Josephine kertoo, miten hintojen nousu vaikuttaa hänen perheeseensä

16.11.2022
Tarinoita maailmalta

Josephine (42) on leski ja neljän lapsen, kahden pojan ja kahden tytön äiti. Yhdessä he asuvat Ghanan Tema Newtownissa. Hänen miehensä kuoltua, Josephine oli työtön. Hän ei kyennyt huolehtimaan lapsistaan kunnolla. Tämän vuoksi hän ilmoittautui Teman SOS-lapsikylien perheen vahvistamisohjelmaan. Seurasimme hänen elämäänsä vuoden ajan ja vuonna 2021 vierailimme hänen luonaan ensimmäistä kertaa hänen omassa myymälässään.

Nähdäksemme, miten Josephine käsittelee nykyisen talouden tilanteeseen liittyviä haasteita, vierailimme hänen perheensä luona toisen kerran lokakuussa 2022.

Ensimmäisellä vierailullamme Josephine puhui pitkään tilanteestaan: ”Mieheni kuoleman jälkeen SOS-lapsikylät tukivat minua. Teimme yhdessä liiketoimintasuunnitelman ja myymälätila Abomosun torille järjestettiin. Taloudellisen tuen ansiosta pystyin kokoamaan ensimmäisen peruselintarvikevarastoni. Myymäläni toi minulle jälleen tuloja ja antoi minulle mahdollisuuden huolehtia lapsistani itsenäisesti. Sain myös mahdollisuuden osallistua asiakaspalvelukoulutukseen ja vanhemmuuskurssille, ja minulle opetettiin, miten rahaa säästetään.”

Hintojen nousun vaikutus Josephinen perheeseen

Tavaroiden ja palveluiden hintojen nousulla on ollut suuri vaikutus Ghanan asukkaiden arkeen ja SOS-lapsikylän ohjelmaan maassa, sanoo SOS Ghanan johtaja Alexander Kekula. ”Ennen inflaatiota leipä maksoi 5 cediä ja nyt se maksaa yli 20 cediä.  Hintojen nousu heikentää myös ohjelmiemme laatua. Inflaation vuoksi kaikki kohderyhmämme toiminta ei valitettavasti voi jatkua. Meillä on vähemmän resursseja, minkä vuoksi meidän on vaikea ylläpitää kaikki lupauksemme.”

Josephine kertoo, kuinka nousevat hinnat vaikuttavat hänen perheeseensä: ”Vaikka se ei ole meille helppoa, kiitän Jumalaa siitä, että lapseni ja minä olemme terveitä. Taloudellisesti haasteet ovat kuitenkin tuntuvia, sillä myymäläni kärsii nykyisestä taloudellisesta tilanteesta. Asiakkaillani on vaikeuksia ostaa tuotteita, kun hinnat jatkavat nousuaan. Markkinoiden korkeiden hintojen vuoksi  heillä ei ole enää varaa peruselintarvikkeisiinsa. Koska kuitenkin haluan auttaa kanta-asiakkaitani, he voivat ostaa tuotteita luotolla kaupastani.”

”SOS-Lapsikylän perheitä vahvistavan kurssin ohjelmaan sisältyvä kurssi, joka opetti minua säästämään rahaa, auttoi minua suuresti. Kun rakensin yritykseni, aloin säästää. Tämä on varmistanut, että minulla on säästöpossussa rahaa huonon päivän varalle. Opin myös rakentamaan hyviä suhteita asiakkaisiini. SOS-Lapsikylän kurssi mahdollisti minulle yritykseni rakentamisen, jonka myötä perheeni on nyt paljon vahvempi.”

Teksti ja kuvat: Celeste Heikamp