Kuopiossa tehtiin ukrainalaisten lasten harrastusunelmista totta

28.10.2022
SOSblogi
toimistohuone, jossa ihmisä pöytien ympärillä. Sekä aikuisia ja lapsia. Tausalla valkoiset lattiat ja seinät

Kuopiossa, tuossa mualiman navaksikin mainitussa maailman metropolissa, toteutettiin alkusyksystä neljä drop in -tilaisuutta, joissa sotaa Kuopioon paenneille ukrainalaisille lapsille ja nuorille etsittiin harrastusmahdollisuuksia. Harrastuksia tuetaan lahjoitusvaroin.

Neljässä drop-in tilaisuudessa kävi yhteensä hieman alle 300 ihmistä, joista lapsia ja nuoria oli vajaa puolet. Tilaisuudet toteutettiin paikallisessa yhteistyössä muun muassa Kuopion Navigaattorin kanssa.

Tarve harrastuksille ja harrastustuelle oli käsin kosketeltavan totta. Yhtä totta olivat allekirjoittaneen hikikarpalot ensimmäisessä tilaisuudessa, elettiinhän tuolloin kesän viimeisiä hellepäiviä sekä ensimmäisiä työpäiviäni SOS-lapsikyläläisenä.

Tukien jakamisessa hyödynnytetään SOS-Lapsikylän Unelmista totta- harrastustukea. Harrastuksista aiheutuvat kulut katetaan vuoden 2022 loppuun saakka kohdennetusta lahjoituksesta.

Yhteinen auttamisen halu

Tilaisuuksissa konkreettisesti etsittiin ja saatettiin yhteen harrastus ja sen järjestäjä, yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Lisäksi lapsi tai nuori ilmoitettiin samalla mukaan harrastukseen, mikäli se vain oli mahdollista.

Useat eri harrastuksen tarjoajat osallistuivat yhteiseen hyvään tarjoamalla palveluaan erikoishintaan tai erikoisjärjestelyin. Esimerkiksi paikallinen kiipeilykeskus järjesti itse ukrainalaisille kohdennetun tutustumiskerran. He hoitivat sinne tulkin sekä tarjosivat lapsille suunnatun erikoishinnan myös aikuisille lajista kiinnostuneille. Täydellistä!

Oma kokemukseni on, että kaikki harrastusten järjestäjät tunnistivat avun tarpeen ja halusivat olla mukana auttamassa mahdollisuuksiensa mukaan. Joustoa löytyi monin eri tavoin. Tällaista on todellinen ilo olla mahdollistamassa.

Jeesitään kun on tarve, toimitaan ajoissa

Olisin enemmän kuin iloinen, jos voisin tähän kirjoittaa, että tällaisella kertaluontoisella tuella saimme hommat jiiriin ja tuen tarpeet Kuopiossa tyydytettyä. Valitettavasti elämme aikaa, jossa lasten, nuorten, perheiden, ihmisten tarpeet inhimillisyydelle ovat koko ajan kasvussa. Tarvitsemme toisiamme enemmän kuin aikoihin.

Kasvaneet elinkustannukset yhdistettynä maailman turvallisuustilanteeseen aiheuttavat jatkuvan, ja tällä hetkellä kasvavan avuntarpeen. Pienillä ja suurilla teoilla pystymme yhdessä vaikuttamaan ihmisten arkeen, hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. Yhteisöllisyydelle on iso tarve, jotta saamme tehdä omista unelmistamme totta tänään ja huomenna.

SOS-Lapsikylän ehkäisevä työ mukana

SOS-Lapsikylä näyttää suuntaa palkkaamalla alueellisia ehkäisevän työn koordinaattoreita. Itse aloitin Kuopion ja Itä-Suomen alueella elokuussa, ja vuoden loppuun mennessä meitä on Suomen niemellä kasassa viiden hengen tiimi. Me ihmeviitoset koitamme parhaamme mukaan reagoida alueilla paikallisiin tarpeisiin ja kehittää yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa parempaa arkea lapsille ja nuorille.

Uusien, paikallisten toimintojen ohessa jalkautamme ja käynnistämme SOS-Lapsikylässä jo kehitettyjä ja hyväksi havaittuja toimintoja alueillemme. Itse olen ainakin intoa täynnä kuin ilmapallo kaikkien uusien mahdollisuuksien edessä!

Kuva: Sanna Saastamoinen/Kuopion Navigaattori

Lue myös Savon Sanomien juttu aiheesta!

Kirjoittaja

Tatu Savolainen profiilikuva
Ehkäisevän työn koordinaattori, Kuopio-Punkaharju
044-493 8578