2,6 miljoonan asukkaan Gambia on yksi Länsi-Afrikan pienimmistä valtioista. Noin 40 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja harvalla nuorella on mahdollisuus kouluttautua tai työllistyä kotimaassaan. Monet nuoret lähtevätkin etsimään parempaa elämään Euroopasta. Matka on sekä vaarallinen että kallis, ja takeita onnistumisesta ei ole.  Viisi SOS-Lapsikylän avulla ammatin opiskellutta nuorta aikuista kertoo, kuinka heidän elämänsä on muuttunut ja mitä he ajattelevat pakolaisuudesta.  

Hawa ja Kaddy 

Ystävät Hawa ja Kaddy ovat kouluttautuneet sosiaalityöntekijöiksi, koska he haluavat auttaa muita gambialaisia nuoria. Vaikka työllistyminen on hankalaa, he ovat varmoja, että onnistuvat lopulta löytämään oman paikkansa. He auttavat innoissaan muita, koska he haluavat jakaa saamansa tukea eteenpäin. Molempien mielestä tukea tarvitaan, jotta nuoret löytäisivät oman potentiaalinsa ja jaksaisivat etsiä töitä Gambiassa. 

Lamin

 – Olen nähnyt monen ystävän ja tutun lähtevän. Nuoret lähtevät, koska töitä ei ole tarjolla tai nuorilla ei ole varaa kouluttautua. Vaihtoehto ei ole hyvä; ilman papereita maasta lähteminen on vaarallista ja johtaa usein köyhyyteen tai jopa kuolemaan, Lamin kertoo. 

Laminin oma elämä muuttui, kun hän pystyi opiskelemaan sähköasentajaksi. Nyt hänellä on hyvin menestyvä oma yritys.  

Fatou

– Olen itse yksi nuorista, jotka lähtivät Gambiasta. Toisin kuin monet, minä kuitenkin palasin takaisin. Palaaminen ei ole helppoa, koska lähtijöitä on usein tuettu rahallisesti koko suvun voimin ja moni ei halua tulla takaisin tyhjin käsin. Haluan tukea omaa perhettäni ja lähteminen oli viimeinen vaihtoehto, Fatou sanoo. 

Fatou työskentelee nyt kampaajana ja on onnellinen voituaan opiskella ammatin SOS-Lapsikylän tuella. 

Alhagie

– Olen löytänyt asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi ja siksi olen tyytyväinen elämääni täällä Gambiassa. Halusin opiskella putkimieheksi, koska niitä ei ole tarpeeksi täällä. Työn lisäksi jokapäiväinen jalkapallon pelaaminen on minulle tärkeää, Alhagie toteaa. 

Alhagie kokee olevansa onnekas eikä hänen ole tarvinnut miettiä lähtemistä. 

SOS-Kummimme ja muut kansainvälisen työmme tukijat mahdollistavat hankkeemme Gambiassa, Etiopiassa ja Tansaniassa. Hankkeemme tähtäävät kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin pysyvään paranemiseen. SOS-Lapsikylän työ Gambiassa tukee 600 haavoittuvassa aseman olevan nuoren koulutusta ja työllistymistä.

Gambian hanke on toteutettu ulkoministeriön kehitysyhteistyötuella ja SOS-Lapsikylän testamenttilahjoituksilla. 

Kuvat: Veera Lehto-Michaud 

Teksti: Maiju Palosaari, haastattelut: Veera Lehto-Michaud