Miten kohtaamme aidolla ja kannattelevalla tavalla?

Kohtaaminen ja auttaminen luovat yhteyttä toisiin ja tuottavat ryhmään kuulumisen ja toisiin liittymisen kokemuksia. Kohtaamisissa lapsi tai nuori voi ensimmäistä kertaa ajatella, että täällä maailmassa ei tarvitse jäädä yksin, vaikkei olisi entuudestaan tuttujen ihmisten seurassa.
Lue psykologimme Miila Paldaniuksen vinkit, miten arjen pyörteissäkin voi harjoitella kannattelevien kohtaamisien taitoa.
- PIDÄ SILMÄT AUKI ARJESSA
Avaa silmiäsi arjen tilanteissa, ole valmis rikkomaan rutiinia. Kun ei ole liian tiukalla aikataululla liikenteessä, on aikaa silmäillä eteen tulevia tilanteita ja nähdä ihmisten pieniäkin avun tarpeita. - MINKÄ KANNATTELEVAN KOHTAAMISEN SINÄ MUISTAT?
Pysähdy muistelemaan tilanteita, joissa itse olet saanut odottamatonta apua tai tullut kohdatuksi sellaisella tavalla, joka on liikuttanut sinua. Mitä erityisesti arvostit näissä kohtaamisissa? Pienellä kädenojennuksella voi oikein ajoitettuna olla valtava merkitys. - KOHTAAMISTA JA AVOIMUUTTA VOI HARJOITELLA TIETOISESTI
Kohtaamisen taitoja ja avoimuutta kohtaamisille voi harjoitella. Kysy neuvoa tai apua sellaisessa tilanteessa, jossa olet tottunut selviytymään omin voimin. Kiinnitä huomiota siihen, mitä tunteita kohdatuksi ja autetuksi tuleminen sinussa herättää: kuinka luontevaa minulle on kokea kiitollisuutta ja kokea, että ansaitsen tulla autetuksi? - RIKO KAAVOJA
Onko arjessasi toistuvasti tilanteita, joista olet tottunut menemään läpi tietyillä tavoilla, esimerkiksi vain tietty päämäärä mielessäsi? Kokeile yhtenä päivänä viikossa mennä eri mielentilalla tällaiseen tilanteeseen – ole esimerkiksi avoin tekemään jotakin toisen puolesta ja sanomaan ystävällinen sana. - MIETI MIKÄ ON PIELESSÄ JA MITEN SINÄ VOIT AUTTAA?
Onko sinua esimerkiksi lapsena tai nuorena jännittänyt joukkoliikenteen käyttäminen ja olisit toivonut, etteivät ihmiset kiirehtisi niin kovasti ympärilläsi? Tai ajatteletko, että lapsiperheiden on tärkeää saada kokea itsensä tervetulleiksi, missä ikinä he liikkuvatkaan? Miten sinä voisit nyt kohdata heitä niin, että asiat menisivät toivomallasi tavalla?
Teksti: Miila Paldanius
Julkaistu alunperin Kuulumisia-lehdessä
Lue lisää keinoista toimia kannattelijana: Kannatellaan.fi
Ennaltaehkäisevät palvelut
kannatellaan
Lasten ja perheiden tukeminen kotimaassa
Optional
SOSblogi
Työmme Suomessa