Ennätysmäärä kohtaamisia lasten Apuu-chatissa – silti lähes kolmasosaan avunpyynnöistä ei ehditä vastata

27.11.2023
Tiedotteet

SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa kohtaamisia on jo lähes sata päivässä. Yhä useampi tapaus vaatii yhteydenoton viranomaisiin, kun lapset kertovat itsetuhoisista ajatuksistaan ja kokemastaan väkivallasta. Apuu-chat on turvallinen väylä lapsille kertoa huolistaan, mutta resurssien puute asettaa haasteita vastata kaikkiin avunpyyntöihin.

Apuu-chatin toiminta on laajentunut jatkuvasti, ja sen noin kolmen ja puolen vuoden historian aikana on kertynyt jo 100 000 kohtaamista lasten kanssa. Apuu-chatin merkitys lasten turvallisena keskustelualustana on kasvanut, ja yhä useampaan yhteydenottoon ehditään vastata. Silti päivittäin noin 40 yhteydenottoa jää ilman vastausta.

– Teemme parhaamme, ettei yksikään lapsi jäisi ilman apua ja tukea. Siksi haemme ja koulutamme jatkuvasti lisää vapaaehtoisia päivystäjiksi. Lapsilla on tarve kertoa asioistaan turvallisille aikuisille, joilla on aikaa olla läsnä ja keskustella kiireettä, Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen kertoo.

Yhteydenotot viranomaisiin lisääntyneet voimakkaasti

Ahdistus on yhä suurin yksittäinen syy lasten yhteydenotoille Apuu-chatissa. Ahdistuksen taustalla piilee usein kiusaamista ja kaverisuhteisiin liittyviä ongelmia.

Aiempaa useampi lapsi kertoo chatissa itsetuhoisista ajatuksista. Kuluneen vuoden aikana Apuu-chatin päivystäjät ovat ottaneet yhteyttä hätäkeskukseen lähes päivittäin, melkein kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Yhteydenottojen määrä poliisiin on myös noussut vuoden takaisesta 80:stä yli kahteen sataan. Valtaosassa syynä on lapseen kohdistuva väkivalta tai seksuaalinen teko.

– On valtavan tärkeää, että lapset tulevat chattiin juttelemaan, jotta asiat tulevat ilmi ja niihin puututaan. Toivomme lasten kuitenkin tulevan juttelemaan pienemmistäkin asioista, jotka heitä mietityttävät, jotta ehtisimme ehkäistä tilanteiden muodostumista vakavammiksi, Kosonen sanoo.

Tuki lapsiperheille edistää lasten hyvinvointia

Lapsiperheköyhyys on yksi keskeinen taustatekijä lasten pahoinvoinnille. YK:n lapsen oikeuksien komitea suositteleekin, että Suomi välttää sosiaaliturvaetuuksien leikkauksia, jotka vaikuttavat köyhyyden ja syrjäytymisen vaarassa oleviin lapsiin.

– Ennaltaehkäisevät toimet yhteiskunnassa ja varhainen, matalan kynnyksen apu ovat avainasemassa lasten hyvinvoinnin kannalta. Näitä ovat esimerkiksi riittävä sosiaaliturvatuki sekä riittävät resurssit sosiaali- ja terveyspalveluille, SOS-Lapsikylän vaikuttamis- ja ohjelmatyön asiantuntija Anna Hiltunen sanoo.

Lisätietoa:

Reetta Kosonen
Apuu-chatin tiimivastaava
p.044 761 4188
reetta.kosonen@sos‐lapsikyla.fi

Anna Hiltunen
Vaikuttamis- ja ohjelmatyön asiantuntija
p. 044 761 4182
anna.hiltunen@sos-lapsikyla.fi

Tietoa Apuu-chatista