Inflaatio ja nälänhätä uhkaavat Afrikkaa

15.5.2023
Tarinoita maailmalta
SOS-lapsikylä-äiti Comfort ja lapsia.

Suuressa osassa Afrikkaa köyhimmät ihmiset saavat iskun toisensa jälkeen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jättäneet syviä arpia. Koronapandemia aiheutti monia vaikeuksia, ja nyt aluetta ja ihmisiä koettelevat Ukrainan sodan vaikutukset. Esimerkiksi elintarvikkeita, lannoitteita ja polttoaineita on vähän tarjolla, eikä niihin ole varaa hintojen nousun vuoksi. Nälänhädän uhka on todellinen.

Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset, jotka elävät jo nyt köyhyydessä, maksavat myös sodan ja inflaation aiheuttaman kriisin hinnan Afrikassa. Monilla vanhemmilla ja huoltajilla ei ole enää varaa maksaa koulutuksesta, vaikka se on ratkaisevan tärkeää lasten tulevaisuuden kannalta. Afrikan SOS-lapsikylissä esimerkiksi Ghanassa ollaan tilanteesta huolissaan ja työntekijät tekevät kaikkensa tukeakseen lapsia ja heidän perheitään.

Hinnat nousevat nopeasti

Hintojen nousun vaikutukset näkyvät Ghanan Teman kaupungissa. Lapsikylä-äiti Comfort on työskennellyt Teman SOS-lapsikylässä viisi vuotta. Nyt hän huolehtii kahdeksasta lapsesta. Comfort on yötä päivää paikalla lasten luona, joista jokainen on haavoittuvainen väkivaltaisen menneisyytensä vuoksi. Hän antaa heille turvaa, rutiineja ja huomiota, joita he tarvitsevat toipuakseen ja kehittyäkseen. Comfort on huolissaan elintarvikkeiden hintojen noususta.

– Kun lapset ovat koulussa, menen kauppaan ostamaan elintarvikkeita päivällistä varten. Se ei ole helppoa, koska talouskriisi on nostanut hintoja ja kaikki on entistä kalliimpaa. Hinnat myös nousevat jatkuvasti. Toissa päivänä ostin laatikollisen kananmunia 20 Ghanan cedillä (2,11 euroa). Kun palasin kauppaan tuntia myöhemmin, munat maksoi-vat jo 25 Ghanan cediä (2,63 euroa). Varmistaakseen, että pöydässä on joka ilta ruokaa, Comfort ostaa vihanneksia irtotavarana.

– Ostan heti ison määrän esimerkiksi sipuleja ja tomaatteja, jos niiden hinta on sopivalla tasolla. Yritän myös ostaa kalaa ja proteiinipitoisia elintarvikkeita varastoon silloin, kun hinnat ovat kohtuullisia. Valitettavasti en nyt voi kokata niin monipuolisesti kuin ennen, Comfort sanoo.

Lisää taloudellista tukea

SOS-lapsikyläjärjestö tukee Teman lapsikylä-äitejä monin tavoin. Henkilökunta esimerkiksi kertoo lapsille talouskriisistä, jotta he ymmärtäisivät tilannetta paremmin. He myös opettavat lapsikylä-äideille, millaista ruokaa saatavilla olevista elintarvikkeista voi valmistaa ja estää ruokahävikin syntymistä. Kaikille lapset saavat ylimääräistä ruokarahaa. Comfortilla on huono omatunto siitä, ettei hän voi enää tarjota lapsilleen tuttua ruokaa. On hankalaa, kun lapset kyselevät tai valittavat ruoasta.

– Yritän selittää lapsille, että se liittyy talouskriisiin. On tärkeää, että he ymmärtävät tämän, koska myös heidän taskurahansa on inflaation myötä menettänyt arvoaan

– SOS-lapsikyläjärjestö tukee meitä taloudellisesti. Aikaisemmin saimme 8 Ghanan cediä (0,84 euroa) lasta kohden päivässä, nyt summa on nostettu 10 Ghanan cediin (1,05 euroa). Saamme myös toisinaan ilmaisia elintarvikkeita. Tämä tuki rauhoittaa minua. Meidän kaikkien on sopeuduttava, mutta ainakaan lapseni eivät mene nukkumaan nälkäisinä, Comfort toteaa

Eunicesta tuli kauppias

Ghanalainen yksinhuoltajaäiti Eunice seisoo ja katsoo kameraan

Inflaation vaikutukset näkyvät myös Teman perheiden vahvistamisen ohjelmassa. Esimerkiksi yksinhuoltajaäiti Eunice on huolissaan taloudellisesta tilanteestaan. SOS-lapsikylien tuen ansiosta hänen elämänsä saatiin taas järjestykseen. Hän oli kuullut lastensa koulun kautta SOS-lapsikyläjärjestön perheiden vahvistamisen ohjelmasta jo aikaisemmin. Nyt hän pääsi mukaan Teman SOS-lapsikylän säästö- ja lainayhdistykseen (VSLA) perheen taloudellisten ongelmien takia. Kyseessä on minipankkijärjestelmä, jossa 10–15 hengen ryhmä säästää yhdessä investointeja tai suuria menoja varten.

– Säästöryhmämme ansiosta pystyin avaamaan oman paikallisen minimarkettini, jossa myyn ruokaa. SOS-lapsikyläjärjestö rakensi minulle kaupan sementtiharkoista. Tämä erottuu yhteisössämme, sillä useimmat kaupat ovat puurakenteisia. Olen erittäin ylpeä kaupastani, Eunice kertoo. Minimarkettinsa avulla Eunice ansaitsee toimeentulonsa, joten lapset pääsevät kouluun ja tarvittaessa lääkäriin. Valitettavasti inflaatio on nyt taas vaarantamassa Eunicen taloudellisen tilanteen.

– Hintojen nousun vuoksi liiketoimintani on pysähdyksissä. Selitän jatkuvasti asiakkailleni, ettei tilanne ole sama kuin vuosi sitten. Nopeat myynnit ovat mennyttä, kaikki etenee nyt hitaasti. Tuloni ovat epävarmemmat ja ne ovat laskeneet huimasti. Paitsi että ansaitsen vähemmän, myös ruoka on nyt paljon kalliimpaa, hän toteaa.

Alkuperäinen teksti ja kuvat: Celeste Heikamp