Uusia ystäviä ja itsensä ylittämistä lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden Erasmus+ -nuorisovaihdossa

15.12.2023
SOSblogi

Uskomaton, ainutlaatuinen ja ikimuistoinen. Näillä sanoilla SOS-Kehittäjänuorten kokemusasiantuntija Jan Harhama kuvailee yhteistä Erasmus+ -leiriä ruotsalaisten kanssa. Uudet ystävät, uudet kokemukset ja avartunut maailmankatsomus jäävät pysyviksi muistoiksi leiriviikosta.

Elokuussa 2023 järjestettiin viikon pituinen leiri Ruotsin Wendelsbergissä Göteborgin läheisyydessä yhteistyössä Ruotsin SOSBarnbyarin sekä Suomen SOS-Lapsikylän SOS-Kehittäjänuorten kesken. Leirille osallistui peräti 22 lastensuojelun kokemusasiantuntijanuorta Suomesta sekä Ruotsista. Leirillä mukana oli myös molemmissa järjestöissä toimivia aikuisia sekä SOS-Kehittäjänuorten vertaisohjaajia. 

Kokemuksena leiri oli aivan uskomaton, ainutlaatuinen sekä ikimuistoinen. Yhdelle viikolle mahtui todella paljon kaikenlaisia tapahtumia, kommelluksia, yhteisiä hetkiä, hauskuutta sekä loputtomia arvokkaita keskusteluita muiden nuorten kanssa.

Leiriä jälkikäteen muistellessa se tuntuu loputtomalta tunteiden vuoristoradalta, pelkoa sekä hauskuutta Lisebergin huvipuistossa, kilpailua leiriolympialaisissa sekä sen tuomia onnistumisten ja pettymysten tunteita, inspiroitumista lukuisista keskusteluista muiden nuorten kanssa sekä surua ja tyhjyyden tunnetta leirin päätteeksi Tukholman satamassa, josta kotimatka alkoi.

Uusia taitoja ja paljon tietoa

Yhdelle viikolle sisältyi paljon kaikenlaisia tunteita ja kokemuksia. Vaikka leiri olikin suhteellisen raskas paketti, se antoi kuitenkin paljon. Ennen kaikkea se kasvatti minua ihmisenä.

Leiri opetti erilaisia hyvin tärkeitä tietoja ja taitoja. Osaamiseni liittyen itsenäistymiseen, tunnetaitoihin, unelmiin, kulttuuriin, sosiaalisiin taitoihin, ennakkoluuloihin ja hyvinvointiin parani erilaisten workshoppien myötä. Kyseiset taidot ovat äärimmäisen tärkeitä ja niiden oppiminen oli hienoa ja tulee varmasti auttamaan minua myöhemmin elämässäni.

Itsensä ylittämistä ja kieliosaamista

Sanonnan ”se, mikä ei tapa, vahvistaa” voidaan todeta pitävän paikkansa – ainakin omalla kohdallani. Pohdin ennen leirin alkua, täyttäisinkö hakemuksen leirille osallistumiseksi. Minun suurin huolenaiheeni oli englannin kielitaitoni, sillä vastaavia tilaisuuksia, jolloin sitä olisi voinut harjoitella, ei ole aikaisemmin ollut. Epävarmuudestani huolimatta tahdoin oppia paremmaksi puhujaksi, joten täytin hakemuksen.

Tuota päätöstä en ole katunut. Opin viikon aikana käyttämään englantia lähes luonnostaan sekä käymään keskusteluja ihmisten kanssa, mikä tuntui hyvin luontevalta. Englanniksi toimiminen oli myös todella hauskaa, mikä sai minut innostumaan ja sytytti halun tehdä ja toimia enemmän muutenkin kuin suomen kielellä.

Kulttuuriymmärrystä ja uusia ystäviä

Jännitin myös pystynkö tutustumaan uusiin ihmisiin tai sulautumaan muiden joukkoon tarpeeksi hyvin. Jännittäminen oli kuitenkin turhaa, sillä Ruotsissa odotti joukko hyvin sosiaalisia, mukavia ja rohkeita nuoria, jotka olivat yhtä halukkaita tutustumaan meihin kuin me olimme heihin. Kun kohtasimmekin Tukholmassa bussissa ensimmäistä kertaa, hiljaisuus kesti muutamia minuutteja ja sitten kaikki alkoivat jo juttelemaan keskenään.

Ensivaikutelma ei milloinkaan muuttunut muuta kuin parempaan suuntaan ja leiri oli täynnä aivan mahtavia ihmisiä ja persoonia. Heihin oli valtavan suuri ilo tutustua ja ystävystyä. Sain paljon niin suomalaisia kuin ruotsalaisia uusia ystäviä leiriltä ja pidän heihin edelleen aktiivisesti yhteyttä Snapchatin välityksellä.

Leirin nuorten ja aikuisten kanssa käydyt keskustelut ja kohtaamiset opettivat minulle paljon ja kehittivät maailmankatsomustani ja suhtautumistani erilaisiin asioihin. Leirin suurin vahvuus ja lopulta mielestäni kaikista suurin anti oli erilaisten persoonien ja kulttuurien moninaisuus, jota leirille osallistuneet nuoret ylpeinä edustivat. Suureksi ilokseni oli todella hienoa huomata kuinka leiri kasvatti omaa kulttuuriymmärrystä ja purki ennakkoluuloja.

Blogin on kirjoittanut SOS-Lapsikylän SOS-Kehittäjänuorten lastensuojelun kokemusvaikuttaja Jan Harhama.

Lastensuojelun kokemusasiantuntijanuorten kansainvälisen nuorisovaihdon 2023 kesäleirin mahdollisti avustuksellaan Erasmus+ -ohjelma. Leiri toi yhteen kokemusasiantuntijoita Suomesta ja Ruotsista työskentelemään yhdessä itsenäistymisen teeman äärelle.

Kirjoittaja

  profiilikuva
SOS-kehittäjänuori