Aikuiskaverit tuovat lapsille kannattelevia kohtaamisia arkeen

12.6.2023
SOSblogi
Kuva, joosa valkohiuksinen vanhempi mies farkkupaidassa soittaa kitaraa. Häntä vastapäätä sohvalla istuu pieni vaaleatukkainen tyttö, joka katsoo miestä iloisesti. Taustalla olohuoneen huonekaluja.

SOS-Lapsikylän aikuiskaveritoiminta on verrattain uusi toimintamuoto. Toiminnassa tuetaan 7–12-vuotiaille lapsia. SOS-Lapsikylässä oli toukokuussa käynnissä kampanja, jossa on nostettu esille kannattelevien kohtaamisten tärkeyttä – ja aikuiskaveritoiminta jos mikä luo juuri näitä kohtaamisia.

Aikuiskaverilta ei odoteta mitään erityisiä ominaisuuksia, vaan kuka tahansa aivan tavallinen aikuinen voi hakeutua mukaan toimintaan. Kiinnostus lapsen maailmaa kohtaan, sopivasti aikaa toimintaan sekä mahdollisuus sitoutua hieman pidemmäksi aikaa ovat hyviä lähtökohtia aikuiskaveriksi lähtemisessä. Mikäli omassa elämässä on juuri nyt tiukka ja kuormittunut tilanne, niin ajankohtaa toimintaan mukaan lähtemiseen on hyvä punnita.

Vapaaehtoiset monesti miettivät, että miten paljon toimintaan tulee sitoutua. Tämä onkin hyvä pohdinta ja on tärkeää, että toiminta solahtaa omaan arkeen. Kaveriparit tapaavat noin kaksi kertaa kuukaudessa muutaman tunnin kerrallaan. Tapaamiset ovat yleensä iltaisin koulupäivän jälkeen tai viikonloppuisin – miten lapsen, perheen ja vapaaehtoisen kanssa yhdessä sovitaan. Luottamuksen rakentumiselle ja kaverisuhteen muodostumiselle on hyvä antaa aikaa ja sen vuoksi kaverisuhteeseen on hyvä valmistautua sitoutumaan ainakin vuoden ajaksi.  

Yhteinen aika ja tekeminen riippuu lapsen ja aikuiskaverin toiveista. Kenties yhteinen kiinnostuksen kohde löytyy ulkoilemisesta tai uusien harrastusten kokeilemisesta. Joskus voi olla kiva jutella tai käydä vaikka kahvilassa. Lapseen tutustumalla ja yhdessä miettimällä löytyvät varmasti ne toiminnan tavat, jotka tuntuvat kaveriparin mielestä mukavilta ja luontevilta.

On tärkeää kuunnella lasta

Lapsen osallisuuden tukeminen on toiminnassa tärkeää ja parhaiten tämä toteutuu juuri kuuntelemalla lasta ja kohtaamalla hänet omana itsenään. Myönteisen tunnistamisen ajattelussa tunnistetaan ihmiselle tärkeitä ja merkityksellisiä piirteitä ja asioita. Varmasti jokainen meistä toivoo, että voi tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Aikuiskaveri on omana itsenään tärkeä lisäaikuinen lapsen arjessa, osana lapsen verkostoa.

Vapaaehtoiset aikuiskaverit osallistuvat valmennukseen, jossa yhdessä käydään läpi erilaisia teemoja ja valmistaudutaan toimintaan. Aikuiskaveri voi aina olla yhteydessä SOS-Lapsikylän työntekijään, mikäli jokin asia mietityttää.

Yhteinen aika aikuiskaverin kanssa voi olla lapselle kannatteleva kohtaaminen, joka tuo iloa ja kantaa.

Lisätietoja aikuiskaveritoiminnasta antavat:

Kehittämissuunnittelija Tuula Ylänne
044 299 4107
tuula.ylanne@sos-lapsikyla.fi

Ehkäisevän työn koordinaattori Malla Kosunen
044 493 4189
malla.kosunen@sos-lapsikyla.fi

Kuva: Colourbox

Kirjoittaja

Tuula Ylänne profiilikuva
vapaaehtoistyön koordinaattori