Vinkkejä sodan herättämien tunteiden käsittelemiseen – lapsille ja aikuisille

4.3.2022
SOSblogi
ryhmä pakolaisia, jossa sekä lapsia että aikauisia jonottavat talvikeleissä rajanylityspaikalla

Ukrainan sodan kiihtymisen jälkeen olemme saaneet melkein 2000 yhteydenottoa Apuu-chattiin. Se on yli kaksinkertainen määrä verrattuna tavalliseen viikkoon. Valtaosa 7–15-vuotiaiden kanssa käymistämme keskusteluista on koskettanut sotaa ja pelkoa. 

Tilanne on uusi ja herättää paljon tunteita ja ajatuksia myös meissä aikuisissa. Olemme pohtineet keinoja, joiden avulla voimme ensin rauhoittaa omaa oloamme, jotta voimme sen jälkeen auttaa lapsia käsittelemään heidän ajatuksiaan. Tällaisia asioita olemme oppineet, havainneet ja toteuttaneet kuluneen viikon aikana: 

  • Omat tunteet ja erilaiset reaktiot aiheeseen liittyen ovat luonnollisia, ja ne kannattaa ottaa vastaan hyväksyen ja itseään kuunnellen.  
  • Itsensä rauhoittaminen on tärkeää kohdatessa lapsia, joten kannattaa valmiiksi miettiä, mikä toimii itsellä parhaiten.  
  • Monet Apuu-chatissa päivystävistä aikuisista ovat kokeneet, että nimenomaan lasten kanssa keskustelu rauhoittaa ja vie ajatukset omasta huolestuneisuuden tunteesta. Samalla se tuo tunteen, että tekee jotain konkreettista ja merkityksellistä.  
  • Muita hyviä keinoja ovat olleet uutisten seuraamisen rajaaminen, puhuminen läheisten tai kollegoiden kanssa ja monenlaisten itselle hyvää mieltä ja iloa tuovien asioiden tekeminen ennen lasten kohtaamista. 
  • Lasten huolien kohtaamisessa pätee samat lainalaisuudet kuin muulloinkin: kuunteleminen, sanoitusapuna oleminen ja toivon tuominen.  
  • Meidän kokemuksemme mukaan lapsille on tuonut turvaa ja helpotusta, kun olemme heille kertoneet tasavallan presidentti Sauli Niinistön viime viikkoisista sanoista (”On hyvin ymmärrettävää, että moni suomalainenkin tuntee nyt pelkoa. Haluan kuitenkin korostaa, että uhka ei nyt kohdistu Suomeen.”) ja pääministeri Sanna Marinin lausunnosta tällä viikolla (”Ymmärrämme, että niin lapsia kuin aikuisia huolestuttaa. Tässä tilanteessa Suomeen ei kohdistu uhkaa. Voitte käydä rauhassa päiväkodissa, koulussa ja harrastuksissa. Tärkeää on juuri se, että jatkatte elämäänne normaalilla tavalla, vietätte aikaa läheisten ja ystävien kanssa”).  
  • Olemme ohjanneet lapsia rajaamaan sosiaalisen median käyttöä, ja he ovat itsekin arvelleet sen olevan hyvä keino juuri nyt lieventää infotulvaa. Lisäksi neuvomme, että uutisia kannattaa seurata vain aikuisten kanssa. 
  • Lapsilla pelkoja herättää paitsi sodan uhka, myös omiin taustoihin liittyvä kiusaamisen pelko tai kokemukset siitä. Olemme muistuttaneet, että on aikuisten tehtävä puolustaa ihan jokaista lasta kiusaamiselta ja vihapuheelta. Olemme pyytäneet, että voimme olla lasten puolesta yhteydessä kouluihin, joissa tällaista on esiintynyt ja pyytää käymään yleisesti keskustelua aiheesta. 
  • Mielenterveyspoolin koosteesta löytyy hyvin koostetusti paljon hyviä ohjeita ja apua sodan käsittelyyn. 

Kirjoittaja

Johanna Virtanen profiilikuva
ehkäisevän digityön päällikkö
044 761 4131