Kuvareportaasi: 9-vuotiaan Matin perhe on mukana perheiden tukemisen ohjelmassa Kolumbiassa – Tervetuloa viettämään päivä hänen kanssaan!

26.1.2023
Tarinoita maailmalta
tyttö Kolumbiasta katsoo kameraan vihreäpunainen t-paita päällä talon etuoven edessä

Viime vuosina miljoonat ihmiset ovat paenneet Venezuelasta. Mati* (9) ja hänen perheensä kuuluvat heihin, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin paeta selviytyäkseen. Nyt he asuvat Kolumbian Floridablancassa ja ovat mukana SOS-lapsikyläjärjestön perheiden tukemisen ohjelmassa. Tule mukaan viettämään päivä Matin kanssa! 

talo Kolumbiassa

Klo 7.00 perhe on herännyt ja valmistautuu uuteen päivään. He asuvat pienessä tiilitalossa, joka sijaitsee jyrkällä rinteellä.

tyttö polvillaan veljen edessä

Klo 8.30 Mati rakastaa huolehtia pikkuveljestään. Aamiaisen jälkeen on hyvin aikaa leikkiä ulkona. Pikkuveli menee yleensä päiväkotiin, mutta tänään on vapaapäivä.

Klo 10.00 Perheen luona vierailee usein SOS-lapsikyläjärjestön sosiaalityöntekijä, mutta tänä aamuna he ovat sosiaalikeskuksessa muiden kotimaastaan paenneiden perheiden kanssa. SOS-lapsikyläjärjestön kautta perheet saavat mukautettua apua ja tukea psykologeilta ja opettajilta. Sosiaalikeskuksen käynneillä lapset pääsevät myös tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia lapsia, leikkiä ja löytää uusia ystäviä.

Klo 13.00 SOS-lapsikyläjärjestö yrittää parhaillaan järjestää koulupaikkaa Matille ja hänen isosiskolleen kouluun. Kolumbiaan suuntautuvan suuren pakolaisvirran vuoksi se vie aikaa, sillä kaikki luokat ovat jo täynnä. Mati tekee koulutehtävänsä kotona.

13.30 On mukavaa, että isä on lähellä ja häneltä saa apua lyijykynien teroittamiseen. Hänen isänsä lähti ensimmäisenä Venezuelasta, perhe seurasi myöhemmin perässä. Matka Venezuelasta Kolumbiaan vuoristotasangon yli oli vaikea Matille ja hänen sisaruksilleen. ”Meillä ei ollut rahaa bussilippuihin. Kannoin pikkuveljeäni olkapäilläni ja minulla oli laukut käsissäni. Olin niin väsynyt”, Mati kertoo.  

Klo 15 Mati auttaa äitiä pesemään pyykkiä ja ripustamaan vaatteita kuivumaan.

Klo 17 Mati rakastaa leikkimistä. Naapurustossa ei ole paljon hänen ikäisiään lapsia, mutta kahden pienen sisaruksen kanssa voi leikkiä piilosta. On mukavaa pitää hauskaa yhdessä!

*Nimi on muutettu lapsen yksityisyyden suojaamiseksi

Tiesitkö tämän Kolumbiasta?

Kolumbia faktaboksi

Väkiluku: 49 miljoonaa
Kieli: espanja
Pääkaupunki: Bogota

SOS-lapsikyläjärjestö Kolumbiassa: Tuemme perheitä, lapsia ja nuoria. Vaikeissa tilanteissa olevat perheet saavat tukea paikallisen yhteisön perheiden tukemisen ohjelmien kautta. Lapset, jotka ovat jääneet ilman huolenpitoa, saavat uuden kodin lapsikylä-perheissä.

Teksti: Käännetty Norjan SOS-lapsikyläjärjestön aineiston pohjalta

Valokuvaaja

Kaia Means