Hodan rakentaa lapsilleen vakaata ja turvallista tulevaisuutta

16.6.2022
Tarinoita maailmalta

Huolimatta itse kokemistaan ​​vaikeuksista ja menetyksistä, somalimaalainen Hodan jatkaa taistelua perheensä paremman tulevaisuuden puolesta. Siitä lähtien kun hänen miehensä kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2008, hän on elättänyt itse kahta perhettä – omaa viittä lasta ja viittä lastenlasta poikansa ja hänen vaimonsa kuoltua.

Hodan on äiti ja kauppias, jolla on suuria tavoitteita. Hän pyörittää yhdessä Somalimaan rannikkokaupungeista ruokakojua, joka on yhdistetty kauppa ja ravintola.

Hän onnistuu saamaan kojulleen monia asiakkaita lämpimällä persoonallaan ja sydämellisellä naurullaan. Hän juttelee mielellään ostoksia tekevien kanssa, kun he valitsevat tarvitsemansa tuoreiden tomaattien, perunoiden, porkkanoiden, vihreiden paprikojen ja muiden vihannesten valikoimasta. Jotkut asiakkaat tulevat sinne vain istumaan ja juttelemaan ja nauttimaan hänen seurastaan.

– Jaan ansaitsemani kahteen osaan, Hodan sanoo. Toinen osa on minulle ja perheelleni ja toinen poikani perheelle.

Hodanin kymmenen lasta ovat 4–16-vuotiaita. Hänen talossaan on kaksi huonetta, mutta siihen ei mahdu koko perhettä ja siksi hänen lapsenlapsensa asuvat hänen sisarensa kanssa toisessa osassa kaupunkia.

Maailmanpankin mukaan Somalimaa on maailman neljänneksi köyhin maa, ja joka toinen lapsi siellä ei käy koulua köyhyyden, kuivuuden, epävarman elintarvikehuollon tai eriarvoisuuden vuoksi. Siksi Hodanille on suuri ilo, että kaikki hänen lapsensa voivat nyt käydä koulua.

– Lapset käyvät koulua, syövät kylläisensä, heillä on vaatteet päällä ja he ovat onnellisia. Olen iloinen, ettei meillä ole suuria ongelmia, olemme kunnossa.

Vuosi sitten

Vuosi sitten

Vuosi sitten ruokakauppa oli Hodanin ainoa tulonlähde. Hän työskenteli aamusta iltaan joka päivä, mutta myynti oli hidasta ja hän pystyi hädin tuskin vastaamaan suuren perheensä tarpeisiin. Hän joutui silloin tekemään päätöksen antaa joidenkin lapsista käydä koulua, kun taas toiset joutuivat jäämään kotiin. – Lapseni söivät kerran tai kaksi päivässä riippuen siitä, mihin meillä oli varaa. Lasten ruokkiminen oli vaikeaa, Hodan selittää. Minulla on myös erityistarpeinen lapsi, jonka tarpeita en pystynyt tyydyttämään, hän jatkaa.

Perheen tilanne parani viime vuonna, kun hän ilmoittautui SOS-lapsikyläjärjestön perhevahvistusohjelmaan. Tuki on auttanut Hodania vahvistamaan tulojaan ja luomaan vakautta perheelle. Pienen lainan ansiosta hän pystyi investoimaan yritykseensä ja laajentamaan kauppaa ja ravintolaa. Laina on riittänyt myös pieneen talon laajennukseen.

 SOS-lapsikyläjärjestö tuki minua vaikeina elämäni aikoinani ja onnistuin voittamaan haasteita, joista en ollut selvinnyt omin voimin. Aion kasvaa edelleen, koska olen optimistinen ja uskon, että voin laajentua enemmän. Odotan, että liiketoiminta on isompaa ja tuotot parempia seuraavan kahden vuoden aikana. 

Uusia mahdollisuuksia

Hodan puhuu siitä, kuinka suuren perheensä elättämisen aiheuttama paine ja turhautuminen avasivat hänen silmänsä toiselle tulolähteelle, nimittäin ruoan toimittamiselle rakennustyömaille. –  Ajattelin: Millä voin kuljettaa tavaroita ja samalla liikkua helposti? Sitten keksin auton ostamisen, hän selittää. Hodan säästi rahaa, ja sukulaisen pienellä avustuksella hän pystyi ostamaan auton ja toteuttamaan ideansa.

Nyt hän näkee tulevaisuuden valoisana itselleen ja lapsilleen.

Kuvat: Lydia Mantler

* Artikkelin nimet on muutettu tietosuojasyistä.