Tumin tarina – Kadulta äänitysstudioon

25.3.2022
Tarinoita maailmalta

Itumeleng Ralebitso on kirjoittanut laulun osoittaakseen kiitollisuutensa tuesta, jota hän sai asuessaan SOS-lapsikylässä. Itumeleng, kutsumanimeltään Tumi, on 26-vuotias liiketalouden tutkinnon omaava ja laulajaksi pyrkivä nuori, joka on viettänyt suuren osan lapsuudestaan SOS-lapsikylässä Lesothossa. Vahvalla ja sielukkaalla äänellään Tumi äänitti äskettäin kappaleen ”Thank You” osoittaakseen kiitollisuutensa SOS-lapsikylälle ja heille, jotka ovat olleet tärkeänä osana hänen elämäänsä.  

Tumi haluaa myös auttaa ja innostaa muita nuoria ja työskentelee siksi myös vapaaehtoisena ”Future of Africa” järjestössä. Järjestön kautta hän auttaa Lesothon katulapsia. Vaikka Tumi ei koskaan itse asunut kadulla, hän pystyy samaistumaan heidän tarinoihinsa.

Vanhempien huolenpidon menettäminen

Kun Tumin vanhemmat erosivat hänen ollessaan kuusivuotias, Tumin työttömästä äidistä tuli yksinhuoltaja kuudelle lapselleen. Tumin äiti aloitti kotitekoisen oluen myymisen maan pääkaupungissa Maserussa. Hän myi olutta perheen pienessä kodissa, joka aiheutti levottoman ympäristön lapsille. Tumi kertoo, että hän ja hänen sisaruksensa nukkuivat joskus kadulla, saadakseen olla hetken rauhassa äidin kovaäänisiltä ja humalaisilta asiakkailta.

Pian kuitenkin Tumin äiti sairastui aidsiin, jolloin Tumi alkoi myydä hedelmiä auttaakseen perhettään taloudellisesti. ”Rahaa ei kuitenkaan aina riittänyt edes ruokaan, ja jouduin joskus kerjäämään”, Tumi kertoo. Kerjääminen pakotti Tumin ja hänen sisaruksensa hyväksymään, että heidän tilanteensa oli hyvin vakava. Vaikka he tekivät kaikkensa saadakseen ruokaa, oli päiviä, jolloin he eivät syöneet mitään.

Vuotta myöhemmin Tumin äiti kuoli. Äidin kuoleman jälkeen lapset jäivät yksin useammaksi kuukaudeksi, kunnes heidän isoisänsä otti yhteyttä Maserun SOS-lapsikylään. Tumi muistaa olleensa helpottunut ja onnellinen päästessään 12-vuotiaana SOS-lapsikylään asumaan yhdessä kolmen nuoremman sisaruksensa kanssa. ”Minun ei enää tarvinnut miettiä mistä saisimme seuraavaksi ruokaa, eikä minun tarvinnut tehdä töitä. Tässä kohtaa kaikki muuttui paremmaksi”, Tumi toteaa.

Muuttaessaan lapsikylään Tumi ei halunnut päästää ketään liian lähelle. Ajan kuluessa hän pystyi puhumaan kokemuksistaan ja lieventäämään traumaansa SOS-äitinsä, Mamorut Morutin, avulla. ”Hän auttoi minua ymmärtämään itseäni ja saamaan voimani takaisin”, Tumi sanoo.

‘Sinä pystyt siihen’

Vapaaehtoistyössään katulasten parissa ja heikommassa asemassa olevien nuorten mentoroinnissa Tumi on kokenut vapauttavana puhua nuorille, joilla on hänen kanssaan samanlainen tausta. ”Sain jakaa tarinani heidän kanssaan ja antaa heille toivoa. Haluan kertoa heille, että he pärjäävät ja voivat päästä pois tilanteesta, jossa he ovat.”

Opiskeltuaan SOS-Hermann Gmeinerin opistossa Ghanassa Tumi suoritti liiketalouden tutkinnon Ashesin yliopistossa. Seuraavaksi hän haluaa opiskella psykologiaa ja jatkaa musiikin parissa. ”En koskaan uskonut, että voisin mennä yliopistoon ja nyt haaveilen jopa maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittamisesta, mistä en olisi ennen edes osannut unelmoida”, Tumi sanoo.

Tumi sai äskettäin paikan ohjelmakoordinaattorina GoTech-nimisestä hankkeesta, joka on SOS-lapsikyläjärjestön ja Deutsche Post DHL:n välinen työllistämiskumppanuus. ”Minulle tämä on unelmien täyttymys. Tämä ei ole minulle vain työ, sillä koen sen olevan myös tehtäväni. Haluan antaa takaisin mitä sain ja auttaa muita tekemään samoin.”

Kiitollisuuden osoitus

Tumi kokee tarinansa suurena vahvuutenaan. ”Kokemukseni sai minut arvostamaan elämää ja kaikkea hyvää, mitä se voi tarjota. Kokemukseni ovat aarteeni ja vahvuuteni”, Tumi toteaa.

Tumi on kiitollinen kaikesta saamastaan avusta, ja haluaa siksi auttaa niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät vielä ole saaneet samoja mahdollisuuksia. Hän kirjoittikin laulunsa ”Thank You” osoittaakseen kiitollisuutensa SOS-lapsikylälle sekä heitä varten, jotka jonain päivänä haluavat kiittää niitä, jotka ovat auttaneet heitä elämänsä aikana.