Unelmista totta -jakso: Iida Åfeldt on kiitollinen siitä, että sai nuorena kokeilla erilaisia harrastuksia

27.4.2022
SOScast

SOScastin vieraana on tässä jaksossa Iidanmatkassa-tilin takana oleva Iida Åfeldt, joka esittelee itsensä somevaikuttajana, varhaiskasvatuksen opettajana ja äitinä. Kati Palsasen kanssa hän keskustelee omista nuoruuden harrastuksistaan, lasten ja nuorten harrastustoiminnasta ja sen eriarvoisuudesta.  

Iida kertoo olevansa kiitollinen siitä, että hänellä oli lapsena mahdollisuus kokeilla erilaisia harrastuksia, kunnes suosikkiharrastukset valikoituivat. “Ensin sitä kokeili vähän kaikkea, usein kavereiden perässä tai sen mukaan, mitä oli tarjolla ja mihin oli mahdollisuus. Tämän jälkeen alkoi valikoitua selkeästi ne omat jutut”, toteaa Iida. “Tanssi ja teatteri oli oma juttu, vähän sen mukaan, mitkä urahaaveet nuorempana oli”, hän jatkaa.  

Kati kokee tärkeäksi, että lapsena saisi kokeilla erilaisia harrastuksia. Hän kokeili esim. teatteria, vaikka se ei osoittautunut mieluisaksi. “Harrastusten kautta sain erilaisia kavereita, joilla oli sama kiinnostus. Koin sen tärkeäksi, että pystyi vaihtamaan saman henkisten ihmisten kanssa ajatuksia, joiden kanssa oli samoja kiinnostuksen kohtia”, toteaa Iida.  

Keskustelussa nousee esiin myös harrastussuoritusten ja lapsen arvon suhteesta. “Se on ollut vahvasti mielessä, että me lapset ei voitu missään mokata. Ei tarvitse tehdä mitään, että äiti olisi ylpeä, sillä lapsi on jo arvokas sellaisena kun on”, sanoo Iida.  

Kati kertoo Unelmista totta- hankkeesta, jonka puitteissa SOS-Lapsikylä on maksanut jo yli tuhannen vähävaraisesta perheestä tulevan lapsen merkityksellisen vapaa-ajan harrastuksen. Lasten harrastamiseen on myös muita esteitä kuin raha. Jos esim. Jos on kyse siitä, että harrastukseen ei yksinkertaisesti pääse, olemme pyrkineet poistamaan niitäkin esteitä mm. rekrytoimalla vapaaehtoisia, jotka vievät lapsen harrastukseen. 

”SOS-Lapsikylällä olemme jo vuosia halunneet mahdollistaa vähävaraisien perheiden lapsille ja nuorille harrastustoimintaa. Myös tänä vuonna olemme pystyneet sijoittamaan tärkeään asiaan yli puoli miljoonaa euroa”, sanoo Kati.

Kuuntele jakso Spotifyssa!