SOS-Lapsikylä tukee sotaa paenneita lapsia heidän omalla kielellään

20.4.2022
Tiedotteet
poika makaa sängyllä vakavan näköisenä ja pitelee kännykkää

Tänään aukeaa SOS-Lapsikylän ukrainankielinen versio Apuu-chatista, jotta sotaa paenneet lapset voivat saada tukea omalla kielellään. Apuu-chat on jo parin vuoden ajan tarjonnut apua ja tukea suomalaisille lapsille, jotka kokevat olonsa turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvitsevat apua. Nyt tarjoamme myös ukrainalaisille lapsille mahdollisuuden tulla kuulluksi ja kohdatuksi.

Vuonna 2020 avattu Apuu-chat on toiminut tehokkaana auttamiskanava kymmenille tuhansille suomalaisille lapsille tilanteissa, jossa lapsi on kokenut olonsa huolestuneeksi, turvattomaksi tai uhatuksi ja tarvinnut apua. Nyt tilanne on uudella tavalla poikkeuksellinen, koska miljoonat ukrainalaiset lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Heistä Suomeen tulee tuhansia.

”Ukrainan sotatilanteen vuoksi me Suomen SOS-Lapsikylässä olemme ryhtyneet toimiin vastataksemme erityisesti Suomeen tulevien ukrainalaisten lasten ja perheiden tarpeisiin hädän hetkellä”, kertoo Ukraina-projektia luotsaava Tuula Ylänne.

Tänään avattava, Apuu-chatista kehitetty ukrainankielinen versio ДАВАЙ ПОСПІЛКУЄМОСЬ (Let’s chat/Jutellaan) on tarkoitettu 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille ja se on avoinna aina arkipäivisin kello 12–16.
Osoite palveluun on letschat.fi .

”Pidämme huolta lapsista”

Vastaamassa lasten huoliin chatissa ovat SOS-Lapsikylän ukrainankieliset projektityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset.

”On erittäin tärkeää, että Ukrainasta tulevat lapset tuntevat olonsa turvallisiksi ja arvokkaiksi Suomessa. Pidämme huolta lapsista ja heidän tarpeistaan ja vastaamme heidän huoliinsa. Chattiin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä – mikään kysymys ei ole liian pieni, sanoo chatin ukrainankielinen työntekijä Iryna Petermann.

”Meidän on tärkeää kuulla, mitä sodan keskeltä paenneet lapset ajattelevat ja minkälaista tukea he kaipaavat tilanteessaan, mutta myös tarjota mahdollisuus pitää kiinni lapsuuteen kuuluvista asioista ja toiveikkaasta tulevaisuudesta. Lapsen oikeudet ja myönteinen tunnistaminen ovat tärkeät viitekehykset tässäkin chatissa”, toteaa ehkäisevän digityön päällikkö Johanna Virtanen.

Chatin julisteen voi ladata käyttöönsä tästä sivun alla olevista linkeistä.

Yhteistyössä ukrainalaisten toimijoiden kanssa

SOS-Lapsikylälle on tärkeää toimia vastuullisesti ja yhteistyössä. Chattia on suunniteltu yhdessä Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n aktiivien kanssa.

”Olemme suunnitelleet chattia yhteistyössä eri toimijoiden ja Suomessa asuvien ukrainalaisten kanssa. Meille on tärkeää, että kaikki tekemisemme tukee aidosti yhteisön tarpeita”, Ylänne sanoo.

SOS-Lapsikylälle on kertynyt viime vuosina arvokasta kokemusta siitä, kuinka lapsia voidaan auttaa chatin avulla.

”Meillä oli valmiina pitkälle kehitetty toimintamalli verkkoauttamiseen ja verkkovapaehtoisuuteen”, Virtanen sanoo.

Ukrainankielinen chat on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla, ja yhteistyöstä on keskusteltu ainakin Viron ja Saksan SOS-lapsikyläjärjestöjen kanssa.

Johanna Virtanen toteaa, että verkkoauttaminen on paikkaan sitoutumatonta eli chattiin voivat olla yhteydessä ukrainalaislapset mistä tahansa.

Sota näkyy myös Apuu-chatissa

Ukrainan sodan vaikutukset ovat näkyneet myös Apuu-chatissa, jossa yhteydenottojen määrä on kasvanut sodan alkamisen jälkeen. Ensimmäisinä päivinä yhteydenottoja tuli moninkertainen määrä normaaliin verrattuna, mutta yhteydenottojen määrä on ollut myös sen jälkeen suurempi kuin ennen sodan alkamista.

Ukrainankielinen lasten chat rahoitetaan hätäapukeräykseemme osallistuneiden yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoitusten turvin. Apuu-chatin pääyhteistyökumppani IKEA Suomi laajentaa tukeaan kohdentamalla lisää rahoitusta uuden chatin toimintaan. Myös Lotus on tehnyt merkittävän lahjoituksen SOS-Lapsikylälle ukrainalaisten lasten auttamiseksi.

Ukrainankielinen chat löytyy osoitteesta: letschat.fi

Yhteydenotot ukrainankieliseen chattiin liittyen:

Johanna Virtanen
Ehkäisevän digityön päällikkö
050 533 9255
johanna.virtanen@sos-lapsikyla.fi

Muut tiedustelut Suomen SOS-Lapsikylän toimista Ukrainan tilanteeseen liittyen:

Tuula Ylänne
Kehittämissuunnittelija
044 299 4107
tuula.ylanne@sos-lapsikyla.fi

Lue aiempi uutisemme aiheesta:

https://www.sos-lapsikyla.fi/blog/2022/03/18/sos-lapsikyla-tarjoaa-keskustelutukea-ukrainalaisille-lapsille/

Chatin julisteen voi vapaasti ladata käyttöönsä tästä:

Juliste 1

Juliste 2

Artikkelikuva: Colourbox