Mitä teemme juuri nyt? Sota Ukrainassa: Me olemme lasten puolella

1.3.2022
Tarinoita maailmalta

Artikkelia päivitetään säännöllisesti. Katso kaikki päivitykset alta. Viimeisin päivitys 7.6.2022

SOS-lapsikyläjärjestö on auttanut lapsia ja perheitä Ukrainassa vuodesta 2003 lähtien. Olemme siellä hädän hetkellä ja myös sodan jälkeen, kun lasten on aika toipua traumoistaan, päästä kouluun ja kasvaa sodasta huolimatta mahdollisuuksiensa mittoihin.

SOS-lapsikyläjärjestön työntekijät sekä Ukrainassa, naapurimaissa että ympäri Euroopan tekevät töitä ympäri vuorokauden, jotta voisimme tukea haavoittuvaisia lapsia ja perheitä. Arvioimme jatkuvasti, kuinka voimme parhaiten tukea ukrainalaisia lapsia ja perheitä.

Ukrainassa on noin 98 000 lasta sijoitettuna joko sijaisperheeseen, sukulaisten hoitoon tai laitoshoitoon. Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö keskittyy hätäaputyössä erityisesti auttamaan näitä ilman vanhempien huolenpitoa kasvavia lapsia, yksin maasta paenneita lapsia tai lapsia, jotka ovat joutuneet erilleen vanhemmistaan sekä äitejä, jotka ovat joutuneet pakenemaan maasta yksin lastensa kanssa.

Tätä kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö tekee juuri nyt

 • Estämme perheitä eroamasta (mm. tarjoamalla ruokaa, hygieniatarvikkeita, oikeudellista neuvontaa, terveydenhoitopalveluita, psykososiaalista tukea ja taloudellisia avustuksia)
 • Suojelemme ja hoidamme lapsia ja perheitä ohjelmissamme
 • Tarjoamme majoituksen ja suojelua lapsille ja perheille, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.
 • Yritämme yhdistää sodan kaaoksessa erilleen joutuneet perheenjäsenet
 • Tuemme viranomaisia sijaisperheissä ja -laitoksissa asuvien lasten suojelun varmistamiseksi
 • Tarjoamme lapsille lapsiystävällisiä tiloja, jossa he voivat olla lapsia ja unohtaa hetkeksi sodan kauhut
 • Tarjoamme apua trauman käsittelyyn ja psykososiaalista tukea
 • Tuemme pakoon lähteneiden lasten ja nuorten integroitumista uusiin koulutusjärjestelmiin tai muihin vaihtoehtoisiin siirtymäkauden ratkaisuihin

Mitä me teemme Suomessa?

 • Suomessa SOS-Lapsikylä kehittää ukrainankielisen Apuu-chatin antamaan tärkeää keskusteluapua sodasta traumatisoituneiden lasten tueksi. 
 • Vapaaehtoistemme avulla tarjoamme sotaa penneille lapsille mahdollisuuden leikkiä, levätä ja kehittyä.
 • Teemme vaikuttamistyötä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten auttamiseksi.

PÄIVITYS 7.6.2022

Olemme edelleen Luhanskissa ja Kiovassa

Viime viikkoina Ukrainan itäosissa on käyty kovempia taisteluita ja piiritetyt alueet joutuvat nyt olemaan ilman ruokaa, vettä, lämpöä ja sähköä. Vaikka useat Luhanskin alueella sijaitsevat kohteet ovat Venäjän armeijan hallinnassa, emme ole vain jatkaneet ohjelmiemme jäljellä olevien osallistujien tukemista Luhanskin ja Kiovan alueilla, vaan olemme myös laajentaneet toimintaamme ja aloittaneet toiminnan seitsemällä suhteellisen turvallisella alueella länsi- ja keskiosissa.

Ukraina

Kolme uutta sosiaalikeskusta on perustettu, uusia psykososiaalisen tuen liikkuvia tiimejä on perustettu ja sijaisperheiden käteisjakeluohjelmia toimii nyt viidellä alueella.

3 uutta sosiaalikeskusta

Uzhhorodissa, Tšernihivissä ja Dniprossa on avattu kolme uutta sosiaalikeskusta. Keskuksissa tarjotaan muun muassa psykologista tukea, tukiryhmiä, ruokatoimituksia, lääkkeitä ja rahallista tukea.

Käteisavustukset

Ukrainasta pakeneville perheille, lapsille ja heidän huoltajilleen on jaettu 2 200 Ukrainan grivniaa. Tällä hetkellä jaamme rahaetuuksia vain kolmen tai useamman lapsen sijaisperheille.

PÄIVITYS 9.5.2022

Perheet, jotka jäivät

Kuten monet tietävät, evakuoimme lapsia Ukrainan SOS-lapsikylistämme juuri ennen sodan alkamista. Kukaan ei uskonut, että sota todella tulisi, mutta päätimme ottaa uhan vakavasti ja varmistaa lapsen turvallisuuden.

Olemme myös raportoineet, että jotkut perheet SOS-lapsikylissämme päättivät jäädä. Jotkut heistä olemme onnistuneet evakuoimaan jälkeenpäin ja toiset ovat tunteneet olonsa turvalliseksi siellä missä he ovat ja halunneet jäädä. Kaikki perheet ovat turvassa ja saavat henkistä ja taloudellista tukea voidakseen elättää itsensä. PIdämme jatkuvasti yhteyttä Ukrainaan jääneisiin perheisiin, mutta toisinaan emme voi tavoittaa kaikkia sähkön puutteen vuoksi.

Brovaryn nuoriso-ohjelma

Brovaryssa meillä on ollut nuoriso-ohjelma, jossa olemme tukeneet nuoria itsenäiseen aikuiselämään. Suurin osa ohjelman tytöistä pakeni Ukrainasta sodan alussa ja tällä hetkellä yritämme saada kaikki paenneet nuoret kokoontumaan Puolaan. Monet pojista joutuivat jäämään maahan ollessaan yli 18-vuotiaita. Ketään ei ole kutsuttu puolustukseen ja kaikki ovat turvassa. He auttavat nyt siivoamaan SOS-lapsikyläämme Brovaryssa kollegojemme kanssa.

Nuoria nuoriso-ohjelmastamme Ukrainassa ennen sotaa.

Lapset kasvavat laitoksessa

Olemme yhdessä kumppaneidemme kanssa onnistuneet evakuoimaan osan laitoksiin hylätyistä lapsista turvallisiin paikkoihin Ukrainassa. Tuemme heitä heidän perustarpeissaan ja nyt lapset ovat voineet aloittaa koulun käynnin uudelleen.

PÄIVITYS 3.5.2022

Tietoa Ukrainan SOS-Kummeille:

Olemme saaneet monilta teiltä kyselyjä pakettien lähettämisestä Puolaan, jonne Ukrainan SOS-lapsikylien lapset on evakuoitu. Tällä hetkellä valitettavasti pakettien lähettäminen ei ole vielä mahdollista. Työntekijöiden ja perheiden aika ja resurssit käytetään tällä hetkellä ainoastaan lasten hyvinvoinnin varmistamiseen.

Saimme kuitenkin tietoa kansainväliseltä SOS-lapsikyläjärjestöltä, että tilanne mahdollisesti muuttuu kesän aikana. Olemme tällöin yhteydessä tehin SOS-Kummeihin suoraan. Iso kiitos kaikille Ukrainan lasten tukijoille! Työmme ei olisi mahdollista ilman teidän apuanne.

PÄIVITYS 2.5.2022

Näin autamme ukrainalaisia lapsia Belgiassa

SOS-lapsikyläjärjestö on Belgiassa mukana koordinoimassa pakolaisten vastaanottoa. Autamme myös kodin rakentamisessa noin 200 ukrainalaiselle lapselle ja vanhemmalle Leuvenissa. Useat pakolaisnuoret, joita jo tuemme, ovat olleet mukana auttamassa majoitusten valmisteluissa.

– He ovat peloissaan, kuten mekin. Heidän täytyi lähteä maansa, aivan kuten meidänkin. He menettivät perheensä, ystävänsä. Ja kotiinpaluu, milloin se on mahdollista? sanoo yksi nuorista.

Parhaillaan pohdimme, kuinka voisimme parhaiten yhdessä kumppaneiden kanssa tarjota psykososiaalista tukea ja lapsiystävällisiä tiloja, jotta lapset voivat olla taas lapsia.

PÄIVITYS 22.4.2022

Katso kuvareportaasi: SOS-lapsikyläjärjestö Ukrainasta paenneiden lasten tukena paikan päällä

PÄIVITYS 21.4.2022

Juuri nyt Ukrainassa

Ukrainassa kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö jatkaa kumppanuuksien luomista muiden organisaatioiden kanssa tavoittaakseen apua tarvitsevia ihmisiä laajemmin ja ollakseen tehokkaampia. Tällä hetkellä järjestö tukee sijaisperheitä sekä tarjoaa perheille ruokaa, tarvikkeita ja asuntoja Harkovassa, Donetskissa ja Luhanskissa. Jaamme ruokaa ja ylläpidämme lapsiystävällisiä tiloja bLvivissä, Ternopilissa ja Zakarpatskassa. SOS-lapsikyläjärjestö tukee myös henkilökuntaamme ja heidän perheitään.

Yksi lapsiystävällisistä tiloistamme Ukrainassa

Juuri nyt Euroopassa

Yhä useammat perheet ja lapset saavat SOS-lapsikyläjärjestöltä tukea ja suojelua Tšekissä, Unkarissa, Latviassa, Liettuassa, Itävallassa, Puolassa ja Romaniassa. Tuki on aina yksilöllistä ja tarveperusteista. Se sisältää muun muassa asumisen, ruuan ja välttämättömyydet, taloudellisen tuen, hoitoon pääsyn, psykologisen tuen, tuen vanhemmille työmarkkinoille pääsyssä. Apua tarjotaan kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön tukikeskuksissa ja perheiden vahvistamisen ohjelmien kautta. Monet lapset saavat tukea kouluun palaamiseen.

Ukrainalainen tyttö, joka asuu SOS-lapsikylässämme Romaniassa, on aloittanut verkko-opetuksen.

PÄIVITYS 6.4.2022

Kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön hätäaputyö juuri nyt

SOS-lapsikyläjärjestö tekee parhaillaan yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa tukeakseen laitoksissa asuvia lapsia. Monilla laitoksissa asuvilla lapsilla on myös oma perheensä ja he ovat palanneet heidän luokseen sodan aikana. Juuri nyt on tärkeää löytää ne lapset, jotka ovat palanneet perheeseensä luo ja muuttaneet sitten Eurooppaan. Meidän on varmistettava, että lapset saavat tarvitsemaansa tukea, koska sijoitusten syyt ovat perheissä edelleen olemassa.

Ukrainan laitoksissa asuneiden lasten lisäksi tuemme pakenevia perheitä Ukrainassa ja sen naapurivaltioissa. Autamme perustamalla lapsiystävällisiä tiloja sekä ruoka-, kuljetus- ja kulkukeskuksia. Annamme taloudellista tukea sitä tarvitseville.

Suunnitelmissa on jatkossa laajentaa taloudellista- sekä  psykososiaalista tukeamme ja palveluitamme sekä suoria palveluita, kuten asumispaikkojen järjestämistä ja apua traumojen käsittelyyn.

Pitkäjänteinen työmme

SOS-lapsikyläjärjestö työskentelee vaikuttaakseen hallitukseen, jotta Ukrainan instituutiojärjestelmää ei palauteta sodan jälkeen. Lasten sijoittaminen laitoksiin ei ole aina lasten edun mukaista. Sen sijaan uskomme perhehoitoon, jossa lapset saavat tarvitsemansa tuen ja huolenpidon.

Lisäksi sodan jälkeen meidän on rakennettava:

 • Yhteiskuntaan integroituneet lapsikylät
 • Turvallisia paikkoja äideille ja lapsille
 • Nuorten asuminen
 • Keskus, jossa lapset voivat käydä esikoulua ja jossa heillä on turvallinen paikka leikkiä ja tehdä läksyjä
 • Sodan koettelemien lasten ja perheiden traumojen käsittelyssä auttaminen

PÄIVITYS 5.4.2022

Ukrainan SOS-lapsikylien lasten lisäksi sijoitamme Ukrainan naapurivaltioiden SOS-lapsikyliin ja muihin yhteistyökumppaneidemme mahdollistamiin asuntoihin sotaa paenneita perheitä ja lapsia. 4.4.2022 tilanne oli tällainen:

huhtukuun tilanne ukraina infografiikka

PÄIVITYS 30.3.2022

PÄIVITYS 23.3.2022

Kansainvälisen SOS-lapsikyläjärjestön toimitusjohtaja Ingrid Johansen kävi eilen yhdessä SOS-lapsikylistämme Puolassa tapaamassa sinne evakuoituja lapsia ja perheitä. Katso Ingridin kiitos tukijoillemme.

PÄIVITYS 22.3.2022

Ukrainan SOS-lapsikylien lasten lisäksi sijoitamme Ukrainan naapurivaltioiden SOS-lapsikyliin ja muihin yhteistyökumppaneidemme mahdollistamiin asuntoihin sotaa paenneita perheitä. 16.3.2022 tilanne oli tällainen:

Lisää tukea SOS-lapsikyliimme muuttaville perheille

Olemme löytäneet Tšekin tasavallasta noin 50 asuntoa ja taloa sijaisperheille, jotka ovat muuttaneet maassa oleviin SOS-lapsikyliin. Noin puolet asunnoista tulee yhteistyökumppaniltamme Heimstadenilta. Juuri nyt ensimmäiset perheet ovat muuttamassa asuntoihin, jotta lasten arki voisi palata normaalimpaan suuntaan.

Romaniassa tarjoamme nyt myös lisätukea sijaisperheille, jotka ovat muuttaneet lapsikyliimme. Autamme vanhempia löytämään töitä, tarjoamme romanian kielen kursseja ja varmistamme, että lapset voivat aloittaa koulun.

PÄIVITYS 18.3.2022

Kolme miljoonaa ihmistä ovat paenneet Ukrainasta, ja tämä on nopeimmin kasvava pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan.

SOS-lapsikyläjärjestön tiimit sekä Ukrainassa, naapurimaissa että ympäri Euroopan tekevät töitä ympäri vuorokauden, jotta voisimme tukea haavoittuvaisia lapsia ja perheitä.

”SOS-Lapsikylä tulee tukemaan apua tarvitsevia lapsia niin kauan kuin sota jatkuu, ja tulemme jälkeenpäin tukemaan jälleenrakentamista ja lapsia niin kauan kun tarvetta on”, sanoo alueellinen hätäavun neuvonantaja Julian Erjauts, Hrebennen rajanylityspaikalla Puolassa.

Sodan alettua olemme muun muassa:

 • Uudelleensijoittaneet 576 ukrainalaista lasta ja vanhempaa turvaan lapsikyliimme, missä he nyt saavat psykososiaalista tukea, opetusta ja pääsyn terveyspalveluihin.
 • Antaneet suoraa humanitaarista tukea 8050 ihmiselle Ukrainan rajojen sisällä.

Tärkeimmät kohderyhmämme ovat lapset, jotka eivät elä vanhempiensa kanssa, joko sijaisperheissä tai laitoksissa, lapset, jotka ovat pakomatkalla yksin tai ovat joutuneet perheistään eroon, sekä haavoittuvaisten yksinhuoltajien lapset, joilla on riski joutua erilleen äideistään.

PÄIVITYS 15.3.2022

 • Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö on tähän mennessä auttanut paikallisten kumppaneiden avulla 60 000 apua tarvitsevaa Ukrainan sisäistä pakolaista. Heidän perustarpeisiinsa on vastattu tarjoamalla ruokaa, vettä, hygieniatarvikkeita, apua maan sisäisiin siirtymiin sekä suojaa.
 • Noin 200 perhettä ohjelmistamme Luhanskin alueella on saanut perustukea, kuten ruokaa, hygieniatarvikkeita ja vettä etusetelien avulla. Tällä viikolla arviolta 1 000 perhettä saa lisäapua esimerkiksi käteisavun muodossa.

PÄIVITYS 10.3.2022

PÄIVITYS 8.3.2022

PÄIVITYS 7.3.2022

Tällä hetkellä jo puoli miljoonaa lasta on lähtenyt Ukrainasta. (Unicef)

SOS-lapsikyläjärjestöt Ukrainan naapurimaissa jatkavat sotaa paenneiden lasten ja perheiden suojaamista.

Puolan lisäksi myös Romanian SOS-lapsikyläjärjestö on nyt majoittanut perheitä Ukrainasta. Esimerkiksi yksi kahden lapsen perhe asuu jo SOS-lapsikylässä Bukarestissa. Toinen yhden lapsen perhe jäi yöksi ja päätti jatkaa toiseen maahan.

Tšernivtsistä kotoisin olevat pakolaisperheet kertoivat romanialaisille kollegoillemme, että he joutuivat lähtemään niin kiireessä, että pakkaamiseen oli vain 15 minuuttia. Vanhemmat kertoivat, että lapset olivat olleet jatkuvasti peloissaan sireenien soidessa joka ilta.

Ukrainasta paenneita SOS-lapsikylien ja turvakotien perheitä majoitetaan Romaniassa sekä Cisnădien että Hemeiuşin SOS-lapsikyliin. Viikonlopun aikana SOS-lapsikyliin saapui 32 pakolaista lisää.

kaksi lasta ja nuori ruokapöydän ääressä syömässä pitsaa
Kuvassa olevat lapset saapuivat Bukarestin SOS-lapsikylään 3.3.2022.

Romanian kolmessa SOS-lapsikylässä on tällä hetkellä kapasiteettia yhteensä noin 140 hengelle. Perheille tarjotaan perustarpeiden lisäksi psykososiaalista neuvontaa, koulutustukea sekä apua terveys- ja lakipalvelujen saamisessa.

”Olemme päivittäin yhteydessä kollegoihimme, erilaisiin tukiryhmiin ja kumppaneihin muista kansalaisjärjestöistä”, sanoo Diana Podaru, Romanian SOS-lapsikyläjärjestön kansallinen johtaja.

”Olemme jatkuvasti valmiita ottamaan suojiimme ihmisiä, jotka onnistuvat ylittämään rajan ja joiden on päästävä turvalliseen paikkaan. Autamme heikoimmassa asemassa olevia, joilla ei ole muita ratkaisuja lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Laadimme heistä jokaiselle myös kestävän jatkosuunnitelman. Toivomme paljon voimia kollegoillemme Ukrainassa, ajattelemme aina siellä olevaa tiimiämme ja kaikkia niitä lapsia, jotka tarvitsevat tukea näinä hetkinä”, Podaru jatkaa.

PÄIVITYS 3.3.2022

Kaksi päivää sitten Kiovasta evakuoidut lapset ja sijaisvanhemmat ovat nyt saapuneet turvallisesti Puolaan.

Tilanne Ukrainassa kriisiytyy päivä päivältä pahemmaksi. SOS-lapsikyläjärjestön työntekijät yrittävät avustaa sisäisiä pakolaisia maan länsi-osassa poistumaan maasta sekä pelastaa niin monta laitoshoidossa ollutta lasta ja nuorta kuin vain mahdollista.

Ukrainan SOS-lapsikyläjärjestön johtaja Serhii Lukašov kuvailee tilannetta maassa:

”Täällä ei ole turvallista paikkaa, jossa olisimme suojassa ohjuksilta ja pommi-iskuilta. Jopa joihinkin pieniin kaupunkeihin, jotka ovat kaukana etulinjasta, hyökätään satunnaisesti ohjuksilla. Vaara lapsille syntyy jo evakuoinnista sinänsä. Kun perheitä tai lapsia evakuoidaan talviaikaan ilman asianmukaista valmistelua, ilman asianmukaisia resursseja, on se aina vaarallista.

Monet lapset ovat improvisoiduissa suojissa, kellareissa, joissa he istuvat ja piiloutuvat pommeilta. Pommi- ja rakettiohjushyökkäykset pahenevat päivä päivältä. Nyt useat kaupungit ovat joutuneet mattopommituksen uhreiksi. Ei siis kohdistettuja hyökkäyksiä sotilaskohteita vastaan, vaan asuinalueiden mattopommituksia.

”Sadat tuhannet ihmiset, mukaan lukien lapset, ovat nyt rajatarkastusasemilla yrittäessään päästä pois maasta. Vain pienellä alueella Ukrainan läntisimmässä osassa on suhteellisen turvallista. Tämä alue on tällä hetkellä täynnä maan sisäisiä pakolaisia. Ihmiset yrittävät päästä pois maasta, ja yritämme auttaa heitä siinä”, kertoo Serhii Lukašov.

Lukašpvin mukaan viikko sitten Ukrainassa oli 98 000 lasta oli lastensuojelulaitoksissa, mutta monet heistä ovat nyt melko hylättyjä. ”Työskentelemme kahden suuren ryhmän laitoksista siirrettyjen lasten kanssa ja yritämme nyt käynnistää projekteja heidän auttamisekseen. Meillä ei ole kapasiteettia tällä hetkellä tehdä sitä itse, mutta työskentelemme yhteistyössä paikallisten kumppaneiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa, jotka alkavat tarjota palveluita näille laitoshoidosta evakuoiduille lapsille ja nuorille. Toistaiseksi meillä on vain kaksi kumppania ja pystymme auttamaan vain 150 lasta.”

Lukašovin mukaan tuhansia lapsia on silti edelleen eri puolilla maata. Jotkut ovat kunnossa turvallisilla alueilla. Jotkut ovat todella suurissa vaikeuksissa. Hänen mukaansa ongelma on valtava ja SOS-lapsikyläjärjestö pelastaa niin monta lasta kuin vain voimme.”

”Ilmahyökkäysten välillä psykologimme opettaa lapsille leikin kautta piiloutumaan ja reagoimaan hyökkäyksiin. Hän yrittää minimoida lasten psykologisen trauman tekemällä siitä heille niin paljon kuin mahdollista leikin tai kokemuksen, ei trauman. Vaikka trauma on siellä tietysti edelleen olemassa”, Lukašov toteaa.

Lähes 20 vuotta työtä Ukrainassa

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö on toiminut Ukrainassa vuodesta 2003 lähtien, kun maan pääkaupunkiin Kiovaan perustettiin perheiden tukemiseen keskittyvä ohjelma. Vuonna 2012 aloitimme työskentelyn Luhanskissa haavoittuvassa asemassa olevien perheiden tukemiseksi sekä tarjotaksemme kodin lapsille, jotka ovat menettäneet vanhempiensa huolenpidon.

Kun aseellinen konflikti Itä-Ukrainassa alkoi vuonna 2014, toimintaa laajennettiin. Tarkoituksena oli vastata konfliktialueen lähellä elävien lasten ja perheiden kasvaviin tarpeisiin. Vuoden 2021 loppuun mennessä SOS-lapsikyläjärjestön palvelut tavoittivat yli 2 150 ihmistä eri puolilla Ukrainaa.

PÄIVITYS 2.3.2022

Ukraina
Eilen 18 lasta ja heidän sijaisvanhempansa ja yksi henkilökuntamme jäsen lastensa kanssa SOS-lapsikylä Brovarysta lähti Lviviin evakuointijunalla Kiovasta. Heidän odotetaan lähtevän Puolaan tänään.
SOS-lapsikylän Brovaryyn on jäänyt yksi sijaisperhe, jossa on kolme lasta. He ovat turvassa ja vahingoittumattomina


Koteihinsa Luhanskin alueella jääneet sijaisperheet ovat turvassa ja vahingoittumattomia. Heidän kotinsa sijaitsevat maaseutualueilla, joilla ei ole aktiivista taistelua.


Kaikki muut maassa nyt olevat SOS-lapsikylien lapset, perheet ja henkilökunta ovat turvassa ja vahingoittumattomia. Tietyillä Kiovan alueilla ja Luhanskin alueella monet heistä joutuivat oleskelemaan pommisuojissa lähes jatkuvasti.


”Noin 60 % henkilöstöstämme on tällä hetkellä aktiivisen taistelun alueella”, sanoo Serhii Lukašov, Ukrainan SOS-lapsikyläjärjestön kansallinen johtaja. ”Kaikki ovat kunnossa, mutta he ja ohjelmiemme perheet ovat emotionaalisesti ahdistuneita, uupuneita ja peloissaan. Minäkin olen peloissani. Yöllä pommitetaan ja päivisin taistellaan. On olemassa uhka, että Kiova piiritetään pian. Kiova voisi olla seuraava Sarajevo”, Lukašov jatkaa.

Joka päivä Ukrainan SOS-lapsikyläjärjestö vastaanottaa tukipyyntöjä sijaisperheiltä, ​​jotka eivät olleet aiemmin mukana ohjelmissa. Tänään kaksi sijaisperhettä sai rahallista tukea Länsi-Ukrainaan muuttamiseen.

Ukrainan SOS-lapsikyläjärjestön henkilökunta ryhtyy nyt hätäapuun Länsi-Ukrainan turvallisemmilla alueilla, jonne he muuttivat. Kiovan ja Luhanskin alueilla tämä ei ole vielä mahdollista.


Puola
Aikaisin 1. maaliskuuta toinen ukrainalaisten sijaisperheiden ryhmä, johon kuului 21 lasta ja seitsemän aikuista, saavutti Puolan rajan, jossa heitä odottivat Puolan SOS-lapsikyläjärjestön työtoverit. Heidät majoitettiin Kraśnikin SOS-lapsikylään.

Lapset ja perheet Puolan rajalla.


”Lapset saivat huomiota ja suklaata”, kertoo Hanna Kalyta, yksi ryhmän työntekijöistä. ”He nauttivat täällä olostaan kovasti. He nauttivat siitä, kuinka mukava ja rauhallinen SOS-lapsikylä Kraśnik on.
Lapset ja sijaisvanhemmat saavat kaikki tarvitsemaansa psykologista tukea.

TILANNE 28.2.2022

Torstaina 24. helmikuuta alkaneet sotilaalliset toimet uhkaavat koko Ukrainan turvallisuutta. YK:n hätäaputoimisto OCHA arvioi taisteluiden vaikuttavan yli 18 miljoonaan ihmiseen ja ajavan 7,5 miljoonaa ukrainalaista maan sisäiseen pakolaisuuteen. Lisäksi OCHA arvioi yli 12 miljoonalla ihmisellä olevan kiireellisiä terveydellisiä tarpeita tai tarve suojalle. Miljoonien ukrainalaisten odotetaan pakenevan maan ulkopuolelle.

Ukrainan SOS-lapsikyläjärjestön maajohtaja Serhii Lukasov.

Ukrainan SOS-lapsikyläjärjestön maajohtaja Serhii Lukašov on erityisen huolissaan konfliktin aiheuttamista psyykkisistä vaurioista lapsille. ”Me kaikki tunnemme avuttomuutta ja me kaikki haluamme sodan loppuvan. Tärkeintä on suojella mahdollisimman monia lapsia. Vaikka lasten fyysinen terveys ei vahingoittuisi, on konfliktilla vakavia vaikutuksia mielenterveyteen”, Lukašov sanoo.                                                          

Lapsikyläperheet evakuoitiin Puolaan

SOS-lapsikyläjärjestöllä on Ukrainassa kaksi lapsikylää, Kiovassa ja Itä-Ukrainan Luhanskissa. Perjantaina 18. helmikuuta Luhanskin lapsikylän 29 lasta ja aikuista evakuoitiin Lvivin alueelle maan länsiosaan. Kiovan lapsikylän perheet siirtyivät alueelle jo aikaisemmin samalla viikolla. Tällä hetkellä lapset ja perheet ovat turvassa Puolassa. Puolan SOS-lapsikyläjärjestön työntekijöiltä kesti vain muutamia tunteja vastaanottaa tulijat majoitukseensa.

”Lapset olivat niin väsyneitä, että heillä ei ollut voimia syödä tai juoda”, sanoo Aleksandra Granada, Puolan SOS-lapsikyläjärjestön johtaja. ”He halusivat vain mennä nukkumaan ja lepäämään. Onneksi he ovat turvassa. Tällä hetkellä teemme tarkempaa kartoitusta heidän tarpeistaan. He ovat lääkäreiden ja psykologien hoidossa”, Granada kertoo.

Lapsikyläperheet siirtymässä Luhanskista Lvivin alueelle 18. helmikuuta.

Lapsikyläperheiden lisäksi SOS-lapsikyläjärjestö tukee Ukrainassa haavoittuvassa asemassa olevia perheitä. Perheiden tukemiseen keskittyvä sosiaalikeskus on ollut suljettuna 17. helmikuuta alkaen ja toiminta on siirretty sähköiin kanaviin.

Kateryna Profatylova, Stanytsia-Luhanskan sosiaalityöntekijä, kertoo ettei tukemiemme lasten ja perheiden joukossa tiedetä olevan loukkaantuneita tai menehtyneitä. Perheitä pyritään tukemaan niin hyvin kuin mahdollista.

”Kaikki kasvokkaiset aktiviteetit on peruttu ja jatkamme työtämme verkossa kotoa käsin. Lapset ovat huolissaan ja peloissaan tilanteesta. Kommunikoimme vanhempien kanssa verkossa, puhumme heidän huolenaiheistaan, tarjoamme psykologista tukea ja tiedotamme lähimmistä paikoista, jonne he voivat kääntyä avun saamiseksi”, Profatylova kertoo.

Ukrainan SOS-lapsikyläjärjestön työntekijät jatkavat yhteydenpitoa perheisiin, jotka ovat jääneet Ukrainan itäosiin. Osa itäosien kaupungeista on kärsinyt vakavia tuhoja, ja ihmiset ovat tulitusten takia jatkuvasti väestösuojissa. Myös muualla Ukrainassa tukemme piirissä olevat lapset, sijaisperheet ja henkilökunnan jäsenet ovat tämänhetkisten tietojemme mukaan turvassa.

SOS-lapsikyläjärjestö on työskennellyt Ukrainassa jo lähes 20 vuotta

Kansainvälinen SOS-lapsikyläjärjestö on toiminut Ukrainassa vuodesta 2003 lähtien, kun maan pääkaupunkiin Kiovaan perustettiin perheiden tukemiseen keskittyvä ohjelma. Vuonna 2012 aloitimme työskentelyn Luhanskissa haavoittuvassa asemassa olevien perheiden tukemiseksi sekä tarjotaksemme kodin lapsille, jotka ovat menettäneet vanhempiensa huolenpidon.

Kun aseellinen konflikti Itä-Ukrainassa alkoi vuonna 2014, toimintaa laajennettiin. Tarkoituksena oli vastata konfliktialueen lähellä elävien lasten ja perheiden kasvaviin tarpeisiin. Vuoden 2021 loppuun mennessä SOS-lapsikyläjärjestön palvelut tavoittivat yli 2 150 ihmistä eri puolilla Ukrainaa.

Serhii Lukašovin mukaan tarpeet ovat kasvaneet konfliktin puhkeamisen jälkeen päivä päivältä. ”Länsi-Ukrainassa on paljon maan sisäisiä pakolaisia ja perustamme todennäköisesti myös uusia avustusohjelmia”, Lukašov kertoo. Lukašovin mukaan kartoitamme mahdollisuuksia tarjota tilapäisiä palveluita haavoittuvassa asemassa oleville perheille niillä alueilla, joissa meillä on työntekijöitä paikalla. 

Lukašov varoitti myös Ukrainan lastensuojelulaitoksissa asuvien lasten kiireellisistä tarpeista. ”Monet lastensuojelulaitokset ovat vailla minkäänlaista tukea. Niillä ei ole rahaa eikä riittäviä välineitä. Etsimme keinoja tukea myös laitosten välittömiä tarpeita”. Ukrainan länsiosissa oleva henkilökuntamme on ollut yhteydessä paikallisiin vapaaehtoisryhmiin ja järjestöihin aloittaakseen yhteiset toimet tuhansien lastensuojelulaitoksissa asuvien lasten tukemiseksi. Tällä hetkellä on tunnistettu neljä kumppaniorganisaatiota, joiden kanssa tullaan tekemään yhteistyötä.

SOS-lapsikyläjärjestö tehostaa myös muita hätäaputoimia Ukrainassa. Jaamme ruokaa ja puhdasta vettä, annamme terveydellistä ja psykososiaalista tukea, järjestämme turvallisia paikkoja lapsille ja perheille sekä autamme perheenyhdistämisessä. Ohjelmiimme osallistuvien lasten ja perheiden lisäksi avustustoimet tavoittavat tällä hetkellä 15 000 lasta ja aikuista. Oletamme, että yhä useammat lapsen ja perheet tarvitsevat tukeamme. Tilanteen kehittyessä humanitaariset toimemme suunnataan sinne, missä niitä eniten tarvitaan.