Lavkama aloitti oman saippuayrityksen ja elättää nyt perheensä – Tarina rohkeudesta ja mahdollisuuksista

20.3.2023
SOSblogi

Kun Tansanialaisen Lavkaman aviomies kuoli, hänelle jäi yksin vastuu pariskunnan kuudesta lapsesta. Lavkama päätti osallistua SOS-lapsikyläjärjestön järjestämälle yrittäjäkurssille, joka antoi hänelle tietoa ja rohkeutta aloittaa oma saippuayritys.

”Saippuoiden laatu on niin hyvä, että ihmiset kysyvät asiakkailtani, mistä he saavat saippuansa”, Lavkama sanoo ylpeänä sekoittaessaan nestesaippuaa. Pehmeä kookoksen tuoksu leviää, kun saippuakeitto valmistuu. Pian saippua on paksuuntunut niin paljon, että se voidaan muotoilla, ja seitsemän tunnin kuluttua se on valmis myytäväksi. 

Nykyään 56-vuotias Lavkama voi elättää itsensä ja kuusi lastaan kotitekoisilla saippuoilla ja hiusöljyillä. Tällä hetkellä Lavkama asuu perheensä kanssa vuokralla, mutta heidän oman talon rakentaminen on jo melkein valmis oman talon rakentamisessa. Kun talo valmistuu, hänellä on ylimääräinen huone yritystoiminnalleen. Lavkama aikoo myös laajentaa tuotevalikoimaansa hiustenpesuaineisiin ja puhdistusaineisiin.

Nykyään Lavkama suhtautuu elämään valoisasti. Hän on ylpeä ja näkee useimmissa asioissa mahdollisuuksia. Hän on menestynyt ja itsevarma. Mutta näin ei ole aina ollut. 

Lavkama valmistamassa saippuaa verannallaan.

Vuonna 2013 Lavkaman aviomies kuoli ja Lavkama jäi yksin huolehtimaan pariskunnan kuudesta lapsesta. Lavkama ei tiennyt mitään taloudesta tai yrityksen johtamisesta. ”Mieheni oli vastuussa siitä elämän osa-alueesta”, Lavkama kertoo.

Lavkama ei pystynyt ruokkimaan lapsiaan eikä hänellä ollut rahaa koulupukuihin tai koulukirjoihin. Hänen suurin pelkonsa, lasten koulunkäynnin keskeytyminen, oli muuttumassa todellisuudeksi.

”Olen oivaltanut omassa elämässäni, mitä koulutuksen puute merkitsee mahdollisuuksillesi. Halusin, että lapseni olisivat vahvempia. Heille ei siis yksinkertaisesti ollut vaihtoehto olla jatkamatta koulunkäyntiä”, hän sanoo.

SOS-Lapsikyläjärjestö antoi Lavkaman lapsille koulupuvut ja koulukirjat, jotta he voisivat jatkaa koulunkäyntiä. Lavkama itse pääsi liiketoiminnan kehittämiskurssille. Siellä hän keksi ajatuksen kotitekoisten saippuoiden valmistamisesta tulonlähteenä. Hän näki aukon markkinoilla ja tiesi, että naapurustossa oli kysyntää hyville saippuoille. SOS-Lapsikyläjärjestö auttoi Lavkamaa liiketoimintasuunnitelman ja alkupääoman laatimisessa, jotta ensimmäiset saippuatuotannot saatiin käyntiin.  

Lavkaman miehen menehtymisen myötä hän jäi yksinhuoltajaksi kuudelle lapselleen. Saippuayrityksen kautta hän pystyy nyt elättämään perheensä.

Aluksi hän matkusti paikallisbussilla kahden tunnin matkan markkinoille myymään saippuaa. Hän lähti aikaisin aamulla ja palasi kotiin myöhään illalla. Mutta ei kestänyt kauan, ennen kuin sana hyvästä saippuasta levisi niin paljon, että hän pystyi pyörittämään liiketoimintaa kotoa käsin. Nyt asiakkaat tulevat hänen luokseen. Hän myy saippuaa, hedelmiä ja vihanneksia kotioveltaan.

Lavkamasta on tullut jopa jonkinlainen julkkis naapurustossaan. Hänet tunnetaan menestyksekkäästä yrityksestään ja innostuksestaan, ja hän on myös alkanut opettamaan muita naisia valmistamaan saippuaa, jotta he voivat elättää itsensä ja perheensä. ”Ja lähettää lapsensa kouluun”, Lavkama sanoo: ”Se on kaikkein tärkeintä.”

Teksti: Iben Stjerne Christensen, Käännös: Beata Gröhn

Valokuvaaja

Lars Just