Tervemenoa ennakkoluulot!

21.6.2022
Tarinoita Suomesta
tyttö kävelee ulkona. keltaisia puun lehtiä maassa ja puita taustalla

SOS-kehittäjänuorten TikTok-kanavalla ääneen pääsevät lastensuojelun kokemusasiantuntijat. Kanavalla lastensuojelun negatiivinen leima ja ennakkoluulot saavat kyytiä. 

SOS-kehittäjänuoret perustivat TikTok-kanavan reilu vuosi sitten ja sillä on jo yli 8000 seuraajaa. 

– Sossuilla, poliisilla ja opettajilla oli jo TikTokissa omat kanavansa, mutta lastensuojelun kokemusasiantuntijoita ei ollut palvelussa yhtään. Oivalsimme, että tässä olisi nyt loistava kanava ja tilaisuus saada meidän äänemme kuuluviin, kertoo SOS-kehittäjänuorten vetäjä, SOS-Lapsikylän asiantuntija Eveliina Ikonen

Kehittäjänuoret haluavat vaikuttaa TikTokissa ennen kaikkea lastensuojelun negatiiviseen leimaan ja ennakkoluuloihin sekä avata lastensuojelun kysymyksiä ihan tavallisille nuorille ja aikuisille.  

SOS-kehittäjänuoret ovat lapsikylissä, laitoksissa ja sijaisperheissä asuvia nuoria, jotka haluavat kehittää lastensuojelua ja sijaishuoltoa sekä lisätä lasten ja nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa heitä itseään koskeviin asioihin.  

– Tällä hetkellä 12–20-vuotiaita kehittäjänuoria on vajaat viisikymmentä ja määrä kasvaa koko ajan. Mukana on nuoria perhehoidosta, laitospuolelta ja yksin maahan tulleita nuoria jälkihuollosta, Ikonen kertoo. 

Aktiivista keskustelua 

Kehittäjänuorissa nuoret saavat toisiltaan vertaistukea ja pääsevät vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin.  SOS-kehittäjänuoret osaavat katsoa koko järjestelmää aivan toiselta kantilta kuin lastensuojelun ammattilaiset.  

Eveliina Ikosella on itselläänkin lastensuojelutausta ja hän päätyi kehittäjänuoreksi kuutisen vuotta sitten. Tänä keväänä hän valmistuu sosionomiksi. Opiskelun ohessa hän on jo kahden vuoden ajan tehnyt töitä SOS-Lapsikylän asiantuntijana. 

– Tämä on unelmaduuni. On ihan mahtavaa, että saan tehdä töitä kavereiden kanssa.  

Kavereiden kanssa syntyvät siis myös TikTok-videot. Aiheita ideoidaan yhdessä ja Eveliina tekee itsenäisestikin ex tempore -postauksia. 

– Saatan nähdä jonkun trendaavan videon, jossa on hyvä musa ja mietin, että tuohon sopisikin tällainen juttu tosi hyvin.  

Palaute vaihtelee videosta ja aiheesta riippuen. Katsotuimpiin videoihin tulee satoja kommentteja. 

– On ollut hauska huomata, että nuoret keskustelevat kanavalla aktiivisesti keskenäänkin.  

Eniten kiinnostusta ovat herättäneet videot, jotka liittyvät itsenäistymiseen, raha-asioihin, omiin oikeuksiin ja rajoitustoimenpiteisiin.  

– Esimerkiksi video, jossa kerroimme, kuinka paljon käyttövaroja lastensuojelun nuoren pitäisi kuukaudessa saada, herätti valtavasti keskustelua. 

Omia oikeuksia ei tunneta 

Eveliina on pannut huolestuneena merkille, että jotkut nuoret ovat edelleen huonosti perillä oikeuksistaan. 

– Osa tuntee toki oikeutensa erittäinkin hyvin, mutta toisille ne ovat aivan vieraita. Tämän takia on tosi tärkeää, että kerromme niistä.  

Kehittäjänuoret ovat tehneet yhteistyötä TikTokissa myös sosiaalityöntekijöiden eli Maija Haapalan ja Camilla Jokelan kanssa, joiden Sossut-kanava on myös hyvin suosittu. Haastattelua edeltävällä viikolla Eveliina kävi haastattelemassa Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa esittelijäneuvos Tapio Rätyä. 

– Juttelimme oikeusturvasta ja tein aiheesta videoita. Kaikki eivät esimerkiksi tiedä, että he voivat tehdä kantelun oikeusasiamiehelle, jos kokevat, että heitä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti lastensuojelulaitoksessa. Olemme myös miettineet, että tekisimme polisiin kanssa yhteistyössä sisältöä esimerkiksi hatka-teemasta eli tilanteesta, jossa huostaanotettu nuori päättää karata sijoituspaikastaan. 

Monessa mukana 

Kehittäjänuoret tekevät paljon muutakin kuin TikTokia. Iso osa kehittäjänuorten työtä ovat monenlaiset tapahtumat, kuten foorumit, seminaarit, kokoukset ja lastensuojelun ammattilaisille suunnatut kehittämispäivät. He kouluttavat myös sosiaalialan opiskelijoita nuorten kohtaamisesta.  

Käynnistymässä on myös kansainvälinen yhteistyö: Erasmus-nuorisovaihtoa suunnitellaan Kreikkaan ja yhteistyötä Gambian kanssa.  

Eveliina Ikonen tekee sisältöä myös SOS-Lapsikylän SosCastiin. – Haastattelin juuri äskettäin artisti Mikael Gabrielia, jolla on myös lastensuojelutausta. Hän totesi, että pääsi ensimmäistä kertaa juttelemaan toimittajan kanssa, jolla on itselläänkin lastensuojelutausta. Voitte uskoa, että meillä riitti paljon juteltavaa, Eveliina kertoo.  

Teksti: Pirkko Soininen 

Kuuntele SOS-Lapsikylän podcastia www.sos-lapsikyla.fi/soscast