Vajaan neljännesmiljoonan euron lahjoitus mahdollistaa yli 500 lapsen harrastuksen

9.2.2022
Uutiset
yksi tummatukkainen nainen , yksi vaaleatukkainen nainen ja tummahiuksinen mies puvussa pitävät isoa lahjasekkiä käsissään

Noin 114 000 suomalaista lasta elää vähävaraisessa perheessä. Korona on kurittanut ennestään pienituloisia perheitä entisestään. Kun talous on tiukalla, perheissä tingitään muun muassa harrastuksista. Tällä on kauaskantoisia seurauksia, sillä harrastukset ennalta ehkäisevät syrjäytymistä ja suojaavat lapsen kehitystä monin tavoin. Henkilöstöetuja välittävä Edenred lahjoittaa harrastuksia tarjoavaan SOS-Lapsikylän Unelmista totta -toimintaan 235 800 euroa.

Vähävaraisessa perheessä elävä lapsi voi olla vaarassa jäädä ilman mieluisan harrastuksen tuomia moninaisia hyötyjä. Viikoittainen soittotunti, tanssitunti tai jalkapallotreeni on monelle lapselle kaukainen haave. Se uhkaa myös jäädä sellaiseksi, sillä korona-ajan talousvaikutukset ovat iskeneet pahiten juuri ennestään pienituloisiin perheisiin. Pienituloisten perheissä elää yli joka kymmenes kaikista suomalaisista lapsista. Tieto perustuu Tilastokeskuksen vuoden 2020 tilastoihin. Tilastokeskuksen mukaan kokonaan perusturvan varassa kasvavien lasten määrä kavoi vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna.

–  Tutkimusten mukaan lapset, joilla on säännöllinen viikoittainen harrastus, tuntevat itsensä harvemmin yksinäiseksi ja heillä on vähemmän mielialaan liittyviä ongelmia verrattuna lapsiin, joilla ei ole säännöllistä harrastusta. Halusimme omalta osaltamme olla muuttamassa tilannetta, kertoo Edenredin toimitusjohtaja Peter Hiltunen

Edenred ja Delicard lahjoittavat 235 800 euroa SOS-Lapsikylän Unelmista totta -toimintaan. Lahjoituksen avulla SOS-Lapsikylä voi antaa noin 500 lapselle mahdollisuuden mieluisaan harrastukseen koko vuodeksi. Ensimmäisen erän Edenred lahjoitti viime vuoden toukokuussa, ja loput nyt helmikuussa. Summa kerättiin Delicard-lahjakorttien lunastajien lahjoituksilla. 

­– Lahjoitus on kokonaisuudessaan erittäin merkittävä. Sen erityisyyttä lisää se, että Delicardin saaneet ihmiset ovat lahjoittaneet oman lahjansa eteenpäin lasten harrastusten tukemiseen. Haluamme sydämestämme kiittää Edenredin asiakkaita, SOS-Lapsikylän yritysyhteistyöpäällikkö Annemi Usva-Vänttinen sanoo. 

Tukea saa 45 eri harrastusta 

Unelmista totta -toiminnan avulla on vuodesta 2018 alkaen tuettu 45 eri harrastusmuotoa 7–15-vuotiaille lapsille. Viime vuonna tukea sai yli 900 lasta. Toimintaa on nyt 12 paikkakunnalla, mutta mukaan tulee uusia paikkakuntia jatkuvasti. Keskimääräinen tukisumma on 525 euroa. 

– On tärkeää, että harrastus on lapselle aidosti mieluinen. ”Kunhan vain on joku harrastus” –mentaliteetti ei riitä, Usva-Vänttinen sanoo.

Suosituimpien harrastusten kärjessä ovat jalkapallo, ratsastus, soittotunnit, koripallo ja jääkiekko. 

– Toimimme yhteistyössä koulukuraattorien ja perhesosiaalityöntekijöiden kanssa. Heidän avullaan löydämme avuntarvitsijat. Vaikka hakemuksen voi lähettää itsekin, voi haastavassa elämäntilanteessa tarvita lisätukea myös hakemiseen, Usva-Vänttinen sanoo.  

Korona vaikeuttaa harrastamista 

Kun lasten liikuntaharrastuksia tutkittiin pari vuotta ennen koronaa Liitu 2018 -tutkimuksessa, kävi ilmi, että liikuntaharras lopetetaan keskimäärin jo 10,6-vuotiaana. Kolmanneksi yleisin syy harrastamattomuuteen oli harrastuksen kalleus.

– Nyt kun perheiden ahdinko on koronan myötä lisääntynyt, ovat lasten mahdollisuudet harrastaa vaikeutuneet entisestään. Tilanne on huolestuttava, kun tiedetään, kuinka suuri merkitys harrastuksilla lasten kehitykselle on. Vaikutus, hyvässä tai pahassa, voi olla koko elämän mittainen, Hiltunen muistuttaa. 

Merkityksellinen ja mielekäs tekeminen lasten ja nuorten arjessa on suoraan yhteydessä kokemukseen hyvästä elämästä. Harrastuksilla on suuri merkitys minäkuvan, itsetunnon ja sosiaalisten taitojen kehittymisessä. Lisäksi harrastukset ovat erinomainen tapa ennaltaehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. 

– Lisäksi yhdenkin turvallisen aikuisen läsnäolo voi muuttaa lapsen elämän suunnan, Usva-Vänttinen sanoo. 

Lapset ovat lähellä sydäntä 

Yhteiskuntavastuullisuus on tärkeä osa Edenredin toimintaa. 

– Olemme kahden viime vuoden aikana lahjoittaneet yli 300 000 euroa erilaisiin yhteiskuntavastuuhankkeisiin. Erityisesti lapset ja nuoret ovat sydäntämme lähellä. On mahtavaa, että myös asiakkaamme ovat lähteneet tähän innolla mukaan. SOS-Lapsikylän lahjoitussumman keräämiseen osallistui 4009 Delicard-asiakasta, Hiltunen kiittää.  

Lisätiedot: 
Peter Hiltunen
Toimitusjohtaja, Edenred Suomi 
Puh. 050 595 0909 
peter.hiltunen@edenred.com  

Annemi Usva-Vänttinen 
Yritysyhteistyöpäällikkö, SOS-Lapsikylä 
Puh. 0400 465020 
annemi.usva-vanttinen@sos-lapsikyla.fi 

Lue myös kevään uutinen:

Lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevälle harrastustuelle 189 000 euron lahjoitus – ”Lahjoituksella mahdollistamme harrastuksen sadoille lapsille koko vuodeksi”

Edenred Finland Oy on Suomen johtava työsuhde-etuja tarjoava yritys ja arjen hyvinvoinnin mahdollistaja. Edenredin palveluilla työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen lounas-, liikunta- ja kulttuuri-, hieronta- sekä työmatkaetuja. Yrityksen tuotteita ovat Edenred Lounari, Edenred Virike, Edenred Hieronta ja Edenred Työmatka sekä Delicard®-lahjakortit. Suomessa Edenredin verkostoon kuuluu noin 26 000 lounas-, liikunta- ja kulttuuriedun käyttöpaikkaa. Koko Edenred-konsernilla on globaalisti 10 000 työntekijää 46 maassa.