”Tuleeko sota tännekin?” – Sadat lapset puivat sotapelkojaan Apuu-chatissa

25.2.2022
Uutiset
Lapsen sitaatti Ukrainan sodasta valkoisella tekstillä sinisen pohjan päällä

Sodan pelko ja somessa nähdyt sotavideot aiheuttivat ruuhkaa SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa torstaina ja heti aamusta perjantaina yhteydenottojen tulva jatkui. Tavallisten huolenaiheiden ohi nousi nyt Ukrainan sota, joka oli suurimmalla osalla mielessä. Kotona olisikin nyt hyvä jutella lasten kanssa sodasta ja somen käytöstä. 

Sotapelkopuheet olivat läsnä lasten yhteydenotoissa Apuu-chattiin heti torstaiaamusta alkaen. Koulujen loppumisen jälkeen linjat tukkeutuivat huolissaan olevista lapsista, ja yhteydenottojen tulva jatkui aukioloajan loppuun asti. Apuu-chat on avoinna joka päivä klo 9–22. 

Torstain aikana Apuu-chattiin tuli yli 500 yhteydenottoa ja keskusteluita ennätettiin käydä 279. Vapaaehtoisina työskenteleviä Apuu-aikuisia tulikin linjoille poikkeuksellisen paljon käymään keskusteluja. 

Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen kertoo, että sodan pelko oli läsnä suurimmassa osassa yhteydenotoista. 

”Moni lapsi kyseli heti, että tuleeko se sota nyt Suomeen? Joutuvatko vanhemmat nyt lähtemään sotaan? Monella lapsella pelkoa lisäsi se, että TikTokissa levisi paljon videoita suorista sotatilanteista. Vaikka TikTokin alaikäraja on 13 niin huomasimme selvästi, että paljon nuoremmatkin sitä käyttävät, koska heilläkin nämä huolet näkyivät.” 

Presidentin puhe auttoi rauhoittumaan 

Kosonen sanoo, että presidentin puhetta sotatilanteesta käytettiin paljon apuna. 

”Kerroimme, että sotatoimet eivät nyt koske Suomea. Jotenkin se yhdessä presidentin mainitsemisen kanssa rauhoitti monia, tuli sellaisia ”huh, hyvä” –vastauksia.” 

Kososen mukaan oli vilkasta ihan aukioloajan loppuun asti ja viimeisiä saikin patistella, että nyt olisi aika mennä nukkumaan. 

”Muistutimme lapsia siitä, että kannattaa jutella myös kodin aikuisille. Monet lapset ovat ikään kuin unohtaneet, että vaikkapa vanhemmat voivat auttaa, kun on pelkoja. Moni on paljon somessa, ja siellä pelot tarttuvat ja leviävät. Unohdetaan, että lähin turva löytyy usein kotoa.” 

Aikuisen tehtävä auttaa lasta rajaamaan infotulvaa 

Lapsille tärkeintä on, että heillä on saatavilla aikuinen, jonka kanssa käsitellä asiaa ikätasoisesti, toteaa SOS-Lapsikylän ehkäisevän digityön päällikkö Johanna Virtanen

”On tärkeää, että lapsi tulee kaikkine ajatuksineen ja tunteineen kuulluksi ja hyväksytyksi. Lapsen kanssa voi yhdessä pohtia, mitkä ajatukset tai tekemiset helpottavat oloa ja tuovat turvaa ja toivoa.” 

Erityisen tärkeänä Virtanen nostaa sen, että lapsen kanssa mietitään sosiaalisen median käyttöä ja sisältöjä. 

”Aikuisen tehtävänä on myös opastaa lasta rajaamaan kaikkea sitä informaatiota, jota tulvii esimerkiksi sosiaalisen median kanavista. Voidaan sopia vaikkapa tauko TikTokista ja että uutisia seurataan vain aikuisen kanssa.” 

Apuu-chattiin yhteyttä ottaneet lapset olivat itsekin miettineet taukoa somesta, koska siellä nähdyt asiat jäivät jylläämään päähän ja aiheuttivat lisäpelkoja. Kysymyksiä herätti myös se ristiriita, että aikuiset opettavat lapsia selvittämään riitoja, mutta itse eivät osaa selvittää niitä, vaan ryhtyvät sotimaan. 

Virtasta ja Kososta ilahdutti se, että niin moni vapaaehtoinen tuli vastaamaan lasten yhteydenottojen tulvaan. Tavallisesti vapaaehtoisia on iltaisin viidestä kahdeksaan, mutta eilen linjoilla päivysti jopa 25 vapaaehtoista. 

”Tässä tilanteessa mieltä lämmittää erityisesti, että Apuu-chatissa aikuiset yhtenä rintamana halusivat kuulla lapsia ja tuoda heille turvaa”, toteaa Johanna Virtanen.