Perhehoidon sosiaalityöntekijä Katri haluaa olla positiivinen muutosvoima lasten ja perheiden elämässä

18.10.2023
Ihmiset työmme takana

Sosiaalityöntekijä, perhehoito

Sosionomi, 2002, Mikkelin ammattikorkeakoulu (nykyään Xamk)
Yhteiskuntatieteiden maisteri, 2017, sosiaalityö, Itä-Suomen yliopisto
Fysioterapian opintoja
Kasvatustieteiden opintoja avoimessa yliopistossa

Monipuolinen sosiaalialan konkari Katri haluaa työskennellä mahdollisimman lähellä perheiden arkea ja antaa lasten loistaa. Hän työskentelee Joensuussa SOS-Lapsikylässä perhehoidon sosiaalityöntekijänä.

Perhehoitajat ovat vakaita ja turvallisia aikuisia, jotka tarjoavat kodin huostaanotetulle lapselle tai nuorelle. Perhehoidon sosiaalityöntekijä on mukana koko perhehoidon prosessin ajan mahdollisten perhehoitajien etsimisestä, rekrytoinnista, kouluttamisesta ja tukemisesta aina sijoitetun lapsen kotiutumiseen saakka. Sosiaalityöntekijä työskentelee perhehoidon sosiaaliohjaajien tukena ja tekee yhteistyötä perhehoidon verkostojen kanssa. Työhön kuuluu myös dokumentointia, yhteydenpitoa hyvinvointialueille ja erilaisia hallinnollisia töitä.

Katri on tehnyt koko työuransa sosiaalialalla ja ennen SOS-Lapsikylää kuntapuolella (nykyisillä hyvinvointialueilla). Hän kokee olleensa nuorena onnekas, sillä hän sai kokeilla monenlaisia töitä ja riittävästi aikaa pohtia, mitä haluaa.

Hyvinvointialueelta palveluntuottajalle

Katri on työskennellyt monipuolisesti sosiaalialalla niin lastensuojelutyön, vammaispalveluiden kuin aikuissosiaalityönkin parissa. Työnimikkeinä on ollut esimerkiksi sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä, johtava sosiaalityöntekijä ja lastenvalvoja.

Hyvät kokemukset SOS-Lapsikylän työntekijöistä ja työtavoista aiemmassa työssä rohkaisivat Katria hakemaan perhehoidon sosiaalityöntekijän paikkaan.

– Kun otin vastaan tämän työn, toivoin, että saan enemmän aikaa tavata lapsia, tukea lapsen tarpeita ja nostaa lapsen positiivisia puolia. Halusin työskennellä perheiden lähellä ja heidän rinnallaan. Toiveeni on toteutunut, Katri hymyilee.

Hän kokee, että pitkä ura kuntapuolella helpottaa yhteistyötä lasten vastuusosiaalityöntekijöiden kanssa ja toivoo, että pystyy osaltaan tukemaan heitä ja tuomaan heille tärkeitä työtä helpottavia arkihavaintoja. Katri kokee yhteistyön hyvinvointialueiden kanssa valtavan hedelmällisenä.

”Tutustumiseen kannattaa antaa aikaa”

Katrille on tärkeää, että hän tuntee alueensa perhehoitajat ja saa luotua heihin yhteyden sekä luottamuksen ilmapiirin. Tutustuminen niin perhehoitajiin kuin lapsiinkin on tärkeässä osassa sosiaalityöntekijän työtä.

– Meillä on ammattitaitoisia ja suurella sydämellä varustettuja perhehoitajia, joiden kanssa on hienoa tehdä tätä työtä.

Katrin työ on antoisaa ja haastavaa. Lapselle kulloiseenkin hetkeen sopivan perheen löytäminen on työn perustehtävä. Katri arvostaa työssään työpaikkansa innostavaa sekä kannustavaa ilmapiiriä ja ihania työtovereita, joiden tukeen voi aina luottaa.

– Meille lastensuojelun ammattilaisille on annettu vastuu ja luottamus tehdä lasten ja perheiden elämään liittyviä ratkaisuja, kuten perhehoitajien valmennuksessa soveltuvuusarviointeja ja alkukartoituksia. Onneksi mitään asioita ei tarvitse tässä työssä tehdä yksin, vaan minulla on osaava ja moniammatillinen tiimi tukena päätöksissä ja arjessa, Katri sanoo.

Työn vastapainona liikkuminen, käsillä tekeminen ja intohimo sisustamiseen sekä vanhoihin taloihin tukevat jaksamista vapaa-ajalla.

Perhehoidon sosiaalityöntekijä on kaikessa mukana

Perhehoidossa puhutaan PLACE*-asenteesta lasten kasvatuksessa. Katri peräänkuuluttaa myös sosiaalityöntekijöiltä leikkisyyttä, rakastavaa ja hyväksyvää otetta, uteliaisuutta ja empaattisuutta – ammatillisuutta unohtamatta.

– Tätä työtä tehdään omalla persoonalla ja parhaimmillaan saamme olla luomassa positiivista muutosta lasten ja perheiden elämässä.

Pohjois-Karjalassa on panostettu markkinoimiseen ja jalkautumiseen toimipisteen perustamisesta saakka. Perhehoitoa on tehty tunnetuksi paikallisissa tapahtumissa, kuten Ilomantsin Karhufestivaaleilla ja Joensuun Joen yössä. Katri on myös juuri valmistunut PRIDE-valmentajaksi, eli hänellä on pätevyys valmentaa uusia perhehoitajia.

– Toiveenani ja tavoitteenani on saada lisää perhehoidosta kiinnostuneita mukaan toimintaamme, Katri sanoo.

Katri rohkaisee olemaan rohkeasti yhteydessä SOS-Lapsikylään, jos perhehoitajuus kiinnostaa. Perhehoitajiksi kaivataan tavallisia ihmisiä, jotka voivat tarjota turvallisen kodin lapselle.

– Perhehoitajan ei todellakaan tarvitse tehdä ihmeitä tai sirkustemppuja, Katri sanoo.

*Playful, loving, accepting, curious, empathetic eli leikkisä, rakastava, hyväksyvä, utelias, empaattinen