Mummun ja vaarin tupa on arjen helpotus lapsiperheille

27.10.2023
Uutiset

Mummun ja vaarin tuvat ovat matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa vapaaehtoiset varamummut ja -vaarit viettävät aikaa lapsiperheiden kanssa. Yhteinen arki-ilta kuluu ruoanlaiton, leikkien ja muiden touhujen parissa. Vierailu Vuosaaren tuvalla osoitti, että tupa tarjoaa jokaiselle jotakin: leikkikavereita, juttuseuraa tai omaa aikaa.  

”Parasta tupatoiminnassa on se, että tutustuu uusiin ihmisiin”, toteaa yksi varamummuista Vuosaaren tuvalla. Hän nostaa toiminnasta esiin jatkuvuuden: tuvalle tullaan aina uudestaan, käynnit jäävät harvoin yhteen kertaan. Sen huomaa, kun perheet saapuvat tuvalle – moni tuntee toisensa ja alkaa heti vaihtaa kuulumisia varaisovanhempien ja työntekijöiden kanssa. Tunnelma on rento ja lämminhenkinen. 

Toinen varamummu on ensimmäistä kertaa tuvalla. 

”On mukavaa päästä viettämään aikaa lapsiperheiden kanssa”, hän kertoo ja palaa ruoanlaiton pariin. Tänään tuvalla valmistuu linssi-kookoskeitto. 

Mummun ja vaarin tupia on yhteensä kolmetoista Espoossa, Helsingissä, Kaarinassa, Kuopiossa, Oulussa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa. Vanhemmille tupa on oiva paikka hengähdystauolle, vertaistuelle ja keskustelulle. Kaikilla perheillä ei ole tukiverkkoja tai isovanhempia, joten varamummujen ja -vaarien seura on arvokasta. 

Yksi äideistä on toista kertaa tuvalla lapsensa kanssa. 

”On hyvä viettää aikaa muuallakin kuin vain kotona, että lapsi tutustuu muihin”, hän toteaa. 

Ruokapöydässä vaihdetaan kuulumiset

Sohvalla istuu kolme äitiä keskustelemassa ja seuraamassa lastensa leikkejä. 

”Mummun ja vaarin tupa on ihan best! Hyvää ajanvietettä ja arjen helpotus, kun ei tarvitse tehdä enää tänään lämmintä ruokaa. Ja pääsee näkemään äitikavereita, joita ei aina muuten ehdi nähdä”, he kommentoivat.  

Tuvalla lasten suosikkijuttuja ovat muun muassa junarata, autot ja väritystehtävät. Aika kuluu ripeästi ja pian on jo aika istua pöydän ääreen syömään – tuvalla tarjotaan aina lämmin ruoka helpottamaan arki-iltaa. Saman pöydän ääressä on myös helppo vaihtaa kuulumisia ja tutustua toisiin.  

Kiinnostuitko tupatoiminnasta? Lue lisää ja katso tupien aikataulut: Mummun ja vaarin tupa – SOS-Lapsikylä (sos-lapsikyla.fi) 

Kun olet tulossa ensimmäistä kertaa tuvalle, laitathan meille viestiä!  

Haemme jatkuvasti mukaan uusia vapaaehtoisia varamummuja ja -vaareja. Lue lisää ja ilmoittaudu: Mummun ja vaarin tupa – SOS-Lapsikylä (sos-lapsikyla.fi)  Annamme vapaaehtoisille opastusta tehtäväänsä.