”Näin tunnelin päässä valoa ja toivon, että mentoroitavat nuoretkin näkevät”

Ylitse MentorApp tarjoaa yli 17-vuotiaille vertaistukea elämän vaikeisiin tilanteisiin ja haasteisiin. Usean autettavan itseluottamus, arjenhallinnan taidot ja luottamus läheisiin ihmissuhteisiin on parantunut Ylitse-mentoroinnin myötä. Kaksi vuotta vapaaehtoisena mentorina toiminut Katharina Viik haluaa tarjota vertaistukea, josta jäi itse lapsena paitsi.
Katharina Viik aloitti Ylitse-mentorina joulukuussa 2021. Hän halusi mahdollisuuden antaa vertaistukea ja auttaa muita nuoria elämässä eteenpäin.
”Itselläni on lastensuojelutausta, ja silloin kun olin laitoksessa, ei minulla ollut oikeastaan ketään, joka olisi ollut tukena ja sanonut, että hei mä selvisin tästä, kyllä säkin selviät! Ajattelin mentoroinnin myös mahdollisuutena peilata itseäni pikkuminään, jota autan polulla eteenpäin”, Katharina kertoo.
Ylitse MentorApissa kuka vain yli 17-vuotias voi hakea vertaistukea esimerkiksi ihmissuhdeongelmiin, ahdistukseen, yksinäisyyteen tai traumojen käsittelyyn. Sovelluksen käyttäjä valitsee itselleen sopivimman mentorin aihealueen tai yhteisen kokemuksen perusteella. Mentorin kanssa joko sovitaan yhteinen viestittelyhetki tai pidetään yhteyttä kummankin omien aikataulujen mukaisesti.
Katharina iloitsee siitä, että etenkin nuoret aikuiset puhuvat nykyään ongelmistaan ja hakevat apua. ”Ennen ei toisaalta ollut tällaisia väyliä avunsaantiin. Asiat lakaistiin helposti maton alle.”
Ylitse-mentorina Katharina on nähnyt useita kasvutarinoita ja pystynyt olemaan mentoroitavilleen eli aktoreille tietynlaisena roolimallina.
Vapaaehtoistyö ei saa uuvuttaa
Jokaisella on erilainen kokemustausta, joten kuka tahansa voi ryhtyä mentoriksi. ”Sellainen, joka on läpikäynyt samoja asioita, ymmärtää eikä lähde tuomitsemaan millään tavalla. Aika monelle aktorille myös riittää se, että saa purkaa pahaa oloa. Minun tehtäväni on silloin vain kuunnella.”
Mentoriksi sitoutuminen vaatii Katharinan mukaan tasapainoista elämäntilannetta, positiivista mieltä ja halua auttaa. ”Mutta pitää osata kuunnella itseään – vapaaehtoistyö ei saa olla liian uuvuttavaa. Minulle tuli välillä satoja uusia yhteydenottoja viikossa ja käsiteltävät asiat voivat olla hyvinkin raskaita. Kaikilla on omat tapansa palautua mentoroinnista, minulla yksi keino on lastenohjelmat: on hyvä heittäytyä välillä lapsen tasolle. Myös työnohjauksessa on saanut purkaa kokemuksia, se on ollut todella tärkeää.”
Katharina osallistui tänä vuonna Miss Suomi -kilpailuun ja eteni semifinaaliin asti. Hän valitsi kilpailussa hyväntekeväisyysprojektikseen Ylitse MentorAppin tuodakseen sille näkyvyyttä. Katharinan hyväntekeväisyysprojektin slogan oli harva taimi kasvaa suoraan ilman tukea.
”Olen usein ajatellut, että olisipa minullakin nuorena ollut joku, joka kuuntelee. Näin kuitenkin tunnelin päässä valoa ja toivon, että mentoroitavat nuoretkin näkevät.”
Lue lisää Ylitse MentorApista: Ylitse MentorApp – SOS-Lapsikylä (sos-lapsikyla.fi)