Romanian-matka oli silmiä avaava kokemus SOS-Kehittäjänuorille

9.11.2022
SOSblogi
joukko iloisia nuoria poseeraa kameralle, taustalla neuvotteluhuone

Koulutusmatka Romaniaan tarjosi SOS-Kehittäjänuorten vertaisohjaajille paljon enemmän kuin vain tietoa kansainvälisestä vaihdosta. Kulttuurien kohtaamisia, omia ahaa-elämyksiä ja ylpeyttä siitä, miten arvokasta vertaistukea me täällä tarjoamme.

Viime kesä oli Suomessakin lämmin, mutta Romaniassa lämpö oli lamaannuttavaa. Me kaksi SOS-Kehittäjänuorten vertaisohjaajaa matkustimme heinäkuun puolivälissä Bukarestiin Erasmus+ Eye Opener -koulutukseen avoimin mielin ilman korkeita odotuksia. Osasimme odottaa, että luvassa olisi kansainvälisen vaihdon hakemiseen kouluttautumista, mutta se mitä se käytännössä tarkoittaisi, oli meille kaikille kysymysmerkki.  

Heti reissumme alkuun vastoinkäymisinä lentomme oli myöhässä ja kadotimme matkalaukkumme. Kymmeneltä illalla olimme lentokentän pikku marketissa ostamassa pikaisesti ne pakolliset hygieniatarvikkeet, jotka marketilla oli meille tarjota. Onneksi saimme matkalaukkumme takaisin jo seuraavana iltapäivänä. 

Nelipäiväinen koulutus järjestettiin Romanian pääkaupungissa, Bukarestissa. Koulutukseen osallistui nuoria ja ohjaajia kuudesta eri maasta: Romaniasta, Suomesta, Maltalta, Irlannista, Virosta ja Tanskasta, eli olimme kyllä kirjava kokoonpano. Reissullamme monet olivat vaikuttuneita työstä, jota teemme ja ideoistamme kansainväliselle vaihdolle. Tällaiset tilanteet olivat hyviä muistutuksia itselle pysähtyä miettimään miten kiitollisia ja ylpeitä saamme olla työstämme. 

SOS-Kehittäjänuoret ovat lastensuojelun kokemusasiantuntijaryhmä, joka kokoaa lastensuojelunuoria sekä vertaistuen että vaikuttamistyön merkeissä. 

Nuorisovaihto haaveena 

Koulutuksen tarkoituksena oli oppia kansainvälisiltä kouluttajilta kuinka järjestetään nuorisovaihto. Kansainväliseen nuorisovaihtoon lähtö on nimittäin yksi SOS-Kehittäjänuorten suurista haaveista. Matkalla saimmekin arvokasta tietoa siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon tällaista vaihtoa järjestettäessä.

Pääsimme konkreettisesti harjoittelemaan asiaa, kun saimme simulaatiopelin avulla järjestää vaihdon. Valitsimme yhdessä teeman. Tämän jälkeen valitsimme potentiaalisen vaihtokumppanin paikalla olevista muista eri maiden organisaatioista. Yhdessä heidän kanssaan suunnittelimme vaihtoa ja sen ohjelmaa.

Lopuksi harjoittelimme vielä Erasmus-hakemuksen tekemistä. Haun tekeminen harjoituksen avulla oli todella hyödyllistä ja mukavaa. 

Ei ollenkaan perinteistä opetusta 

Tämän lisäksi kaikki opetus Romanian leirillä tapahtui oikeastaan itsestään, eli niin sanottu non formal-learning oli suuressa roolissa. Tuntui hyvältä ja erilaiselta, että opetus ei ollut perinteistä tyyliä, vaan saimme itse osallistua oppimiseen vapaamuotoisesti, mutta kuitenkin aktiivisesti.  

Kuva pöydästä, joonka päällä ruutuverkko ja erivärisiä lappuja. Iseointia nuorisovaihdosta
Koulutuksessa ei käytetty ollenkaan perinteisiä opetusmenetelmiä. Kuva: Joonatan Ikonen

Romaniaan lähdettäessä meillä ei juuri ollut ennakko-odotuksia. Matkan aikana ja sen jälkeen saimme huomata, että koulutus oli todella hyödyllinen ja opettavainen kokemus. Sen lisäksi, että opimme nuorisovaihdon järjestämisestä, oli itse reissu myös kokonaisuudessaan oppimiskokonaisuus.

Leirillä oli arvokasta päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja nuoriin eri maista ja taustoista. Oli hauska huomata, kuinka hyvin tuli juttuun muiden aivan eri maista tulevien ihmisten kanssa. Tämä taas vahvisti sitä näkökulmaa, että usein on paras suhtautua asioihin aivan ilman ennakkoluuloja. 

Paljon uutta tietoa Romaniasta 

Leirillä tutustuttiin muiden ihmisten lisäksi myös lähtömaiden kulttuureihin. Myös kohdemaa, eli Romania ja sen pääkaupunki Bukarest olivat kiinnostavia, ja hyvin erilaisia Suomeen verrattuna. 

Romaniasta huomasi jo lentokentälle saavuttaessa, että kyseessä on erilainen maa kuin Suomi. Romaniassa perinteillä on vahva vaikutus kulttuuriin, joka taas näkyi esimerkiksi maan uskonnollisuudessa ja sen tärkeydessä. Myös infrastruktuurissa huomasi Romanian historiaa, esimerkiksi kommunistisen ajan jäänteissä. Suomalaisille silmille myös väenpaljous pääkaupungissa Bukarestissa oli huomattavaa.  

Kuva ruskeasta kivirakennuksesta Romanian pääkaupungista Bukaresitista. Edustalla turkoosi bussi, taustalla sininen taivas
Bukarest tarjosi suomalaisille vieraille monia uusia kokemuksia. Kuva: Joonatan Ikonen

Arvokasta oli myös se, että kohdemaassa, eli Romaniassa pääsi kuulemaan romanialaisilta itseltään heidän maansa kulttuurista, käytännön asioista, maan tavoista ja elinoloista sekä muusta suoraan heiltä itseltään. Romanialaiset kertoivat meille esimerkiksi maan uskonnosta ja tavoista, perinneruoista sekä esimerkiksi lastensuojelun tilasta Romaniassa. 

Inspiraatiota tulevaan

Koimme, että lopulta kansainvälisestä nuorisovaihdosta kouluttautuminen olikin vain yksi tärkeä asia, mitä meille jäi käteen reissusta kokonaisuudessaan. Leiri oli myös kaiken muun osalta erittäin hyödyllinen ja silmiä avaava kokemus. 

Neljän päivän jälkeen oli aika lähteä takaisin kotia kohti. Muutaman tunnin unilla paluumatkan väsymys ylsi uusiin ulottuvuuksiin, mutta olo oli siitä huolimatta tyytyväinen. Istuimme koneessa monta uutta kokemusta ja tuttavuutta rikkaampina, inspiroituneina tulevasta.

Kuva kolmesta iloisesta ihmisestä seisomapäydän ääressä. Taustalla mustavalkokirjava matto ja neuvotteluhuoneen seinät
Kuvassa blogin kirjoittajat Jenna Koikkalainen ja Joonatan Ikonen, yhdessä kehittämissuunnittelija Reetta Paunin kanssa. Kuva: Joonatan Ikonen

Blogin kirjoittajat: Jenna Koikkalainen ja Joonatan Ikonen, SOS-Kehittäjänuorten vertaisohjaajia

Kuvat: Joonatan Ikonen

Kirjoittaja

  profiilikuva
SOS-kehittäjänuori