Harrastus tuo turvaa ukrainalaisille lapsille – autetaan lapsia kriisin jälkeenkin

6.5.2022
SOSblogi
kuusi nuorta lasta urheiluvaatteissa seisoo vierekkäin urheilukentällä

Sain WhatsApp-viestin lapseni joukkueenjohtajalta. Treeneihin oli tulossa lapsi, joka on perheensä kanssa paennut Ukrainan sotaa. Nyt tarvittiin kaikkien apua, jotta lapsi saisi varusteita. Aina lasten harrastamisen esteet eivät kuitenkaan ole yhtä helposti ratkaistavissa.

Joukkueenjohtajan viesti herätti minussa valtavan halun auttaa ja toimia. Kävin heti läpi kaikki mahdolliset varusteet, ja jotain löytyikin avuksi. Yhdessä saimme kasaan pienelle pelurille varustepaketin. Seurakin tarjoaa lapselle treenimahdollisuuden ainakin aluksi maksutta. Joukkueessa on jo pidempään pelannut muutama ukrainalaisen perheen lapsi, joten lapsi tulisi kohdatuksi treeneissä myös omalla kielellään.

Sydäntä lämmittää jokainen näkemäni ja kuulemani viesti, jossa ukrainalainen lapsi on saanut paikan, jossa harrastaa. Suomalaisten halu ja kyky auttaa koskettaa. On enemmän kuin tärkeää, että tuemme lapsia ja nuoria silloin kun hätä on suurin. Tässä kriisissä pelko koskettaa myös meitä.

Osa lapsista ei koskaan saa mahdollisuutta

Avun tarvetta on muillakin lapsilla Suomessa, sitä oli ennen kriisiä ja tulee olemaan kriisien jälkeenkin. Osassa perheistä ei ole koskaan mahdollisuutta toteuttaa lapsen toivetta harrastuksesta, koska perheellä ei ole siihen varaa. Monen perheen kohdalla esimerkiksi koronapandemia on tuonut äkillisen työttömyyden, jonka seurauksena perhe tarvitsee apua, jotta lapsen ei tarvitse lopettaa omaa harrastustaan.

Kaikki lapset eivät tietenkään halua harrastaa ja onneksi on maksuttomiakin harrastuksia. Ongelma kuitenkin on se, että osa lapsista ei koskaan saa edes mahdollisuutta tai mahdollisuus otetaan pois, kun perheellä ei ole rahaa. SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuen avulla voimme antaa vähävaraisten tai muuten haastavassa tilanteissa olevien perheiden lapsille mahdollisuuden osallistua yhteen säännölliseen ja ohjattuun harrastukseen. Harrastustuella on usein merkittävä vaikutus niin lapsen kuin koko perheenkin hyvinvointiin. Erään harrastustukea saneen perheen vanhempi totesi, että kun hän palaa töihin, hän tulee auttamaan kauttamme muita lapsia.

Lapsi joutuu kärsimään maksamattomista laskuista

Lapseni joukkueen vanhempainillassa kuulen, että joukkueessa on otettu käyttöön harjoitus- ja pelikiellot lapsille, jos harrastuslaskut jäävät toistuvasti maksamatta. Ymmärrän, että tämä on iso ja aikaa vievä ongelma seurassa, jossa vapaaehtoiset pyörittävät joukkueita. On oltava jokin käytäntö, jos maksamattomista laskuista on toistuvasti muistutettu ja maksusuunnitelmasta huolimatta laskut eivät hoidu. Toivon kuitenkin, ettei seurassa kovin herkästi jouduta rankaisemaan lasta perheen haastavan tilanteen vuoksi.

Kunpa voisimme aina sanoa lapselle, että asia järjestyy ja apua on saatavilla. Ettei kukaan lapsi joutuisi sanomaan, ettei enää huvita harrastaa, kun todellinen syy onkin korkeat harrastusmaksut ja rahan puute.

Rohkeat ja motivoituneet nuoret pyytävät itse apua  

Rohkeita ja sisukkaita ovat kaikki ne nuoret, jotka ovat itse pyytäneet apua kuraattoreilta, jotka kanssamme auttavat lapsia harrastusten pariin. Kun kokenut kuraattori sanoo harrastustuen olevan parasta ennaltaehkäisevää työtä ja jengiytymisen lieveilmiöiden ehkäisyä, niin tiedän tekeväni tärkeää työtä yhdessä auttamisen ketjussa lahjoittajien, harrastustoiminnan järjestäjien ja kunnan työntekijöiden kanssa.

On ollut ilo nähdä ukrainalaisen lapsen kirmaavan kentällä iloisena. Autetaan yhdessä jokaista lasta mieleisen harrastuksen pariin kriisin keskellä ja sen jälkeenkin.

  • SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki on 7–17-vuotiaiden lasten ohjatun harrastamisen tukimuoto, jota myönnetään lahjoitusvaroista. Tukitoimintaa on toistaiseksi SOS-Lapsikylän yhteistyöpaikkakunnilla. Pääyhteistyökumppani on Luja.
  • Lapsi voi kertoa harrastustoiveen koulun kuraattorille tai perhe voi pyytää apua sosiaalityöntekijältä, joiden tekemiin tai puoltamiin hakemuksiin tukea myönnetään ensisijaisesti. Myös harrastustoiminnan järjestäjät voivat suositella tuen hakua haastavassa tilanteessa olevalle perheelle.
  • SOS-Lapsikylän harrastustuen asiakaspalvelu: unelmista@sos-lapsikyla.fi ja puh. 044 493 1672 (arkisin 9-15). Lisätietoja: www.unelmista.fi

Kirjoittaja

Päivi Häikiö profiilikuva
projektipäällikkö, Unelmista totta -harrastustuki