Ile Uusivuori SOScastissa: Ruuhkavuosien aikana täytyy antaa itselleen armoa

15.3.2023
SOScast
Kuva, jossa kaksi ihmistä istuvat äänitysstudiossa mikrofonien edessä. Naisella on värikäs mekko ja avonaiset ruskeat hiukset ja silmälaist. Miehellä on tummat hiukset, lyhyt parta ja farkkupusero päällä.

Ruuhkavuodet sekä vanhemmuuden ilot ja haasteet ovat aiheina, kun Kati Palsasella on SOScastissa vieraana Ile Uusivuori. Hän esittelee itsensä median sekatyöläiseksi ja kolmen lapsen isäksi.

Ile Uusivuori ja hänen puolisonsa Marja Hintikka pyörittävät arkea paljolti kaksistaan. Kahden kiireisen yrittäjänvanhemman ja kolmen aktiivisesti harrastavan lapsen arjen hallinta vaatikin korkeamman tason Exceliä.

”Sitä vaan yritetään pitää itsemme pinnalla”, kuten Uusivuori kiteyttää.

Hän muistelee, kuinka tuttava sanoi hänelle esikoisen juuri synnyttyä, että pitää olla itselleen armollinen. Uusivuori sanoo yrittävänsä muistaa tätä, kun potee huonoa omatuntoa yhdestä ja toisesta arjessa. Hän myös yrittää tietoisesti muistaa nauttia vilskeestä.

”Pelkään, että tämä aika suhahtaa ohi liian nopeasti”.

Jo lähes aikuisten teinilasten äiti Kati Palsanen komppaa tätä, ja sanoo, että kannattaa nauttia jokaisesta ruuhkavuosien päivästä, koska niitä tulee ikävä.

Uusivuori ja Palsanen keskustelevat myös siitä, miten vanhemmuus tavallaan on haasteineen sama kaikille, mutta samalla joidenkin lähtökohdat ja arki voivat olla haastavampia, kuten esimerkiksi joillakin yksinhuoltajilla.

Parasta isyydessä on Ile Uusivuoren mukaan kepeät yhdessäolon hetket, jossa perhe on yhdessä, vaikka kaikki puuhastelisivatkin omiaan.

Hän on asettanut tavoitteita jo isovanhemmuudelleen.

”Mä haluan olla hands-on faija ja joskus sitten pappa. Sellainen, joka hoitaa yön yli pieniä vauvoja, vaikka harmaantuneenakin. Sellainen läsnäoleva isovanhemmuus on yksi hienoimmista asioista, minkä pystyy tekemään.”

Hän toteaa, että lapset kaipaavat jatkuvuutta, sitä että joku on vanhempi kuin heidän vanhempansa. Sellaisia ihmisiä, jotka tuovat heidän elämäänsä turvaa ja rauhaa.

”Niin kuin mun mummi. Hän tuli välillä Lohjalta kolmella bussilla hoitamaan mua kun olin kipee. Mulle on jäänyt sellainen fiilis, että hän tykkäsi olla mun kanssa.”

Kuuntele koko jakso:

Kuuntele myös SOScastin aikaisemmat jaksot.

Seuraa myös VanhemmuudenApuu Instagram-tiliä, josta saa vinkkejä ja tukea vanhemmuuteen.

Kuva: Henrik Rosenberg