”Porukalla saamme enemmän aikaan” – yhteisauttaminen Kuopion kanssa hyödyttää kaikkia 

19.9.2023
Uutiset

Kuopion kaupunki ja SOS-Lapsikylä ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ehkäisevän työn parissa vuodesta 2020. Yhteisauttaminen hyödyttää sekä kuopiolaisia lapsiperheitä, kaupunkia, että SOS-Lapsikylän mahdollisuuksia tarjota toimintaansa.  

”Yhteistyö Kuopion kaupungin kanssa on sujunut loistavasti. Olemme toteuttaneet Unelmista totta-harrastustukea, ukrainalaisten auttamista ja Mummun ja vaarin tupa -toimintaa yhdessä”, toteaa SOS-Lapsikylän paikallinen koordinaattori Tatu Savolainen

Hän toteaa, että sekä Kuopion kaupunki että SOS-Lapsikylä tunnistavat olemassa olevat tarpeet ja saavat yhdessä aikaan enemmän kuin esimerkiksi SOS-Lapsikylä järjestönä voisi yksin tehdä. 

Kaupunki on esimerkiksi ollut mukana panostamassa taloudellisesti Unelmista totta -harrastustukeen ja antanut Mummun ja vaarin tuvalle tilat käyttöön Neulamäen koululta. 

”Tämä on ollut hieno mahdollisuus, että tuvat saavat ilta-aikana toimia koululla”, toteaa Savolainen. 

”Hyvä väylä edistää yhteistä asiaa”

Kati Vähäsarja, Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö, sanoo, että yhteistyö SOS-Lapsikylän kanssa on ollut hyvä väylä edistää yhteistä asiaa. Hyvinvointia painotetaan korkealle Kuopion kaupungin strategiassa, ja Hyvinvoiva Kuopio -ohjelmassa mainitaan esimerkiksi lasten harrastamisen tukeminen. Unelmista totta -harrastustuki on myös yhtenä toimenpiteenä kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa. SOS-Lapsikylä ja Kuopio ovat tehneet yhteistyötä harrastustuen saralla vuodesta 2020. Yli 540 kuopiolaista lasta ja nuorta on saanut tukea harrastamiseen. 

”Sapluunana Unelmista totta on tosi näppärä tapa auttaa lapsia ja nuoria mielekkään harrastamisen pariin. On arvokasta saada tukea kohdennettua niille, jotka todellakin tarvitsevat sitä.” 

Vähäsarja toteaa, että joskus tuetussa harrastamisessa voi olla pelkoa tuen vastaanottajan leimautumisesta, mutta Unelmista totta -harrastustuessa ei tätä tapahdu. Toimintamallissa kuraattorit ovat avainasemassa auttamassa haastavissa olosuhteissa eläviä perheitä löytämään tukisivustolle, ja tuki kohdennetaan suoraan harrastuslaskujen maksuun. 

”Avun ketju toimii Kuopiossa” 

Unelmista totta -harrastustuen ohjelmapäällikkö Päivi Häikiö toteaa, että Kuopiossa avun ketju toimii. Kaupunki onkin antanut 15 000 euron avustuksen harrastustoimintaan, mikä auttaa monia kuopiolaisia lapsia löytämään mielekkään harrastuksen. SOS-Lapsikylä auttaa lapsia ja nuoria harrastuksen pariin lahjoitusvaroista. Kuopion avustus mahdollistaa yhä useamman lapsen auttamisen yhdessä.  

Miten yhteistyö sitten palvelee kuopiolaisia? Siihen on Tatu Savolaisella heti vastaus. 

”Neulamäen Mummun ja vaarin tupa palvelee integroitumista, perheiden palvelunohjaamista, alueellisten kohtaamisten avittajana, joka heijastuu myös arkeen. Se tarjoaa myös virikkeitä eläkeläisille: toimintakykyä ja elämänsisältöä.” 

Harrastustuki taas on harrastamisen mahdollistaja perheissä, joissa hankala tilanne ei sitä muuten salli. 

”Se on aivan avainasemassa siinä, voiko joidenkin perheiden lapset ollenkaan harrastaa.” 

Kati Vähäsarja painottaa vielä hyvinvoinnin tärkeyttä Kuopiolle. 

”Kuopio haluaa olla paras paikka lapselle ja haluamme myös olla Hyvän elämän pääkaupunki. SOS-Lapsikylän toiminnot tukevat näitä tavoitteita.” 

Lisätietoja: 

Tatu Savolainen 
Ehkäisevän työn koordinaattori, Itä-Suomi 
044 493 8578 
tatu.savolainen@sos-lapsikyla.fi 

Kuva: Colourbox