Kiusaamisen vastainen vetoomus luovutettiin ministeri Henrikssonille

21.11.2023
Uutiset

SOS-Lapsikylä luovutti tänään kiusaamista vastustavan vetoomuksen opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille. Vetoomuksen on allekirjoittanut yli 18 000 henkilöä.

Noin 10 prosenttia koululaisista kokee kiusaamista viikoittain. Kiusaaminen aiheuttaa turvattomuutta, ja usein kiusaamisen uhria pelottaa mennä kouluun. Kiusaamisen aiheuttama ahdistus on tullut esiin lasten yhteydenotoissa SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa, joka tarjoaa keskusteluapua valtakunnallisesti.

Yhdessä 18 195 allekirjoittaneen kanssa SOS-Lapsikylä vetoaa päättäjiin: toimikaa kiusaamista vastaan. Allekirjoitukset kerättiin vuoden 2023 keväällä ja syksyllä, jotta turvattomaan tilanteeseen saataisiin muutos. Lapsella on oikeus saada huolenpitoa ja suojaa väkivallalta.

Vetoomus luovutettiin opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille tänään tiistaina 21. marraskuuta Lapsen oikeuksien viikolla.

”Hallituksen tavoitteena on saada kouluihin riittävä määrä aikuisia, jolloin ryhmiäkin pystyttäisiin pienentämään”, ministeri Henriksson totesi vetoomuksen saatuaan.

Tapaamisessa puhuttiin kiusaamisesta laajasti, ja todettiin että puuttuminen siihen ei ole helppoa. Aikuisten ei kuitenkaan pidä luovuttaa, vaikka ongelma on haastava.

Ministeri myös sanoi pitävän SOS-Lapsikylän tekemää työtä tärkeänä.

SOS-Lapsikylää tilaisuudessa edustivat toimitusjohtaja Mikaela Westergård, ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall, sidosryhmäjohtaja Tuomo Valve sekä ehkäisevän digityön päällikkö Johanna Virtanen.

SOS-Lapsikylän vetoomuksen luovuttivat ministeri Anna-Maja Henrikssonille (keskellä) vasemmalta sidosryhmäjohtaja Tuomo Valve, toimitusjohtaja Mikaela Westergård, ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall ja ehkäisevän digityön päällikkö Johanna Virtanen.

Apuu-chat on Suomen suurin lasten chat 7–15-vuotiaille lapsille, jotka kokevat olonsa turvattomiksi tai uhatuiksi, tai ovat huolissaan jostain. Chatissa lapset voivat keskustella mieltään askarruttavista aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Apuu-chatissa lapsia auttavat SOS-Lapsikylän lastensuojelun ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset.