”Olen vasta aikuisena alkanut tajuamaan niitä kaikkia jälkiä, joita yksinäisyys on jättänyt” – SOScastin vieraina Laura Haimila ja Tuula Ylänne

28.11.2023
SOScast

SOScastin uusimmassa jaksossa keskustellaan yksinäisyydestä. Johanna Virtasen vieraina ovat juontaja-toimittaja Laura Haimila sekä SOS-Lapsikylän kehittämissuunnittelija Tuula Ylänne.

”Yksinäisyys sanana pitää mun mielestä sisällään oletuksen, että yksinäisyys on fyysistä. Mutta minulle henkilökohtaisesti yksinäisyys on aina ollut todella voimakas tunne ulkopuolisuudesta ja sellaisesta yhteyden puutteesta”, Haimila toteaa. Hän kertoo olleensa lapsena koulussa ja harrastuksissa todella sosiaalinen lapsi, joka ei koskaan luonut syviä ystävyyssuhteita.

”Kun puhutaan lapsen yksinäisyydestä, on kyse lapsen omasta kokemuksesta. Siihen voi liittyä tunne siitä, ettei ole ketään kenen kanssa tehdä asioita, sekä tunne, että ei ole kenellekään tärkeä. Tutkimusten mukaan joka kymmenes lapsi on yksinäinen, nuoruusiässä joka viides”, sanoo Ylänne.

Haimila painottaa perheensä vaikutusta lapsuuden kokemuksien ja kohtaamisten kannattelijana. Jaksossa hän kertoo, millainen merkitys hänen isosiskollaan on ollut yksinäisyyden keskellä.

”Voin luvata, etten varmasti edes olisi tässä puhumassa, jos ei mulla olisi ollut mun siskoa tukemassa sitä sosiaalista kyvyttömyyttäni.”

Keskustelua syntyy myös muun muassa sosiaalisen median vaikutuksesta yksinäisyyden kokemukseen.

”Hyvä ja paha sosiaalinen media on lempiaiheitani. Siinä missä se on tietenkin paineita ja kuormitusta lisäävä elementti, niin toisaalta emmehän me kuulisi samalla tavalla tarinoita ja näkisi erilaisia ihmisiä, jos olisimme riippuvaisia ainoastaan perinteisestä mediasta tai vaikka sarjoista ja elokuvista”, Haimila huomauttaa.

Ylänne kuvaa jaksossa tapoja kohdata yksinäinen lapsi ja puhua yksinäisyydestä. Kuulemme myös Haimilan kokemuksia ihmissuhteiden muodostamisesta aikuisiässä sekä yksinäisyyden jättämistä jäljistä.

”Tämän vuoden tammikuussa juhlistin elämää siitä, että olen aikuisena oppinut kiinnittymään ihmisiin”, Haimila iloitsee.

Kuuntele jakso Spotifysta!