Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevään työhön tarvitaan nyt mukaan kaikki aikuiset

8.5.2023
Uutiset

Suomessa on huutava pula lapsuuden kannattelevista kohtaamisista

”Kaikilla tulisi olla elämässä sellainen ihminen, joka tukisi huonoissa ja hyvissä hetkissä.”
– Suomen euroviisuedustaja Käärijä

Suomessa on suuri vaje lasten ja nuorten arjessa mukana olevista aikuisista ja viime vuosien epävarmuus on jättänyt syvät jäljet erityisesti lasten elämään. Suuret yhteiskunnalliset kriisit kuten koronapandemia, Ukrainassa käytävä sota sekä taloudelliset vaikeudet ovat haastaneet kaikkien ihmisten turvallisuuden tunnetta, mutta etenkin haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten määrä kasvaa jatkuvasti. 

Turvallisten kannattelevien aikuisten löytäminen on muuttunut yhä vaikeammaksi. Kuitenkin tiedetään, että kannattelevat kohtaamiset voivat muuttaa lapsen tai nuoren koko elämän suunnan. SOS-Lapsikylä muistuttaa, että kannattelevaan työhön tarvitaan nyt mukaan kaikki aikuiset.

“Tuntuu, ettei kohtaamiemme kriisien yhteisvaikutusta lasten ja nuorten elämään ihan ymmärretä. Sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisten kanssa toimiessamme kuulemme, että lapset, joiden koulupolku alkoi keskellä koronaa ovat nyt vaikeuksissa, sillä he eivät ole päässeet osaksi koulumaailmaa ja sen arkea”, kuvaa tilannetta SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall.

“Myös erikoissairaanhoidosta raportoidaan, ettei palveluita riitä kaikille tarvitsijoille eikä nuoria kohtaavia aikuisia ole tarpeeksi. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset kertovat, ettei heillä ole enää resursseja kohdata lapsia.”

Ennaltaehkäisevää tukea lisäämällä säästetään myös euroja, sillä se on yhteiskunnallisesti edullisempaa kuin jo rikki menneen lapsuuden korjaaminen. 

Yhden syrjäytyneen nuoren kustannukset ovat Sitran arvion mukaan noin 1,2 miljoonaa euroa. Monilla paikkakunnilla resurssit ovat kuitenkin riittämättömät, eivätkä nuoret saa tarvitsemaansa tukea ja apua. Ajoissa saatu tuki parantaa elämänhallintaa ja on tärkeää syrjäytymisen ehkäisemiseksi. 

Kuka tahansa voi olla kannattelija

Tukea ja turvallisia kohtaamisia voi olla tarjoamassa kuka tahansa omassa arjessaan ja niillä voi olla yksilön kannalta koko elämään vaikuttava merkitys. Kun puhutaan kannattelevista kohtaamisista, nousee useimmiten esiin perheenjäsenten merkitys. Iso vaikutus lapsen elämään voi olla myös kannustavalla opettajalla, rohkaisevalla valmentajalla tai jopa satunnaisella kohtaamisella pihapiirissä. Ammatissa toimivat aikuiset, kuten bussikuskit tai kaupan henkilökunta voivat luoda lapselle turvallisen olon. 

Elina Stenvallilla on vuosien kokemus lasten ja nuorten kohtaamisen ja osallisuuden tutkimuksesta ja kehittämisestä. Hän sanookin, että kannustavat kohtaamiset voivat jättää myönteisen muistijäljen ja parhaimmillaan muuttaa lapsen koko elämän suunnan. 

“Emme voi ennalta tietää, kuka on kenellekin se tärkeä kannattelija ja millainen hetki voi jäädä mieleen loppuelämäksi. Siksi hyvää huomiota kannattaa jakaa säästelemättä”, Stenvall sanoo.

Lapsen huomaamisen ja aidon kohtaamisen taitoa voi opetella. Harjoittelun voi aloittaa laskemalla mobiililaitteet kädestään, katsomalla ympärilleen ja kysyä mitä kuuluu, hymyillä ja moikata. Jokaisella ihmisellä on tarve kuulua joukkoon ja joukon ulkopuolelle jääminen lisää syrjäytymisen riskiä.

“Hyvällä tavalla puuttumisen muisto elää autetussa pitkään. Auttaa voi niin monella tavalla ja arvostan paljon esimerkiksi heitä, jotka vapaaehtoisina valmentavat lapsia ja nuoria ja tarjoavat heille mahdollisuuksia onnistua”, kuvailee keskustelussa mukana oleva ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola omia havaintojaan.

“Toivon, että jokainen löytää omaan elämäntilanteeseensa sopivan tavan auttaa. Koen, että kannattelijana siitä saa paljon myös itselleen. Me kaikki tavoittelemme merkityksellistä elämää. Minä saan sitä työstä ja perheestä, mutta myös auttamisesta. Siitä, että saan jonkun liikahduksen toisessa aikaan”, hän jatkaa.

Toukokuun aikana SOS-Lapsikylä haluaa nostaa kannattelevien kohtaamisten merkityksen ja yhteiskunnalliset vaikutukset laajaan keskusteluun ja haastaa kaikki aikuiset pohtimaan omaa rooliaan lapsuuden kannattelevien kohtaamisten tarjoajana. #kannatellaan-haaste muistuttaa, että kannattelevien kohtaamisten tarjoaminen on meidän kaikkien asia. Haasteen kärkiniminä toimii joukko vaikuttajia, jotka kertovat avoimesti lapsuuden kannattelevien kohtaamisten merkityksestä omassa elämässään. Kampanjan keulakuvana toimii euroviisuissa tällä viikolla Suomea edustava Jere Pöyhönen alias Käärijä. Haasteeseen voi osallistua jakamalla oman tarinansa somessa merkinnöillä #kannatellaan ja @soslapsikyla. 

www.kannatellaan.fi


SOS-Lapsikylä tarjoaa lastensuojelun asiantuntijoiden tukemia tapoja olla mukana lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta merkittävässä kannattelutyössä. SOS-Lapsikylän tavoitteena on auttaa yhä useampaa lasta ja nuorta kasvamaan mahdollisuuksiensa mittoihin. Vuonna 2022 järjestö auttoi Suomessa noin 55 000 lasta tai nuorta ehkäisevän työn ja lastensuojelupalveluiden keinoin. Kohtaavaa ja ennaltaehkäisevää auttamista tehdään hyvin monella eri tavalla niin kasvokkain kuin digitaalisesti siellä missä lapset ja nuoret ovat.