SOS-lapsikylä antoi minulle lapsuuteni

21.6.2022
Tarinoita maailmalta

Faith Wariara tuli Eldoretin SOS-lapsikylään ollessaan vain pari kuukautta vanha. Nyt hän käy koulua Tanskassa ja unelmoi sairaanhoitajan ammatista. 

Kuvateksti: Faith tuli Tanskaan au pairina. Nyt hän on naimisissa Jesperin kanssa ja heidän perheeseensä kuuluu yhteinen tytär Patricia ja Jesperin poika Frederik. 

”Nyt olen kahden lapsen äiti ja ymmärrän, kuinka haastavaa mutta palkitsevaa lapsikylä-äitinä oleminen on” Faith sanoo. 

Faith Wariara ei olisi osannut arvata, että asuisi jonain päivänä Tanskassa. Hänen äitinsä jätti hänet vastasyntyneenä Kenian pääkaupungin Nairobin sairaalaan, jossa hän vietti elämänsä ensimmäiset viikot. Hänen nimeksensä annettiin Faith. Häntä hoitaneet ihmiset sanoivat, että Faith kyllä selviää, ja niin hän selvisikin. Faith muutti Eldoretin SOS-lapsikylään ja varttui siellä yhdessä perheessä lapsikylä-äitinsä Janen kanssa. 

Faith ei ole vain selvinnyt, vaan hän sai myös perheen Eldoretin SOS-lapsikylästä ja lähti au pairiksi Tanskaan. Tanskassa hän tapasi miehensä Jesperin. Heidän perheeseensä kuuluu nyt heidän yhteinen tyttärensä Patricia ja Jesperin poika Frederik.  ”En tiennyt Tanskasta mitään, mutta tiesin, että pärjäisin au pairina. Vartuin perheessä, jossa olimme tottuneet auttamaan toisiamme. Olen tottunut huolehtimaan sisaruksistani, pesemään heidän vaatteensa ja auttamaan heitä läksyissä. Näin au pairin työn ponnahduslautana”, Faith kertoo. Keniassa työttömyysaste on erittäin korkealla, ja työn saaminen on vaikeaa jopa koulutetuille. Kaksivuotisen yliopistokurssin jälkeen Faith työskenteli jonkin aikaa vastaanottovirkailijana hotellissa. Hänen kuukausipalkkansa oli 107 euroa, ja sillä oli maksettava vuokra, ruoka ja kuljetukset. Kenian työmarkkinoiden huonot olosuhteet saivat Faithin lähtemään Tanskaan au pairiksi, jossa hän sai työpaikan Køgenissa asuvasta perheestä. Faith käy nyt yhdeksännettä luokkaa peruskoulussa, ja seuraavaksi hän aikoo opiskella lähihoitajaksi. Hänen unelmansa on olla sairaanhoitaja. 

Faith pitää tiiviisti yhteyttä Eldoretiin 

Køge ja Eldoret eivät ole kovin samanlaisia. Faith kertoo huomanneensa suuria eroja mm. infrastruktuurissa ja teiden puhtaudessa. Hän kaipaa Keniassa asuvaa perhettään ja lapsikylä-äitiään Janea, jolle hän soittaa lähes joka päivä. ”Äitini oli hyvin epäilevä, kun halusin mennä Tanskaan ja huolestui siitä, miten selviäisin, kun en tuntenut ketään. Sanoin hänelle, että joskus pitää ottaa riskejä ja ajatella itseään. Jos en pärjää, voin ainakin sanoa, että olen yrittänyt”, Faith sanoo.  

Faith, Jesper ja lapset vierailivat viime vuonna Eldoretin lapsikylässä, jossa he asuivat lapsikylä-äiti Janen omassa talossa lapsikylän ulkopuolella. Heidän vanhin lapsensa Frederik asui kuitenkin mieluummin lapsikylässä koko viikon, koska siellä oli niin paljon leikkikavereita. He odottavat kovasti uudestaan matkustamista Eldoretiin, joten he suunnittelevat viettävänsä joulunsa siellä. 

”Minulla on paikka, jota voin kutsua kodikseni” 

Faithin kasvatus Eldoretin SOS-lapsikylässä on antanut hänelle mahdollisuuksia, joita monet muut lapset Keniassa eivät saa. Vaikka koulunkäynti olisikin mahdollista, monien lasten on työskenneltävä kotona koulun jälkeen tai huolehdittava sairaista vanhemmistaan. 

”Kävin koulua, leikin leikkikentällä ja tein asioita, joita kaikkien lapsien pitäisi kokea. Maailmassa on niin paljon lapsia, jotka eivät saa ansaitsemaansa lapsuutta. Minä sain sen. Lapsena halusin tietää, keitä biologiset vanhempani ovat, mutta nyt en välitä siitä enää” Faith kertoo.  

”Minulle ihminen, joka synnytti minut ei ole vanhempani, vaan hän, joka kasvatti minut ja piteli minua sylissään, kun itkin”, Faith sanoo. Faith on hyväksynyt sen, että hän ei tunne biologista perhettään. Hänellä on sen sijaan suuri lapsikylä-perhe, jonka kanssa hän pitää tiiviisti yhteyttä. Perhe-elämä Tanskassa on antanut Faithille käsityksen siitä, kuinka tärkeä ja haastava tehtävä on olla vanhempi. ”Nyt olen kahden lapsen äiti ja ymmärrän, kuinka haastavaa mutta palkitsevaa lapsikylä-äitinä oleminen on” Faith sanoo. Lapsikylä-äiti Jane asuu vielä Eldoretin SOS-lapsikylässä, jonne onkin muuttanut paljon uusia lapsia Faithin lähdön jälkeen.   

17 % NUORISTA ON TYÖTTÖMIÄ Eldoret on Kenian nopeimmin kasvava kaupunki, jossa on yli 400 000 asukasta, ja määrä on kymmenkertaistunut 40 vuodessa. Vaikka Kenialla on ollut Itä-Afrikan suurin talous useiden vuosien ajan, maa kamppailee korruption, inflaation ja yli 17 prosentin nuorisotyöttömyyden kanssa. Samalla tapahtuu kuitenkin myös positiivista kehitystä, sillä mm. lapsikuolleisuus on laskussa, yli 95 % kaikista lapsista käy peruskoulua ja yhä useammat nuoret suorittavat toisen asteen koulutuksen. 

Kuvat: Mathilde Meyer 

Teksti: Pernille Yde Honoré, suomennos Beata Gröhn