”Mitä sun kesäpäivään kuuluu?”

14.7.2022
SOSblogi
nainen makaa värikkäässä riippumatossa läppärinsä kanssa

Tämä on kysymys, jolla voi alkaa merkityksellinen keskustelu lapsen kanssa Apuu-chatissa. Tämä on kysymys myös sinulle: olisiko sinun kesässäsi tilaa ryhtyä vapaaehtoiseksi?

Tiedetään, että osallistuminen vapaaehtoistoimintaan lisää ihmisten hyvinvointia sekä vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vaikeat ajat ovat tuoneet ihmisiä yhteen ja vahvistaneet kansalaisyhteiskuntaa. Osallistuminen ja muiden auttaminen mahdollistavat oman huolen kanavoimisen toimintaan yhteiseksi hyväksi. Kriisin keskellä myötätuntoteot ovat tärkeitä.

Vapaaehtoistoiminnan onkin tarkoitus antaa myös tekijälleen. SOS-Lapsikylän vapaaehtoistoiminta on ammatillisesti tuettua ja meille on tärkeää, etteivät vapaaehtoiset koe jäävänsä tehtävässä yksin. Kun vapaaehtoinen kertoo, kuinka merkityksellistä toiminta on hänelle itselleen sekä siitä kuinka omat tiedot ja taidot ovat karttuneet toiminnan myötä, voimme kokea onnistuneemme hänen tukemisessaan.

Jaettu ilo onnistumisista

Vapaaehtoiset kertovat arvostavansa myönteistä tunneilmapiiriä, luottamusta ja jaettua iloa onnistumisista. Näitä teemoja edistämme päivittäisten kohtaamisten, työnohjauksellisten keskusteluiden ja kannustavan palautteen kautta.

Toisista ihmisistä välittäminen ja empatian osoittaminen lisäävät hyvinvointia moneen suuntaan. Sen lisäksi tarvitaan myötätuntoa, eli toimintaa helpottaakseen toisen ihmisen oloa. Omat myötätuntotaidot kehittyvät, kun kyky ymmärtää omia tunteitaan vahvistuu ja samalla oppii eläytymään myös muiden tunteisiin. Vapaaehtoistoimintaan osallistumalla voi tarjota merkityksellisiä kohtaamisia niin itselle kuin toiselle.

Tulisitko mukaan auttamaan?

Epävarmat ajat ovat koetelleet myös lasten hyvinvointia ja arjessa selviytymistä. Tämä on näkynyt Apuu-chatissa, kun yhä useampi lapsi on hakeutunut keskusteluun turvallisen aikuisen kanssa. Apuu-chatissa kohtaamme lapsia vuoden jokaisena päivänä klo 9–22 välillä.

Me SOS-Lapsikylässä haluamme kutsua kaikki mukaan vapaaehtoistoimintaan, joka on meillä mahdollista paikasta riippumatta. Turvallisia aikuisia lapsen elämässä ei voi koskaan olla liikaa. Uusia vapaaehtoisia koulutetaan läpi kesän. Valitse koulutuksista itsellesi sopiva ja tule mukaan! Yhdessä mahdollistamme sen, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen kasvaakseen mahdollisuuksiensa mittoihin.

Kiinnostuitko? Lue lisää vapaaehtoistyön eri mahdollisuuksista ja ota yhteyttä!

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit Rosa Kalliomaa ja Veera Jahnukainen toivottavat sinut tervetulleeksi mukaan toimintaan. Kuva: SOS-Lapsikylä

Kuva: Colourbox

Kirjoittaja

Rosa Kalliomaa profiilikuva
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
044 491 0723