Vi tacklar läxorna: tillsammans och digitalt

16.8.2022
SOSblogi
huolestuneen näköinen poika vihreässä paidassa katselee tietokonetta

Sommarlovet går mot sitt slut, doften av höstvindarna ger sig till känna. Många unga känner sig nedtyngda redan innan första lektionen ägt rum, väl medvetna om problemen de kommer att mötas av under läsåret. Vår digitala LäxHjälp finns till hands i hela Svenskfinland i höst, vi vill lätta på tyngden för unga som kämpar med skolarbetet. 

Vi hoppas att våra ungdomar tar emot det nya skolåret utvilade och jordade, med ljusa sommarnätter i färskt minne. Samtidigt hör också känslor av vemod till skolstarten. Om skolgången är ett enda kämpande, kan framtiden kännas som en stor grå avgrund. Vardagen kan präglas av osäkerhet och utsiktslöshet.  

SOS-Barnbyars LäxHjälp vill hjälpa unga som inte får stöd med läxor och skolarbete hemma. Vi vill erbjuda en verksamhet där tröskeln att delta skall vara möjligast låg. LäxHjälpen, som öppnas i höst, riktar sig till elever i årskurserna 7–9, i hela Svenskfinland. Läxhjälpen är tvåspråkig, stöd till läxor ges också på finska. 

Familjer har olika förutsättningar och vardagen kan skilja sig markant i olika hem. I vissa hem finns ingen vuxen närvarande som kan hjälpa med läxorna, i andra hem talar familjemedlemmarna ett annat modersmål än skolspråket. I en otrygg hemmamiljö kommer läxorna möjligen i andra hand. Kanske är man ensam och utanför, betraktar skolan som från sidan.

Förebyggande digitalt arbete på nationell nivå 

SOS-Barnbyar har goda erfarenheter av förebyggande digitalt arbete med barn och ungdomar. Att det behövs stöd med skolarbetet framkom i Apuu-chatten, där barn mellan 7–15 år är välkomna att berätta om det som känns svårt. Sekasin-chatten erbjuder samtalshjälp för barn och ungdomar mellan 12–29 år. Snart är det möjligt att chatta i Sekasin-chatten också på svenska.  Behöver du en mentor för kamratstöd kan du använda Ylitse MentorAppen. Ett anonymt digitalt möte med en trygg vuxen är ett mellanmänskligt möte, om än i annan form.  

Läxhjälpen vid SOS-Barnbyar är ett komplement till den värdefulla läxhjälp ett flertal skolor redan erbjuder. Vilka fördelar har en LäxHjälp som sker på nätet? Med den digitala LäxHjälpen kan vi erbjuda en jämlik tillgång till hjälp på nationell nivå. Du kan komma till Läxhjälpen från glesbygden, huvudstaden eller från en språkö. Vi bemöter alla ungdomar utan förutfattade meningar. Deltagarna behöver inte binda sig till verksamheten och det går att delta anonymt med hjälp av en mobiltelefon, surfplatta eller dator. 

Tillsammans en liten eller längre stund 

Att repetera inför ett prov kan kännas tryggare tillsammans med en vuxen. Att skriva ut sina frågor i textform, är redan i sig ett mycket bra startskott för ett digitalt läxstöd. Vad behöver jag hjälp med och hur formulerar jag det i skrift? Vad är det läraren avser med uppgiften? Vad förväntas av mig? Hur kan jag närma mig problemet när det hela känns hopplöst? Att den unga medvetet skriver ner hens läxproblematik bidrar till ett aktörskap, som vi vuxna på andra sidan vill förstärka. 

Vi på LäxHjälpen vill vara närvarande i ögonblicket, i hopp om att kunna hjälpa den unga att hitta sina styrkor och få redskap till arbetet med läxorna. Vi strävar efter att hjälpa ungdomar i akut behov av hjälp med skolarbetet, och på så vis motverka skolavhopp. Vårt mål är att jobba med rutiner och arbetssätt som kan hjälpa den unga att hitta motivation och ork till att göra läxorna. 

När skolklockorna ringer igen 

Vilka frågor och samtalsämnen som är aktuella i den svenskspråkiga LäxHjälpen får tiden visa. Är det skolutmattning som de unga vill tala om? Vill man träna på finskan för att man annars inte vågar, eller för att man drömmer om att våga flytta till en större stad? Är det identitetsfrågor eller framtida utbildningsval? Är det matematiken som strular? Är det modersmålet som är det jobbiga? 

När mörkret sakta lägger sig och höstens skolklocka ringer igen finns LäxHjälpen här för att hjälpa dig. Ingen ska behöva klara sig ensam.  Varmt välkommen att kika in – om än för fem minuter. Vi ses i höst! 

LäxHjälpen får ett betydande stöd av vår huvudsamarbetspartner Paulig.  
Verksamheten har också fått ett stort understöd av stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.  

LäksyApuu toimii myös suomeksi. Voit lukea tuoreimman blogitekstin täältä.

Bild: Colourbox

Kirjoittaja

Pia Wikholm profiilikuva
Utvecklingsplanerare / Kehittämissuunnittelija
044 761 4153