TikTokissa voi nostaa esiin myös vakavampia teemoja

27.6.2022
Tarinoita Suomesta

Yläkoulun musiikinopettaja Jan Nyberg (TikTok-nimeltään @jannyberg) meni mukaan TikTokiin kolmisen vuotta sitten, kun palvelun suosio Suomessa räjähti. Hän halusi nähdä, millaista sisältöä alustalla on. Silloin TikTokin sisällöntuottajissa ei ollut vielä paljonkaan aikuisia – nyt vastuullista sisältöä tuottavia tahoja on jo paljon enemmän. 

Nybergillä on tätä nykyä jo yli 120 000 seuraajaa. Hän postaa keskimäärin muutaman videon viikossa. Videoiden perusvire on positiivinen ja mukana on paljon huumoria. Ideat syntyvät arjessa, huomioista oppitunneilla ja muutenkin koulumaailmasta. 

– Videoiden tekeminen on luovaa ja sykäyksittäin etenevää. Kun saan impulssin, saatan kuvata videon heti purkkiin. Näin tehden videot ovat ainakin aitoja. 

Viime syksynä Jan aloitti vaikuttajayhteistyön SOS-Lapsikylän kanssa. Hän kertoo kanavallaan Apuu-chatista. 

– Etäopetusaika oli lapsille ja nuorille haastavaa. Erityisesti yksinäisyys korostui, kun kavereita ei enää nähnytkään koulussa ja harrastuksissa. Kaikissa perheissä ei ollut voimavaroja tukea nuoria ja tämä heijastui heihin. Toisaalta TikTok ja some muutenkin saattoivat myös tuoda uudenlaista vuorovaikutusta nuorten elämään. Kaverit eivät olleet fyysisesti läsnä mutta he olivat langoilla. Vaikka tekniikkaa usein parjataan, se on tuonut nuorten elämään myös paljon hyvää. Ilman somea pandemia-aika olisi ollut vielä rankempi. 

Yksinäisyyden lisäksi nuoria puhututtavat stressi ja koulukiusaaminen.  

– On hyvä, että tarjolla on Apuu-chatin kaltaisia matalan kynnyksen kanavia, joista voi hakea apua. Apuu-chat ja muut auttamisen väylät ovat tosi tärkeitä meille, jotka teemme somea, koska ne antavat paikan, johon ohjata niitä lapsia ja nuoria, jotka haluavat keskustella huolistaan. Ilman tämän tyylisiä kanavia olisimme aika avuttomia vakavampien ongelmien edessä. 

Nyberg kannustaa vanhempia mukaan TikTokiin. On tärkeää, että turvalliset aikuiset ovat siellä missä nuoretkin ovat. Näin vanhemmat pysyvät myös kärryillä siitä, minkälaisessa maailmassa nuoret elävät. 

Teksti: Pirkko Soininen 

Kuvat: SOS-Lapsikylä